Συνοικία Βρυώνη στον Πειραιά.

Τα δύο Μέγαρα του Βρυώνη το 1920Του Στέφανου Μίλεση

Πρόκειται για τον εύπορο κτηματία Ιωάννη Βρυώνη που έδωσε το όνομά του σε ολόκληρη την περιοχή. Άλλωστε αυτό συνέβει και σε άλλες περιοχές στην Αθήνα όπως για παράδειγμα στου Ζωγράφου. 

Ο Ιωάννης Βρυώνης Έλληνας προερχόμενος από τη Μαντζουρία, μιλούσε άψογα Ρώσικα, έμπορος αρχικά, αλλά στη συνέχεια άσκησε το επάγγελμα του τροφοδότη του Ρώσικου Στόλου. Σε αυτόν ανήκε ολόκληρη η περιοχή που οριοθετούσε τη σημερινή περιοχή του Βρυώνη. Ο εύπορος αυτός άνδρας, δώριζε ρώσικα αντικείμενα αξίας σε διάφορες εκκλησίες του Πειραιά, με κυριότερο τον χρυσό πολυέλαιο του Αγίου Νικόλαου. 

Ο Ιωάννης Βρυώνης το 1905

Ο Βρυώνης είχε ιδιαίτερη σχέση λόγω καταγωγής με τους Ρώσους στον Πειραιά. Έχουμε ξαναγράψει και παλαιότερα για τη σχέση που είχαν οι Ρώσοι με τον Πειραιά. (βλέπε Ναυτικό Νοσοκομείο Πειραιά).


 Το ένα εκ των δύο Μεγάρων ιδιοκτησίας του έφερε στην κορυφή του ένα τεράστιο ρολόι. Ήταν το μοναδικό ρολόι στην περιοχή. Στο ισόγειο του ίδιου κτηρίου υπήρχε μια Λέσχη (μετέπειτα Καφενείο). Ήταν γνωστή ως η Λέσχη του Βρυώνη. Η περιοχή συνέχιζε τα χρόνια εκείνα να αναφέρεται με την ευρύτερη έννοια "Υδραϊκή Συνοικία". Σε εκείνη τη λέσχη σύχναζε ο Βρυώνης αλλά και όλοι οι άνδρες της περιοχής και τον κορόιδευαν για το ρολόι που είχε φτιάξει. Τότε ο Βρυώνης τους έλεγε: 
- "Αυτό το ρολόι είναι που θα κάνει το όνομά μου για πάντα γνωστό στην περιοχή". 

Τελικά ούτε η δημοφιλία του Βρυώνη συνετέλεσε, ούτε το επάγγελμα του τροφοδότη του Τσαρικού Στόλου που του απέφερε πολλά πλούτη, ούτε τα λαμπρά διακοσμημένα Μέγαρα που δέσποζαν σε όλη την γύρω περιοχή βοήθησαν, αλλά πραγματικά το ρολόι που υπήρχε ήταν εκείνο που σηματοδότησε την περιοχή και μαζί και το όνομά του.

Παρόλο τον πλούσιο διάκοσμο των Μεγάρων του Βρυώνη, με τα αγάλματα των αρχαίων θεών, τα αετώματα και τα άλλα διακοσμητικά του μέρη, το κτήριο έμεινε στη μνήμη ως εκείνο που στην κορυφή του έφερε ένα ρολόι. 

Λεωφόρος Σωκράτους, δεξιά τα δύο Μέγαρα του Βρυώνη. Στο βάθος η τροχιοδρομική γραμμή Νέο Φάληρο - Άγιος Βασίλειος με ενδιάμεση στάση στη συνοικία Βρυώνη. Ήταν η γνωστή γραμμή 17 που μετέφερε όλους τους κατοίκους της υδραϊκής συνοικίας στο Νέο Φάληρο για μπάνια όταν είχαν κουραστεί να πηγαίνουν στα λουτρά του Κράκαρη στην Φρεαττύδα.

Το επάγγελμα του τροφοδότη ακολούθησε και ο γιος του Εμμανουήλ Βρυώνης. Ιωάννης και Εμμανουήλ έζησαν από κοντά όλα τα γεγονότα του πολέμου των Ρώσων εναντίον των Ιαπώνων, τα γεγονότα της Μαντζουρίας και τον αποκλεισμό του Πορτ Άρθουρ. Πατέρας και γιος βρέθηκαν ως επίσημοι τροφοδότες του Ναύαρχου Αλέξιεφ να βρίσκονται σε κάθε επιχείρηση του μετώπου. Αποτέλεσμα της εκεί παρουσίας τους είναι να γίνουν ανάρπαστοι από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία και κάθε άφιξη στον Πειραιά αποτελούσε ιδιαίτερο γεγονός καθώς πλήθος δημοσιογράφων έσπευδε να τους πάρει συνέντευξη. 
Δημοτικές εκλογές στον Πειραιά 1932. Ουρές έξω από το εκλογικό κέντρο στη Συνοικία Βρυώνη. Μονομάχοι των εκλογών ο βενιζελικός Αθανάσιος Μιαούλης και ο αντιβενιζελικός Στέφανος Στρατήγης.


Κάτι που θυμούνται όλοι για το ρολόι του Βρυώνη είναι επίσης πως στον βομβαρδισμό του Πειραιά στις 6 Απριλίου του 1941, το ρολόι σταμάτησε δια παντώς όταν έδειχνε την ώρα που χτυπήθηκε από θραύσματα οβίδας. Έτσι έμεινε για πολλά χρόνια μέχρι την κατεδάφιση του κτηρίου. 

Τα τελευταία χρόνια στο ένα Μέγαρο του Βρυώνη, στεγαζόταν η Κλινική Άγιος Σώστης, ενώ στο ισόγειο διάφορα καταστήματα όπως το Πυλοποιείο της Ελένης Κυριακοπούλου.  

Σήμερα η οικία Βρυώνη θα αντιστοιχούσε στην διεύθυνση Ηρώων Πολυτεχνείου 102.


1 σχόλιο:

Unknown είπε...

TO ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΤΟ ΡΟΛΟΊ΄ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ 1970 ΠΕΡΙΠΟΥ ΑΠΟ ΟΤΙ ΘΥΜΑΜΑΙ

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"