ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΠΕΙΡΑΪΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ - 1930 - (ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ)

Οι τρεις βομβαρδισμοί του Πειραιά (11 Ιανουαρίου 1944)Εάν θα πρέπει κάποιος να κάνει έρευνα σχετικά με τα γεγονότα που συνέβησαν την εποχή εκείνη (11/1/1944), θα πρέπει να ψάχνει στα επίσημα αρχεία του Κράτους ή αλλού για "θύματα γερμανικής κατοχής" ή στις "απώλειες αμάχων", "θύματα βομβαρδισμού Πειραιά" κ.ο.κ. 
Καμία όμως αναζήτηση τέτοια, δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα των γεγονότων που συνέβησαν στην πραγματικότητα. Δεν είναι καθόλου περίεργο ότι ακόμα και τότε που η μνήμη των γεγονότων ήταν νωπή, η σιωπή ήταν τέτοια που κάλυψε οποιαδήποτε έρευνα που έγινε από επίσημους φορείς της πολιτείας. Η εξόριστη τότε κυβέρνηση του Τσουδερού από το Κάϊρο που  διαμαρτυρήθηκε έντονα δεν έλαβε ποτέ μια απάντηση ικανή να ικανοποιήσει το λαϊκό αίσθημα. Ο Πειραιάς βομβαρδίστηκε όπως αποδείχθηκε αργότερα από τους συμμάχους μας τους αγγλο-αμερικάνους λίγες μέρες πριν την αποχώρηση των γερμανών από την Ελλάδα, όταν οι δεύτεροι αποχωρούσαν πλέον ατάκτως από όλη την ευρώπη και όλοι γνώριζαν πλέον ότι ο πόλεμος για αυτούς ήταν χαμένος. 
Άλλη μια αλήθεια που θα δούμε αναλυτικότερα πιο κάτω είναι ότι δεν μιλάμε για τον βομβαρδισμό αλλά για τους βομβαρδισμούς του Πειραιά.
Ο κατοχικός τότε πρωθυπουργός της ελλάδας Ιωάννης Ράλλης διαμαρτυρήθηκε έντονα γράφοντας τα κάτωθι: «Αεροπορική επιδρομή πρωτοφανούς αγριότητος έλαβε χώραν την μεσημβρίαν της σήμερον εις την γείτονα. Δεν πρόκειται περί πολεμικής επιχειρήσεως, αλλά περί τρομοκρατικής επιθέσεως εναντίον του ελληνικού λαού του Πειραιώς, πεσόντος θύμα της βαρβάρου αυτής ενεργείας. Δεν εβομβαρδίσθησαν στόχοι στρατιωτικοί, αλλ’ αυτή η καρδιά της πόλεως του Πειραιώς. Καθ’ εκατοντάδας θρηνούμεν τα θύματα της εξάλλου αυτής πράξεως των επιδρομέων. Εκκλησίαι, και ο καθεδρικός ναός, δημόσια και κοινωφελή ιδρύματα, ιδιωτικαί κατοικίαι και γραφεία εβλήθησαν μετά λύσσης και ασφαλώς εκ προμελέτης... Ρηγνύω κραυγήν διαμαρτυρίας ενώπιον της Ανθρωπότητος δια το επιτελεσθέν πρωτάκουστον ανοσιούργημα, το οποίον δεν είναι δυνατόν να αφεθή αστιγμάτιστον όταν σημάνη η ώρα της δικαιοσύνης».Όμως δεν ελήφθησαν τα λεγόμενά του υπόψιν καθότι όπως προαναφέ ραμε ήταν κατοχικός πρωθυπουργός ενώ η νόμιμη κυβέρνηση ήταν του Τσουδερού (Κάϊρο).  

Κάποιες απαντήσεις των συμμάχων μίλησαν για "στρατιωτικούς στόχους που προσβλήθηκαν και για ατυχή θάνατο ορισμένων κατοίκων που ήταν αναγκαίο επακόλουθο της επιδρομής". Οι στρατιωτικοί στόχοι που προσβλήθηκαν κατά την διάρκεια του βομβαρδισμού ήταν οι 8 γερμανοί στρατιώτες που σκοτώθηκαν, ενώ όταν αναφερόμαστε στο αναγκαίο επακόλουθο της επιδρομής μιλάμε για 5.500 νεκρούς και για τεράστια καταστροφή αφορούσα την υλικοτεχνική υποδομή της πόλης.


Ο ερευνητής Δημοσιογράφος Βασίλης Κουτουζής, στο αφιέρωμα που έχει κάνει για τον βομβαρδισμό αυτό (που αξίζει να διαβάσετε όλο εδώ και που εγώ προσωπικά θεωρώ την περιγραφή του την πιο πλήρη) τον χαρακτηρίζει παρανοϊκό ενώ η εισαγωγή του σου κόβει την ανάσα....
 Μεσημέρι  της 11ης  Ιανουαρίου του 1944!
        Η πιο εγκληματική ενέργεια των παραφρόνων συμμάχων. Βομβαρδίζουν τον Πειραιά, δήθεν για να διώξουν τους Γερμανούς.  
       Τα "συμμαχικά" αεροπλάνα,  κάνουν στάχτη την πόλη! Στους δρόμους σκορπισμένα πτώματα, φριχτές εικόνες ακρωτηριασμένων παιδιών! Οι δρόμοι κλεισμένοι από ξύλα, κεραμίδια από τις στέγες, αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα και λάκκοι που έχουν ανοίξει οι βόμβες.  
        Σφυροκόπημα για τρεις ώρες, από τις 12 το μεσημέρι  - ώρα που ο κόσμος βρισκόταν στους δρόμους.......
       
      
Σκοπός του άρθρου αυτού δεν είναι η περιγραφή του βομβαρδισμού του Πειραιά, περιγραφή βέβαια που με μεγάλη επιτυχία άλλοι έχουν παρουσιάσει, αλλά να ερευνήσουμε από ποιούς έγινε ο βομβαρδισμός, με ποιά μέσα και το κατά πόσο τόσα χρόνια οι αρχές να ερευνήσουν τα αίτια και αν τα επερχόμενα αποτελέσματά τους ήταν προμελετημένα ή όχι.

  
άθικτες έμειναν όλες οι γερμανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου, το αεροδρόμιο, τα ναυπηγεία του Περάματος, μεταξύ αυτών και το μεγαλύτερο που κατασκεύαζε τσιμεντόπλοια για λογαριασμό των γερμανικών αρχών κατοχής.

Για πολλά χρόνια ένα από τα ερώτηματα που υπήρχαν ήταν αν επρόκειτο για αγγλικά ή αμερικάνικα αεροπλάνα. Η ανέλκυση από την θάλασσα όμως ενός αεροπλάνου που έριξαν οι γερμανοί κατά την διάρκεια του πρώτου βομβαρδισμού καθώς και η τυχαία ανακάλυψη βόμβας απέδειξαν περίτρανα ότι επρόκειτο για καθαρά αμερικάνικο βομβαρδισμό που επραγματοποιήθηκε από Ιπτάμενα Φρούρια (Πρόκειται για ένα τετρακινητήριο βαρύ βομβαρδιστικό αεροπλάνο που κατασκευάστηκε από την εταιρία Boeing για τις ανάγκες της Αμερικανικής αεροπορίας. Χρησιμοποιήθηκε κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο κυρίως για τον βομβαρδισμό Γερμανικών στόχων.  Μπορούσε να πετάξει σε πολύ μεγάλο ύψος, σε μεγάλες αποστάσεις, μεταφέροντας μεγάλο φορτίο και μπορούσε να αμυνθεί σε εχθρικές επιθέσεις. Ήταν το αεροπλάνο με τη ρίψη περισσοτέρων βομβών από οποιοδήποτε άλλο, κατά τη διάρκεια του πολέμου). 

Όμως στο σημείο αυτό οφείλουμε να πούμε ότι έστω και αν ποτέ δεν εύρισκαν το βυθισμένο στον λιμένα αεροσκάφος, έστω και αν ποτέ δεν εύρισκαν βόμβα αμερικάνικου βομβαρδιστικού, δεν θα υπήρχε καμία δικαιολογία να μην φανερωθεί η ταυτότητα των δραστών αφού η αποστολή ουδέποτε εκρατήθει μυστική ή απόρρητη περισσότερο ή λιγότερο από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις της εποχής εκείνης

Οι πιλότοι ουδέποτε κρύφτηκαν, συνέστισαν μάλιστα ενώσεις και συνδέσμους και ανάρτησαν εμφανώς τις αποστολές τους μεταξύ των οποίων ήταν και ο βομβαρδισμός του Πειραιά. 
Μικρή έρευνα στο διαδίκτυο είναι αρκετή για να βρει κάποιος τις μοίρες που έλαβαν μέρος, τα αεροπλάνα, τα μέσα της εποχής, τις διαταγές ακόμα και τα ονοματεπώνυμα με τις διευθύνσεις όλων όσων έλαβαν μέρος.
Γιατί άραγε ουδέποτε δημοτική ή άλλη αρχή δεν ήρθε σε επικοινωνία μαζί τους για να παρευρεθούν σε κάποια τελετή, να πούνε την άποψή τους ή να κάνουν γνωστές τις εντολές κάτω από τις οποίες έδρασαν; Έκανε γνωστή δημοτική ή κάποια άλλη αρχή σε αυτές τις ενώσεις τι  προξένησαν με την πράξη τους ή οι τελετές αυτές γίνονται τόσα χρόνια μόνο για εσωτερική κατανάλωση και όχι για δημοσιοποίηση κάποιου γεγονότος;;


ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΩΝ

Το σήμα της μοίρας που (15ης) που βομβάρδισε τον Πειραιά
Σχηματισμός τέτοιων σκαφών (B17) απογειώθηκαν από την αμερικάνικη πλέον βάση της Φότζια Ιταλίας, που ανήκαν στην 5η πτέρυγα της 15ης Αεροπορικής Στρατιάς. Για προστασία από τυχόν προσβολή τους από αεροσκάφη του άξονα συνοδεύονταν από αεροσκάφη τύπου Lockheed P 38 Lightning. 
 Ο πιο πάνω σχηματισμός έφτασε στον Πειραιά στις 12.35 και στις 13.43 απεχώρησε. Το μεγαλύτερο μέρος των βομβών που έριξε ήταν εμπρηστικές.
Όμως όπως προαναφέραμε δεν ήταν μόνο αυτός ο βομβαρδισμός. Ακολούθησαν στις 19.22 και 22.00 άλλοι δύο βομβαρδισμοί από αγγλικούς σχηματισμούς αυτή την φορά (RAF).  
Η πληροφορία αυτή δίνεται πλέον ελεύθερα από το Military History Network και στο σκέλος που αφορά την USAF (αμερικάνικη αεροπορία). Οι 3 πρώτες γραμμές είναι αυτές που αφορούν την καταστροφή της πόλης ενώ στο ημερολόγιο κάνει λόγο μόνο για βομβαρδισμό λιμένα. Απώλειες δικές τους 8 αεροσκάφη εκ των οποίων τα 6 καταστράφηκαν από μεταξύ τους σύγκρουση λόγω συνεφιάς.

TUESDAY, 11 JANUARY 1944
STRATEGIC OPERATIONS (Fifteenth Air Force): B-17's, with P-38 escort, bomb the harbor at Piraeus, Greece; they destroy 8 attacking fighters; 6 B-17's are lost in midair collisions in the heavy overcast.
Transfers in Italy:
HQ 82d Fighter Group and 95th, 96th and 97th Fighter Squadrons from Lecce to Vincenzo Airfield with P-38's.
HQ 456th Bombartment Group (Heavy) and 744th, 745th, 746th and 747th Bombardment Squadrons (Heavy) to Cerignola from the US with B-24's; first mission is 10 Feb. 

 Από το ημερολόγιο αποστολών της 301 μοίρας βομβαρδιστικών η οποία προς το τέλος του πολέμου ενσωματώθηκε με την 15η Αεροπορική Δύναμη όπως είπαμε βλέπουμε την κίτρινη ένδειξη που αφορούσε την αποστολή βομβαρδισμού του Πειραιά.

01/04/1944 Sofia Bulgaria - City
01/07/1944 Fiume Italy - TW
01/08/1944 Reggio/Emilia Italy - ACF/MY
01/09/1944 Pola Italy - D
01/10/1944 Sofia Bulgaria - City
01/11/1944 Piraeus Greece - H
01/13/1944 Rome Italy - AD
01/14/1944 Mostar Yugoslavia - AD
01/15/1944 Fano Italy - RR Bridge
01/16/1944 Klagenfurt Austria - ACF
01/17/1944 Pontassieve Italy - MY/RR Br


Η αεροφωτογραφία είναι από το Imperial War Museum.  Έχει ληφθεί από την R.A.F. και  σε αυτήν φαίνεται ξεκάθαρα ο λιμένας Πειραιώς


Φόρτωση βομβών στην 301η μοίρα

 
 Από το ημερολόγιο αποστολής ουδεμία αναφορά γίνεται ως προς τους στόχους παρά μόνο ότι λόγω έντονης συννεφιάς και παγετού, η αποστολή κατέληξε σε πλήρη αποτυχία, καθόσον τα αεροσκάφη συγκρούσθησαν μεταξύ τους και ίσως αυτός είναι ο μόνος λόγος για την βιαστική ρήξη βομβών και την πλήρη αστοχία όσον αφορά στρατιωτικούς στόχους. Από τα γραφόμενα φαίνεται να ομιλούν για παταγώδη αποτυχία, για έλλειψη σεβασμού στις καιρικές συνθήκες και περιγράφει ο υπεύθυνος λεπτομερώς το χρονικό της σύγκρουσης των αεροσκαφών.


 Από το βιβλίο πτήσεων όμως φαίνεται ότι η 301 μοίρα πέταγε πάνω από Αθήνα-Πειραιά για όγδοη φορά από τις 10 Σεπτεμβρίου 1943 μέχρι και την 11 Ιανουαρίου του 1944. Είχε γνώση του εναέριου χάρτη καθώς και την εξοικίωση.

Εξετέλεσε αποστολές πάνω από Αθήνα πειραιά την:
 (στις ημερομηνίες προηγούνται οι μήνες σύμφωνα με τον αγγλοσαξωνικό τρόπο αρίθμησης)
10/9/1943 athens
10/10/1943 athens
11/17/1943 athens
12/6/1943 athens
12/8/1943 athens
12/14/1943 piraeus
12/20/1943 athens
1/11/1944 piraeus


ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
  • Δεν έμεινε σχολείο, νοσοκομείο, εκκλησία, καταφύγιο και γενικά χώρος που συγκεντρώνονταν κόσμος που να μην επλήγηκε. 
  • Η καταστροφή σε κόστος υπολογίστηκε περί τα 325 εκατομ. προπολεμικές δραχμές. 
  • Ο Πειραιάς από την μεγαλοπρέπεια του μεσοπολέμου βυθίστηκε ολοκληρωτικά στο χάος και έκανε χρόνια για να ορθοποδίσει. 
  • Κανένα διεθνές δικαστήριο δεν δίκασε αυτό το έγκλημα πολέμου, ουδείς τιμωρήθηκε. 
  • Κανείς εκπρόσωπος δημοτικής ή άλλης αρχής εζήτησε αποζημίωση και ουδείς αποζημιώθηκε. 
  • Καμμία πόλη που δεν ανήκε εντός της γερμανικής επικράτειας, δεν βομβαρδίστηκε τρεις φορές την ίδια μέρα από δύο διαφορετικές υπερδυνάμεις της εποχής. 
  • Καμία συμμαχική πόλη δεν βομβαρδίστηκε από τους ίδιους τους συμμάχους.
  •  Δεν έγινε ποτέ γνωστός αν υπήρχε διαταγή σύμφωνα με την οποία σφυροκόπησαν αλύπητα τον πληθυσμό και όχι τους στρατιωτικούς στόχους ή εαν αυτό συνέβει λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν.Φωτο από το αρχείο ένωσης εργαζομένων ΗΣΑΠ
Φωτο από αρχείο ένωσης εργαζομένων ΗΣΑΠ

Το τραγούδι που ακολουθεί γράφτηκε από τον Πειραιώτη ρεμπέτη Μιχάλη Γεννίτσαρη, για τον βομβαρδισμό:
Επιδρομή στον Πειραιά
Μουσική/Στίχοι: Γεννήτσαρης Μιχάλης
Δίσκος: "Τα ρεμπέτικα της Κατοχής"


Εμάθατε στον Πειραιά επιδρομή μεγάλη
Γκρεμίσανε τα σπίτια μας, πω-πω ζημιά μεγάλη
Μέρα και νύχτα ρίχνανε μπόμπες τα αρεοπλάνα
και χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα
Σκορπούσανε το θάνατο και ρίχνανε αράδα
και το λιμάνι γκρέμισαν και την Αγια Τριάδα
Μπόμπες πολλές ερίξανε μέσα στο τελωνείο
και τον Περαία κάνανε σωστό νεκροταφείο


Πηγές: 
Imperial War Museum
301 WWII Bonbing Missions
Στοιχεία Ερευνητή Δημοσιογράφου Βασ. Κουτουζή
Ένωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ
301st Association
15th Air Force
RAF in WWII13 σχόλια:

M.L. είπε...

Ημέρα μνήμης η σημερινή.
Το συγκεκριμένο θέμα θα έπρεπε να προβάλλεται πολύ περισσότερο εδώ και χρόνια. Η καταστροφή του Πειραιά υπήρξε μεγαλειώδης...
Συγχαρητήρια για το post

PS: Στη φώτο εικονίζεται ο Άγιος Νικόλαος και όχι η κατεστραμμένη παλαιά μητρόπολη της Αγίας Τριάδος.

M.L. είπε...

Επίσης δράττομαι της ευκαιρίας να σε συγχαρώ για τα γεγονός πως ΑΝΑΦΕΡΕΣΑΙ ονομαστικά στις πηγές της έρευνάς σου σε αντίθεση με άλλα "πειραιώτικα" sites & blogs που ακολουθούν τη μέθοδο ο "κλέψας του κλέψαντος"... :)

PIREORAMA STEFANOS είπε...

ευχαριστώ για τα καλά λόγια ειδικά όταν αυτά προέρχονται από κάποιον που στον χώρο αυτό (των αφιερωμάτων στον πειραιά και στην ιστορία του) αποτελεί τον μάστερ του είδους

M.L. είπε...

Ευχαριστώ πολύ για τα άκρως κολακευτικά λόγια.
Οφείλω να τονίσω πως όταν εγώ πρώτο-ξεκίνησα να γράφω ορισμένα πράγματα για τον Πειραιά, ορμώμενος από το προσωπικό μου ενδιαφέρον, ΕΣΕΙΣ είχατε ΗΔΗ δημοσιεύσει πάρα πολλά posts-αφιερώματα για τον Πειραιά, τα οποία έχω διαβάσει πολλάκις και αποτελέσατε πηγή έμπνευσης και πληροφοριών.
Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι αγαπητό Pireorama!

μαχαιρης είπε...

Παρ οτι το ηξερα το μπλογκ...Απο την "γιαγια Αντιγονη"...Και ειχα ερθει και επισκεψη, μετα απο προτροπη της...Δεν ξαναηρθα απο τοτε...
Σημερα με φερνει εδω...Η δημοσιευση αυτου του ΠΟΣΤ απο το ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ...
Και κυρια τα σχολια...!!

Και θελω φιλε...Να ζητησω, μια μεγαλη ΣΥΓΓΝΩΜΗ....

Μια συγνωμη, για τα σχολια αυτα...!!

Που μιλανε για..Πολιτικη κατευθυνση...Και για..Ανακριβειες...Και για εχθροτητα,
προς τους σημερινους συμμαχους μας...Τους Αμερικανους και τους Εγγλεζους...!!!

Που επειδη μας...Πληρωσαν...Θα πρεπει να ξεχασουμε και τους αναιτιους νεκρους που ειχαμε...Απο τον βομβαρδισμο αυτον...!!
Διοτι το κανανε κι αλλου....
Διοτι...Ηταν αναγκαιο...Για να μας...Ελευθερωσουν...
Και οτι...ΜΟΝΟ 500 ατομα σκοτωθηκαν...!!!
Διοτι..Αυτες ηταν οι δικες τους πληροφοριες...

Κι εγω..Λεω...Να το δεχτω...Οτι σκοτωθηκαν...ΜΟΝΟ 500 ατομα..Και οχι 5500..Που λες εσυ...

Ειναι..Μικροτερο το..Εγκλημα;;;
Ειναι...Δικαιολογημενο;;;
Ειναι μεσα στα...Ορια των..."παραπλευρων απωλειων..." Που δικαιολογουνται;;;

Να ρωτησουμε τους συγγενεις..Των θυματων...Να μας ειπουνε...
Ποιο ειναι το...Οριο;;;

Και..Ποσα λεφτα πληρωθηκαν...Για τους νεκρους τους...Απο την Αμερικανικη βοηθεια...;;;
Και την Αγγλικη επικυριαρχια...Που επεβαλαν...Αυτοι οι "φιλοι"...Οι Συμμαχοι και
"Διασωστες" μας...Απο τον...Καταπτυστο..."Ερυθρο φασισμο";;;
[συνεχιζεται]

μαχαιρης είπε...

Ποιον αλλονε να ρωτησουμε;;;
Τους νεκρους του εμφυλιου;;;
Τους βομβαρδισμενους...Στην Αθηνα;;;
Τους...Αγγλοντυμενους συνεργατες των..Γερμανων...Που αλλαξαν πανευκολα αφεντικο...Χωρις να βγαλουν την...Κουκουλα;;;
Ποιους;;;
Ωστε να ειμαστε..."αντικειμενικοι"
Μηπως να ρωτησουμε τον...Καραολη και τον Δημητριου;;;
Τους Κυπριους που χαθηκαν, απο Αγγλικες..Σφαιρες;;;
Τους Ινδους,Πακιστανους,Ινδονησιους,Κινεζους..Και αλλες..Κατσαριδες;;;

Τους Γιαπωνεζους...Που εφαγαν και τις μπομπες στο κεφαλι...;;;
Τους..Αραβες τρομοκρατες...;;
Τους..Εθνικιστες..Σερβους...;;
Τους Λιβυους καθεστωτικους....

Ποιους αραγε να ρωτησουμε;;;

PIREORAMA STEFANOS είπε...

συγγνώμη για την καθυστέρηση στην απάντηση αλλά τώρα μόλις μπήκα. Η οικογένειά της μητέρας μου από αυτόν τον βομβαρδισμό εξαφανίστηκε ολοσχερώς. Από τους 6 νεκρούς που είχαν, δήλωσαν μόνο μια, την προγιαγιά που ήταν ήδη πολύ μεγάλη. Οι 2 διασωθέντες χρησιμοποιούσαν τα κουπόνια των άλλων για να εξασφαλίσουν την τροφή τους. Από την οικογένεια της γυναίκας μου η μάνα της σώθηκε γιατί την ημέρα εκείνη απλά δεν πήγε στην επαγγελματική σχολή (εκεί που είναι σήμερα το Δημαρχείο), όλες οι φίλες της σκοτώθηκαν. Είχα επίσης πάρα πολλά άλλα στοιχεία που δεν δημοσίευσα γιατί ήδη το άρθρο ήταν τεράστιο. Από τους 11.000 νεκρούς που έδωσε ο πειραιάς από 28 Οκτ. 1940 και μετά οι 5.500 ήταν απώλειες του βομβαρδισμού και άλλες τόσες των γερμανών. Έχω κατάσταση συνολική κατεστραφέντων οικιών, εκκλησιών και υποδομών. Από την παράθεση των στοιχείων και μόνο δεν είναι κανείς δυνατόν να μείνει στα 496 άτομα που εδηλώθηκαν ως απώλεια όταν μόνο τα σπίτια που εξαφανίστηκαν ήταν 600. Απλά άθροισαν τότε αυτά που δεν μπορούσαν να κρύψουν. Δηλαδή τα 70 άτομα του ξενοδοχείου Κοντινένταλ, τα παιδιά της γαλλικής, τα παιδιά της επαγγελματικής, τα θύματα της Αγίας τριάδας. Μόνο αυτά μας δίνουν 496. Από τον πληθυσμό απέκλεισαν κάθε μέτρηση.

PIREORAMA STEFANOS είπε...

άλλοστε όπως πολύ πετυχημένα λέτε γνωρίζοντας και μόνο την ιστορια των άγγλων και των αμερικάνων δεν μας κάνει και μεγάλη έκπληξη η πράξη τους. Γεγονός είναι ότι το άρθρο μετά την δημοσίευση από το Τρομακτικό, δημιούργησε σχόλια για τους έξω από τον Πειραιά διότι δυστυχώς οι έλληνες πιο πολλά γνωρίζουν για τον βομβαρδισμό της Δρέσδης πάρα για εκείνον του Πειραιά. Η απόκρυψη αυτής της ιστορίας τόσα χρόνια από όλους δείχνει από μόνη της και το μέγεθος της ενοχής.

μαχαιρης είπε...

Εκεινο που με εξοργιζει..
Και που με λυπει ταυτοχρονα...
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ η επιλεκτικη αγνοια...Που καλλιεργηθηκε στα σχολεια..Τις εκκλησιες και το στρατο...
Το περιμενει κανεις αυτο...Απο τους.."νικητες" σε βαρος των ηττημενων...!!
Παντα γινεται...
Το να ΚΑΜΠΤΕΙΣ ομως τον δηθεν πατριωτισμο σου...
Και να θεωρεις συνειδητα τον πατερα και τη μανα σου..."λογικες παραπλευρες απωλειες"

Σ ενα βομβαρδισμο, μιας πολης της δικης σου χωρας....
"Για την απελευθερωση τους"...

Δεν μπορεσα ποτε να το συνηθισω...!!!

Τι να πω...!!!
Ευτυχως που νικησαν οι "συμμαχοι" στον πολεμο...Και οχι οι Γερμανοι...
Διοτι...Αν ειχαν νικησει οι Γερμανοι...Θα θεωρουσαμε, μερικοι...
ΕΥΕΡΓΕΤΗΜΑ...Την εξοντωση των Εβραιων...!!
Των ΡΟΜΑ, των Αραβων...Και καθε διαφορετικου...

Εστω κι αν ειμασταν και μεις...Μεσα στους ιδιους φουρνους θυματα...
Της ιδιας τυχης κοινωνοι...!!!
Η...
Ειχαμε πεθανει οι περισσοτεροι...
Απο την πεινα...!!

Ανώνυμος είπε...

Η γιαγιά μου τότε περίπου 40 ετών, βρέθηκε έξω από την Αγία Τριάδα, που καταστράφηκε. Η ίδια επέζησε όπως διηγόταν χάρις σε ένα θαύμα. Στην διάρκεια του βομβαρδισμού είδε ένα γέροντα με λευκή φορεσιά και λευκή γενειάδα που την έσπρωξε σε ένα λάκκο και έτσι γλίτωσε. Όταν βγήκε ήταν παντού πτώματα και εκείνη ήταν σε σοκ και δεν μπορούσε να μιλήσει. Η αφωνία της από τον νευρικό κλονισμό κράτησε βδομάδες.

Παραπονιόμαστε και σωστά για τα σημερινά βιβλία Ιστορίας, αλλά μήπως και εμείς οι παλαιότεροι, διδαχτήκαμε την Ιστορία και τις θυσίες αυτού του τόπου;
Μόνο κάτι για κάποιους εθνάρχες μας είπαν και για κάτι γέρους της Δημοκρατίας και προκόψαμε.

Αλλά ποτέ δεν είναι αργά και η γνώση είναι δύναμη.

Ανώνυμος είπε...

Δεν μπορώ να κατανοήσω την πρώτη αεροφωτογραφία, που δείχνει το Νέο Φάληρο την ώρα του βομβαρδισμού. Η παραλία δείχνει να μην είναι ενιαία όπως γνωρίζουμε.

Ανώνυμος είπε...

Η πρώτη αεροφωτογραφία δεν είναι το Φάληρο, αλλά το Ρίμινι. Liakos.

Anastasia Papadatou είπε...

Θερμα συγχαρητήρια γι'αυτήν την δημοσίευση. Μου τα είχε διηγηθεί ο πατέρας μου,ο οποίος υπηρετούσε πάντα στον Πειραιά σαν αστυνομικός, αλλά όχι με λεπτομέρειες.Ισως τον πονούσε. Θα το αποθηκεύσω γιατί πάντα ήθελα να μάθω . να είσθε καλά !!

Δημοσίευση σχολίου