ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ


To Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Πειραιά εδρεύει στο κτήριο "Μίμης Τραϊφόρος" (O Τραϊφόρος γεννήθηκε στον Πειραιά το 1912) στην διασταύρωση των οδών Πύλης και Πραξιτέλους στην τοποθεσία γούβα του Βάβουλα ή Λάκκα του Βάβουλα. Αφορμή στάθηκε η δωρεά του Ιωάννη Μελετόπουλου στον Δήμο Πειραιά. Είναι στην ουσία το μόνο "ίδρυμα" στον Πειραιά που ασχολείται με την ιστορία του. Βασικός πυρήνας του αρχείου αποτελεί όλη η παραγωγή εγγράφων των υπηρεσιών του Δήμου από την σύστασή του (1835) έως και το 1920, ο αριθμός των οποίων φτάνει τα 150.000 έγγραφα μεταξύ άλλων και όλα τα πρακτικά των Δημοτικών Συμβουλίων μέχρι σήμερα.
Το Ιστορικό Αρχείο διαθέτει επίσης πλούσιο αρχείο πειραϊκών εφημερίδων και περιοδικών καθώς και πλήθος άλλων εντύπων, βιβλίων και εγγράφων με θεματολογία τον Πειραιά φυσικά. 

Το ιστορικό αρχείο διαθέτει αριθμό σπάνιων βιβλίων και εγγράφων με Πειραϊκή θεματολογία
Δωρεά Μελετόπουλου


Πηγές:
Επίσημη ιστοσελίδα Δήμου Πειραιά www.pireasnet.gr
Φωτογραφίες από εμένα κατόπιν αδείας του Ιστορικού Αρχείου Δήμου Πειραιά

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο. Ποιοτική δουλειά. Μοναδικό για την πειραϊκή ιστορία

iacob είπε...

επιτελους.........

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που πρέπει να τονιστεί προς όλες τις "αρμόδιες" κατευθύνσεις και να ασκηθούν πιέσεις προς τους υπεύθυνους του Ιστορικού Αρχείου είναι, προς ποια κατεύθυνση λέτε; Προς την κατεύθυνση του πλέον αυτονόητου: να καταρτισθεί επιτέλους (για μετρήστε από το 1957...) ένας έστω και έντυπος Κατάλογος (πού ελπίδα για ηλεκτρονικό...) που θα περιέχει, όχι τίποτα θηριώδες, αλλά τις πειραϊκές εφημερίδες και περιοδικά καθώς τα βιβλία και έντυπα που υπάρχουν σε αυτό που αυτοπαρουσιάζεται ως Ιστορικό Αρχείο του πρώτου λιμανιού της χώρας... Ας μη μιλήσουμε για το ωράριο λειτουργίας...(για ανέργους και συνταξιούχους)

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"