"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"

Ηπειρωτικός Σύνδεσμος Πειραιώς και η Κόμισσα Ριανκούρ


Όπως έχουμε ήδη αναφέρει και σε προηγούμενες αναρτήσεις μας, ο Πειραιάς αποτέλεσε πόλο έλξης όχι μόνο για τους υδραίους και χιώτες που αποτέλεσαν ουσιαστικά τον πρώτο πυρήνα δημιουργίας του σύγχρονου πειραιά, αλλά και ενός άλλου μεγάλου αριθμού εποίκων όπως Κρητικών, Μανιατών, νησιωτών από σχεδόν όλες τις περιοχές της Ελλάδας. (διάβασε: Οι πρώτοι έποικοι του πειραιά)

Δεν θα μπορούσε βέβαια από το μωσαϊκό αυτών των ανθρώπων να απουσιάζουν και οι Ηπειρώτες. Όπως και οι προηγούμενοι έτσι κι αυτοί εγκαθίστανται μεν στον Πειραιά αλλά διατηρούν τις μνήμες από τις ιδιαίτερες πατρίδες από τις οποίες έρχονται. Μνήμες που διατηρούνται μέσω των συνδέσμων ή συλλόγων που δημιουργούν (Διάβασε: Η πειραϊκότητα των Πειραιωτών και οι πρώτοι σύλλογοι της πόλης)

Η Λέσχη του Ηπειρωτικού Συνδέσμου Πειραιά βρίσκεται στην οδό Φίλωνος. Στην πρόσοψη φέρει το όνομα του Ηπειρώτη ιατρού Γεωργίου Ματσόπουλου ο οποίος ήταν η ψυχή της Ερανικής Επιτροπής για την οικοδόμηση αυτού του κτηρίου κοσμήματος για τον Πειραιά.

Και ενώ οι έλληνες που εποικούν τον πειραιά τα πρώτα χρόνια προέχρονται από ελεύθερες κυρίως περιοχές του νεόδμητου ελληνικού κράτους οι ηπειρώτες προέρχονται από μια πατρίδα η οποία ήταν ακόμα υπόδουλη.
Στις 3 Ιουνίου του 1886 ιδρύεται η "Φιλανθρωπική Αδελφότης των εν Πειραιεί Ηπειρωτών" με κύριο σκοπό την ενίσχυση της εκπαίδευσης στην Ήπειρο και την απελευθέρωσή της από τον τουρκικό ζυγό.

 Στις 3 Ιουνίου 1899 η Αδελφότητα μετονομάζεται σε "Ηπειρωτικό Σύνδεσμο εν Πειραιεί" και αναπτύσσεται δραστηριότητα μέχρι και το 1923.

 

Το 1925 μετά από δύο χρόνια αδράνειας, ο Σύνδεσμος επανέρχεται με σκοπό την οικοδόμηση Λέσχης που θα στεγάσει τον Σύνδεσμο. Για τον σκοπό αυτό το 1928 ο Ηπειρωτικός Σύνδεσμος Πειραιώς αποφασίζει να οικοδομήσει την Ηπειρώτικη Λέσχη στο ιδιόκτητο οικόπεδό του στην οδό Φίλωνος
Μεταξύ των Δωρητών του Ηπειρωτικού Συνδέσμου βλέπουμε και την Κόμισσα Ριανκούρ


Δημιουργείται επιτροπή εράνου με πρόεδρο τον Επίσκοπο Άνθιμο Τσάτσο και αντιπρόεδρο τον Ηπειρώτη γιατρό Γεώργιο Ματσόπουλο ο οποίος αποτέλεσε και την ψυχή της Ερανικής Επιτροπής.

Κουπόνι εράνου υπέρ της οικοδόμησης της Λέσχης των Ηπειρωτών Ο Ηπειρωτικός Σύνδεσμος και η Κόμισσα Ριανκούρ:

Η Λουίζα Ριανκούρ γεννήθηκε στην Γαλλία το 1846
Αγάπησε τόσο πολύ την ελλάδα και τον πολιτισμό της, που πήρε τα δύο παιδιά της Ραούλ και Ελίζα και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα (οδό Αμαλίας 34) ενώ τα καλοκαίρια έμενε στην Κηφισιά. Είχε στο αίμα της εκτός από την αγάπη για την ελλάδα, την φιλανθρωπία. Προσέφερε διαρκώς χρήματα για διάφορες αιτίες όπως για τα θύματα του Μακεδονικού Αγώνα, για το Άσυλο Ανιάτων, στις Σέρρες για να προσφέρει είδη πρώτης ανάγκης στους κατοίκους από τις βουλγαρικές ωμότητες. Οργάνωνε φιλανθρωπικούς χορούς, δημιούργησε εργοστάσιο κεντημάτων για τα άπορα κορίτσια, έδινε βραβεία σε αριστούχους μαθητές και έκανε αναρίθημητες δωρεές σε Συλλόγους και Συνδέσμους μεταξύ των οποίων ήταν και ο Ηπειρωτικός Σύνδεσμος Πειραιά. Τέλος η αγάπη της για την ελλάδα ήταν τέτοια, που έκανε τον γιό της Ραούλ έλληνα φαντάρο ο οποίος μάλιστα έλαβε μέρος και στους βαλκανικούς πολέμους ως υπαξιωματικός. 
Εγκαίνια της Λέσχης:

Τον Απρίλιο του 1932 έγιναν τα εγκαίνια της Λέσχης σε ένα ωραίο κτήριο νεοκλασσικού ρυθμού, πραγματικό κόσμημα για την πόλη του Πειραιά.

Από τις δραστηριότητες του Συλλόγου (Εφημερίδα ΣΚΡΙΠ 26.3.1917)

Ο Σύνδεσμος συνέχισε την δραστηριότητά του μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου του 1999 που ισχυρός σεισμός επιφέρει ζημιές στο κτήριό του.
10 Μαίου 1929 Θεατρική Παράσταση "Αγαπητικός της βοσκοπούλας" στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, παρουσία του Προέδρου της Κυβερνήσεως κ. Ελευθερίου Βενιζέλου

Το ανακαινισμένο κτήριο που βλέπουμε στην φωτογραφία πάνω, εγκαινιάστηκε στις 18 Ιουνίου του 2006.


ΠΗΓΕΣ:
Α. Ηπειρωτικός Σύνδεσμος Πειραιά
Β. Η ζωή και το έργον του Ηπειρωτικού Συνδέσμου Πειραιώς μέσα σ'ένα χρόνο. 
     Πειραιεύς: Ηπειρωτικός Σύνδεσμος, Μάιος 1926.
Γ. Εφημερίδες ΕΜΠΡΟΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΣΚΡΙΠ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Δ. Ιστοσελίδα "Ο Λόγιος Ερμής" (http://logioshermes.blogspot.com) όσον αφορά τα 
     στοιχεία για την ζωή της Ριανκούρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου