Ναός Παναγίας Ρόδον το Αμάραντον (Παναγίτσα)

 ΡΟΔΟΝ ΤΟ ΑΜΑΡΑΝΤΟΝ

του Στέφανου Μίλεση

Κάποιος που ψαρεύει στην Πειραϊκή γύρω στα 1890 βρίσκει μια παλιά εικόνα ανάμεσα στα βράχια. Η εικόνα έχει ως θεματολογία κάτι που βρίσκουμε σχεδόν σε όλη την θεματολογία των ορθόδοξων εικόνων. Την Παναγία να κρατά τον Χριστό σε παιδική ηλικία. Όμως η συγκεκριμένη εικόνα έχει και κάτι άλλο. Η Παναγία ενώ με το αριστερό της χέρι κρατά τον μικρό Χριστό (ήδη Βασιλιά ντυμένο) στο δεξί της κρατά 3 ρόδα (λουλούδια). Το όλο σύνολο επίσης πλαισιώνεται από ρόδα (στην βάση της εικόνας). Το νέο της εικόνας που βρήκε ο ψαράς στην Πειραϊκή, εξαπλώνεται γρήγορα στην περιοχή.

Τα θαύματα της Ιερής Εικόνας "Ρόδον το Αμάραντον" περιγράφονται αναλυτικά στο βιβλίο μου "Τα θαύματα της πίστεως στον Πειραιά, όπως καταγράφηκαν στις εφημερίδες και σε άλλα έντυπα" (Εκδόσεις Αρχονταρίκι) 




Γιατί ρόδον;

Το λουλούδι που αποκτά ζωή μόλις μπει στο νερό και συμβολίζει την αθάνατη ψυχή. Σύμφωνα με την παράδοση η Παναγία ευλόγησε το φυτό αυτό στην διάρκεια της πορείας της από την Ναζαρέτ στην Αίγυπτο.


Ο Αρχικός ναός που δίνει στέγη στην εικόνα:

Η οικογένεια Αναστασίου Κατσαρού, αποφασίζει να δώσει στέγη στην εικόνα και κατασκευάζει με δικά της έξοδα, ένα μικρό ιδιωτικό ναό που ονομάζει "Παναγία Ρόδον Αμάραντον".  Αυτό το ξωκκλήσι στην κυριολεξία έγινε σημείο προσκυνήματος για όλους τους κατοίκους της περιοχής. Οι πιστοί με τα χρόνια αυξάνονταν και ο μικρός ναός δεν μπορούσε να καλύψει πλέον τις ανάγκες της περιοχής. Για τους πειραιώτες όμως είναι περισσότερο γνωστή ως η Παναγίτσα.

Σήμερα μπορεί κάποιος να δει στον ίδιο χώρο έναν άλλο μικρό ναό σε αντικατάσταση του προγενέστερου (ιδιωτικό και αυτό) μέσα σε ένα μικρό στενάκι στην οδό Σπ. Δρίβα, ανάμεσα σε πολυκατοικίες και κοινόχρηστους χώρους που δυστυχώς εξαφανίζουν την ύπαρξή του.

 ΑΡΧΙΚΟ ΡΟΔΟΝ ΑΜΑΡΑΝΤΟΝ

 ΑΡΧΙΚΟ ΡΟΔΟΝ ΑΜΑΡΑΝΤΟΝ

ΠΙΝΑΚΙΔΑ ΑΡΧΙΚΟΥ ΝΑΟΥ 




Ο Νέος Ναός:
Τότε εμφανίστηκε η οικογένεια Κουτσοδόντη η οποία έκανε δωρεά ένα οικόπεδο, στο οποίο άρχισε να θεμελιώνεται ο νέος ναός.
Το 1973 ο Πειραιάς υπάγονταν ακόμα στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, η οποία αναγνώρισε αυτή τη νέα ενορία με το όνομα "Παναγία Ρόδον το Αμάραντον"


Το 1983 αποφασίζεται και πάλι νέα ανοικοδόμηση μεγαλύτερου ναού, ο οποίος ολοκληρώνεται το 1986 που γίνονται και τα επίσημα Θυράνοιξιά του από τον τότε Μητροπολίτη Πειραιά Καλλίνικο. H εκκλησία θα εορτάσει για το 2012 στις 30 Μαρτίου. Η εορτή της προσδιορίζεται με βάσει το Πάσχα και συγκεκριμένα 16 μέρες πριν το Άγιο Πάσχα.

ΠΡΟΣΟΨΗ ΝΕΟΥ ΝΑΟΥ ΡΟΔΟ ΑΜΑΡΑΝΤΟ
Πρόσοψη Νέου Ναού

Ο ΝΕΟΣ ΝΑΟΣ ΡΟΔΟ ΤΟ ΑΜΑΡΑΝΤΟ

Ο ΝΕΟΣ ΝΑΟΣ ΡΟΔΟ ΑΜΑΡΑΝΤΟ

Ο Προστάτης των Συμιακών:

Το ισόγειο (αρχικό μέρος) του ναού μετονομάζεται σε "Ταξιάρχη Μιχαήλ της Σύμης" ώστε να τιμηθούν και οι Συμιακοί (εκ νήσου Σύμης) οι οποίοι μένουν στην περιοχή πέριξ του ναού. Άλλωστε όπως όλοι οι νησιώτες που μένουν στον Πειραιά και έχουν το ναό τους δεν θα μπορούσαν να εξαιρεθούν και οι εκ Σύμης ορμώμενοι, που τιμούν τον δικό τους άγιο στις 9 Νοεμβρίου.

ΠΡΟΣΟΨΗ ΝΕΟΥ ΝΑΟΥ ΡΟΔΟΝ ΤΟ ΑΜΑΡΑΝΤΟΝ

Πηγή:
Ορθόδοξος συναξαριστής (www.saint.gr)
 Επίσημη ιστοσελίδα ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς (www.imp.gr)

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το εκκλησακι δεν είναι ο παλιος ναός της Παναγίτσας. Ο παλιός ναός γκρεμίστηκε για να χτιστεί πολυκατοικία και σε αντικατάσταση του χτιστηκε το μικρο εκκλησάκι που έχετε φωτογραφήσει.Είναι στο ίδιο οικόπεδο με την παλιά εκκλησία αλλά δεν ταυτίζεται με αυτήν. Είναι ιδιωτικό, όπως ιδιωτικος ήταν και ο παλαιός ναός ο οποίος είχε εισοδο επί της Βασιλείου Αθανασίου.Ανοίγει κάποιες ημέρες, γιορτάζει κάθε χρόνο το Σάββατο του Ακαθίστου όπως και ο ενοριακος ναός .

Stefanos Milesis είπε...

νομίζω ότι το γράφω στο κείμενο ότι η οικογένεια Κατσαρού έχτισε αρχικά τον μικρό ναό που ήταν σαφώς ιδιωτικός αφού ανήκε στην οικογένεια. Στην συνέχεια σε άλλο οικόπεδο που έγινε δωρεά άρχισε η ανέγερση της νέας και μεγάλης εκκλησίας που αναγνωρίστηκε σαν ενορία πολλά χρόνια αργότερα. Ευχαριστώ για την επισήμανση θα το διορθώσω αναλυτικότερα στο κείμενο.

ΚΑΛΛΙΟΠΗ66 είπε...

ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ-ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΜΕΓΑΛΟ ΝΑΟ-ΥΠΗΡΧΕ Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΡΟΔΟ ΤΟ ΑΜΑΡΑΝΤΟ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΕΚΚΛΗΣΟΥΛΑ (ΣΤΟ ΠΑΝΩ ΜΕΡΟΣ) ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΗΡΧΕ ΕΩΣ ΤΟ 75 ΟΠΟΤΕ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΟΙΚΟΔΟΜΕΙΤΑΙ ΜΕ ΔΩΡΕΕΣ Ο ΝΕΟΣ ΝΑΟΣ. ΑΡΧΙΚΑ ΧΤΙΣΑΝ ΤΗΝ ΒΑΣΗ ΟΠΟΥ ΣΤΕΓΑΣΤΗΚΕ Ο ΝΑΟΣ ΓΙΑ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΟΝΙΑ. ΗΜΟΥΝ ΠΑΙΔΙ ΟΤΑΝ ΑΡΧΙΣΕ Η ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΧΤΙΖΕΤΑΙ... ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΔΩΡΕΕΣ (ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΧΟΝΤΡΑ ΛΕΦΤΑ) ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΑΝ?

δάσκαλος είπε...

Αυτός ο Ναός ήταν αρχικά μια παράγκα (ξύλινος) και τοποθετήθηκε εκεί νύχτα διότι υπήρχε μεγάλη αντίδραση για το χτίσιμο νέας εκκλησίας. Την κατασκευή της ξύλινης εκκλησίας ανάλαβε γνωστός πειραιώτης ξυλουργός (Ηλίας Μυτιληναίος) ο οποίος μαζί με άλλους φίλους του την τοποθέτησαν εκεί εν μιά νυκτί.

Ανώνυμος είπε...

O παλαιός ναός, λίγα μέτρα πιο κάτω από τον νέο υπήρχε μέχρι περίπου το 95... κάπου εκεί άρχισαν οχλήσεις στην Μητρόπολη να δωθεί αντιπαροχή. Ο τότε Μητροπολίτης Καλλίνικος αντέδρασε, οι ιερείς όμως του ναού αδιαφόρησαν. Τελικά μέσα σε μια νύκτα ο ναός γκρεμίστηκε παράνομα και ότι ινητό υπήρχε μέσα το άφησαν σε κούτες στην είσοδο του νέου ναού. Μεταξύ αυτών και την παλια είκόνα της Παναγίας (όχι αυτή που δημοσιευσατε- είναι σαφώς νεώτερη). Η Μητρόπολη προσέφυγε στη δικαιοσύνη και τελικά πέτυχε στον ακάλυπτο χώρο να χτιστεί ένα μικρό εκκλησάκι. Επίσης το 1973 ο Πειραιάς ήταν ήδη Μητρόπολη ξεχωριστή απο την Αρχιεπισκοπή, με πρώτο Μητροπολίτη τον Χρυσόστομο Ταβλαδωράκη.

Giannis Kl είπε...

Δυστυχώς τα δυο παλαιά εκκλησάκια της Παναγίτσας,επι Βασιλείου Αθανασίου και Αγίου Νικολάου στον στον Σταυρό στην Πειραϊκή , υπάρχουν μόνο σαν αναμνήσεις . Φωτογραφίες δεν έχω βρεί.Το μονο να συμπληρώσω ότι απο την παλια εκκλησία της Παναγίτσας έχει διασωθεί το ιερό στην είσοδο της πολυκατοικίας.

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"