Γεράσιμος Ραυτόπουλος. Λοχίας ετών 11


Η ζωή του, οι περιπέτειές του, η πολεμική του δράση, ο ηρωϊσμός του, το ντύσιμό του και η εποχή στην οποία έζησε και έδρασε δεν αφήνουν άλλα περιθώρια.
Μιλάμε για τον Γεράσιμο Ραυτόπουλο τον οποίο βλέπετε στην φωτογραφία. Στην μέση του κρέμεται μαστίγιο, στο κεφάλι του τυλιγμένος επίδεσμος, ενώ φέρει στολή δεκανέα του Ελληνικού Στρατού.
Αυτός είναι και ο μικρότερος υπαξιωματικός του στρατού μας και μάλιστα με πολεμική δράση.
Ο μικρός Γεράσιμος με πατέρα αρτοποιό από την Ύδρα και με τη μάνα του να μένει στον Πειραιά, εργάζεται σε μικρή ηλικία ως υπηρέτης σε σπίτι πλουσίου.
Ο πόλεμος του 1912 τον βρίσκει να παρουσιάζεται στο στρατολογικό γραφείο της Αθήνας, για κατάταξη. Λόγω της μικρής του ηλικίας όμως αρνούνται την κατάταξή του. Ο Γεράσιμος σκαρφαλώνει τότε σε τραίνο και πάει στην Λάρισα όπου και παρουσιάζεται απευθείας στο 18ο Σύνταγμα Πεζικού ως το "παιδί του συντάγματος".
Λαμβάνει μέρος στη μάχη της Ελασσώνας όπου και καταφέρνει με όπλο τύπου Μαρτίνι, λάφυρο τούρκου στρατιώτη. Στην μάχη του Σαρανταπόρου που ακολουθεί διακρίνεται για την ανδρεία του, ενώ στο Κιλκίς πιάνεται αιχμάλωτος από πέντε Βούλγαρους στρατιώτες. Ο Γεράσιμος κατορθώνει να αποσπάσει το Μάλινχερ ενός και σκοτώνει τους τρεις, ενώ οι άλλοι δύο τρέπονται σε φυγή. Στο δρόμο της επιστροφής του για το ελληνικό στρατόπεδο, σώζει και έναν Εύζωνα από τα χέρια των δήμιών του. Τα κατορθώματά του γίνονται ευρέως γνωστά και ο Διοικητής του τον προάγει σε Δεκανέα, κάνοντάς τον έτσι τον μικρότερο υπαξιωματικό του Ελληνικού Στρατού.
Μετέχει σε όλες τις μάχες της εποχής και γίνεται διάσημος για τον τρόπο που χρησιμοποιεί το μαστίγιο που φέρει πάντα περασμένο στη ζώνη του. Προάγεται σε Λοχία και παρασημοφορείται.
Ο Γεράσιμος Ραυτόπουλος 11 χρονών λοχίας λαμβάνει παράσημο για τις ηρωικές πράξεις του

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"