Πειραϊκός Σύνδεσμος


Ένα από τα σχέδια που κατατέθηκαν για το κτήριο του Πειραϊκού΄Συνδέσμου (1930)




ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΕΝΤΥΠΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΚΕΨΕΩΝ ΕΝΟΣ ΑΘΗΝΑΙΟΥ ΤΟ 1904


Σπανίως βλέπω τον Πειραιά και μου είναι σχεδόν από τις άγνωστες πόλεις. Γνώριμος όμως είναι ο Λιμένας του. Η ζωή αρχίζει από τον λιμένα. Η Αθήνα φαντάζομαι ότι θα ήσαν αλλιώς σήμερα, εάν έβλεπαν εμπρός των καθημερινώς ένα λιμένα. Ο Πειραιάς μια πόλη τόσο καλά ρυμοτομημένη με τις λεωφόρους της που κατεβαίνουν προς την θάλασσα, τόσο την εμπορική όσο και αυτή του Φαλήρου, την θάλασσα του κουπιού, του τραγουδιού, με την πλατεία Αλεξάνδρας. 

Δια άλλους ο Πειραιάς είναι μια πόλη αναπαύσεως όπως για τους απόμαχους ναυτικούς. Για άλλους μια πόλη αναχωρήσεως...

Περνών είδα δια μίαν στιγμή το Γηροκομείο του Πειραιώς, ένα μέγαρο ιδρυθέν από κάποιον γέρο παπά. Εις τα Αθήνας δια να υπάρξει Γηροκομείο έπρεπε να το κτίση ένας Συγγρός, εις τον Πειραιά αρκέσθηκε να το κάνει ένας Παπάς. Αυτή είναι η απόστασις Αθηνών και Πειραιώς, όσο και αν την συντομεύει ο ηλεκτρισμός.

Την έννοια της αποστάσεως μεταξύ των δύο γειτόνων μου την δίδει και ένα Πειραϊκό ίδρυμα. Μη σας κακοφανεί εάν το ίδρυμα αυτό είναι σωματείο. Υπάρχουν πολλά τέτοια εις τον Πειραιά. Ο "Πειραϊκός Σύνδεσμος" που συντηρεί Σχολή απόρων παίδων, Σχολή μηχανουργών, Γυμναστήριο, Ωδείο.

Εις αυτή την μεγάλη σχολή, με τεράστιο στίβο μαθητικής, γυμναστικής, 2.000 παιδιά δρόμων και καλυβών γίνονται άνθρωποι. Η σχολή των Απόρων του "Πειραϊκού Συνδέσμου" προπαρασκευάζει του μαθητές δια την σχολής των Μηχανικών, την οποία ο ίδιος συντηρεί. Η Σχολή των Μηχανικών είναι υπό την εποπτεία του Υπουργείου των Ναυτικών και αποσκοπεί στην απόκτηση διπλώματος Α΄ τάξεως μηχανικού εμπορικού ατμοπλοίου, και κατάταξη αυτών ως υπαξιωματικών μηχανικών στο Βασιλικό Ναυτικό. Οι δύο νυκτερινές σχολές λειτουργούν εις το σχολαρχείον Πειραιώς. Και οι δύο σχολές ιδρύθηκαν και λειτουργούν προ εννέα ετών. (1895 δηλαδή)


Το γυμναστήριο του Πειραϊκού Συνδέσμου ιδρύθηκε προ τριετίας με 12.000 δραχμάς. Έχει ετήσια συντήρηση 6 χιλιάδων δραχμών. Λειτουργεί επί του αρχαίου αμφιθεάτρου (εννοεί το σημερινό αρχαιολογικό μουσείο Πειραιά επί της Λεωφ. Χαριλάου Τρικούπη). Η είσοδος φθηνότατη μια δραχμή τον μήνα. Έχει εφαρμόσει κατά μέρος και την Σουηδική γυμναστική. Η Ελλάς περιμένει τους Ολυμπιακούς αγώνες του 1906 δια να την σπρώξουν πάλιν έμπροσθεν επί πέντε μήνες το πολύ και δια να την λησμονήσουν τον έκτον (πόσο αληθές και σήμερα;).


Ο Πειραιεύς έχει το Ωδείον του. Έως πέρυσι ήτο παράξενον και να λέγεται, σήμερον όμως οι γείτονες έχουν το ωραίον των ίδρυμα ισχυρώς θεμελιωθέν. Πρέπει να θεωρηθή ευτύχημα ότι ο κ. Αξιώτης και ο κ. Λαμπελέτ, ο πρώτος διευθυντής και ο δεύτερος Καθηγητής του Πειραϊκού Ωδείου. Εκ Νεαπόλεως προσεκλήθη μία αληθινή αξία, ο νέος κ. Τζιορντάνο, εις τον οποίον ανετέθη η διδασκαλία της ωδικής. Διδάσκουν εκτός του κ. Λαμπελέτ και οι κ. Μαντσίνι, Μοντεσάντος, Δεμένης. Σήμερον το Ωδείον λειτουργεί με ασυνήθη δια νέον ίδρυμα αυστηρότητα και έχει 73 μαθητάς.


Ο Πειραϊκός Σύνδεσμος διαιρείται:


Εις το φιλολογικόν τμήμα (κοσμήτωρ ο κ. Αναγνωστόπουλος) εις το Γυμναστικόν (κοσμήτωρ ο κ. Ρουνόπουλος) εις το καλλιτεχνικόν (κοσμήτωρ ο κ. Σταθάτος). Πρόεδρός του ο δημοτικός σύμβουλος και βιομήχανος κ. Σημίτης. Γενικός Γραμματέας ο κ. Πολιτάκης και Ταμίας του ο υπολοχαγός της Οικονομίας κ. Τούγιας. Αλλά αντί να σας παρουσιάσω τον ταμίαν, σας παρουσιάζω τον προϋπολογισμό του. Δραχμαί 42.541


Εν Πειραιεί τη Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 1904


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"