"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"

Οδός Παυσιλύπου στην Καστέλλα

 ΠΤΩΣΗ ΕΠΙ ΠΑΥΣΙΛΥΠΟΥΟΔΟΣ ΠΑΥΣΙΛΥΠΟΥ

Ο Γάλλος Περιηγητής Burnouf φτάνει το 1886, στον Πειραιά. Από το Παλατάκι του Βασιλιά Γεωργίου Α΄ μέχρι και την Καστέλλα, είναι μια διαδρομή που εντυπωσιάζει τον ξένο επισκέπτη, που την κάνει καθημερινά. Αργότερα επιστρέφοντας στην πατρίδα του, γράφει ένα άρθρο που δημοσιεύει στην "La Grece en 1886":

"Ο Πειραιάς σε απόσταση έξι χιλιομέτρων από την Αθήνα...οι φαρδείς δρόμοι του, με κομψά σπίτια, που καλύπτουν τώρα τους λόφους του Φαλήρου και της Καστέλλας...έχει κήπους, ευρύχωρες πλατείες, έναν ωραίο περίπατο κατά μήκος της παραλιακής γραμμής γύρω από τους λόφους, που δεν υπολείπεται του Παυσίλυπου της Νεάπολης...". 

Είναι ένας ονομαστός περίπατος στην Νεάπολη διότι πρόκειται για έναν λόφο παραθαλάσσιο από τον οποίο κανείς έχει θέα στον αντίστοιχο κόλπο που τελειώνει στην περιοχή Castella mare.

Ο λοφίσκος Παυσίλυπος στην Ιταλία


Πρόκειται δηλαδή για έναν παραλληλισμό με την περιοχή του Πειραιά απολύτως πετυχημένο. Λόφος, παραθαλάσσιος από τον οποίο κανείς βλέπει τον κόλπο του Μικρολίμανου και δίπλα του δεσπόζει η Καστέλλα όπως στην Γαέτα που δεσπόζει η Castella. 

ΠΥΡΓΟΣ ΠΑΥΣΙΛΥΠΟΥ
η οικία επί της οδού Παυσιλύπου στο Μικρολίμανο


Στην κωμόπολη Γαέτα στον κόλπο της Νεαπόλως Ιταλίας ο ήλιος για να δύσει, κατεβαίνοντας τον ορίζοντα διέρχεται ή κρύβεται καλύτερα πίσω από τον λόφο του Παυσιλύπου. Πρόκειται για έναν σχετικά υψηλό λόφο στον οποίο διέρχεται μια οδός στην άκρη της οποίας βρίσκεται εντός σπηλαίου ο τάφος του Ουργιλίου, ήρωα της Αινειάδας


ΠΡΑΣΙΝΗ ΘΥΡΑΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΟΙΚΙΑΣ ΠΑΥΣΙΛΥΠΟΥ


 ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

ΕΞΩΘΥΡΑΠηγή:
Περιοδικό Πανδώρα Απριλίου 1863 - 1864 (προέλευση ονομασίας οδού Παυσιλύπου) Δημιουργήθηκε από τον Νικ. Δραγούμη, Κων. Παπαρρηγόπουλο και τον Ραγκαβή. Μέσω αυτού οι αναγνώστες ταξίδευαν νοερά σε ξένα κράτη, μάθαιναν για τους ινδιάνους στην Αμερική, για την ιστορία, για την γεωγραφία, λογοτεχνία. Κάνει τους αναγνώστες του να ξεχνιούνται από τους πολέμους, τις αρρώστιες και την φτώχεια αφού τους ταξίδευε σε τοπία μαγευτικά αποφεύγοντας επιμελώς οποιαδήποτε αναφορά σε πολιτική, προβλήματα και επικαιρότητα.   ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΟΙΚΙΑΣ
  

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Με ταξίδεψες.
Δημοσθένης Μπούκης του Γιάννη

Ανώνυμος είπε...

Ο Burnouf ήταν στην Ελλάδα το 1868-1869 ως αρχαιολόγος στη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή αν θυμάμαι καλά. Όχι ως περιηγητής και όχι το 1886. Εκτός αν ξαναήρθε τότε. Το κείμενό του (νομίζω ήταν βιβλίο) πάντως έχει τίτλο La Grèce en 1869..


Δημοσίευση σχολίου