Ο Πειραιάς μέσα από το Μουσείο Μακεδονικού ΑγώναΦωτογραφία του Εμμανουήλ Λίτινα σε εσωτερικό χώρο, ντυμένου με επίσημη στρατιωτική στολή να κάθεται δίπλα σε ένα τραπεζάκι. Πήρε μέρος στο Μακεδονικό Αγώνα. Έλαβε μέρος στην εκστρατεία κατά της Τουρκίας 1912-1913, στη μάχη των Ιωαννίνων και στην εκστρατεία κατά της Βουλγαρίας 1913. Ήταν μέλος του σωματείου "Αδελφότης των εν Πειραιεί Κρητών "Η Ομόνοια". Στην φωτογραφία κάτω αριστερά φαίνεται καθαρά η σημείωση "34ον Σύνταγμα Πειραιώς 1926"

 
Αποβίβαση γαλλικών στρατευμάτων των συμμαχικών δυνάμεων της Αντάντ στον Πειραιά, την 1η Δεκεμβρίου 1916 (νέο ημερολόγιο), υπό τις διαταγές του Γάλλου ναυάρχου Φουρνιέ (Dartige du Fournet) ο οποίος επέδωσε τελεσίγραφο στην κυβέρνηση που έληγε στις 1 Δεκεμβρίου 1916, με το οποίο ζητούσε την παράδοση σημαντικού μέρους των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων. Το τελεσίγραφο απορρίφθηκε στις 29 Νοεμβρίου και μονάδες επιστράτων, πιστών στο βασιλιά, κατέλαβαν στρατηγικά σημεία στην Αθήνα και τον Πειραιά. Οι Γάλλοι αποβίβασαν μικρή δύναμη ελαφρά οπλισμένων πυροβολητών (βλ. φωτογραφία) στον Πειραιά, η οποία αποκρούστηκε από τις μονάδες των επιστράτων. Τα γεγονότα έμειναν γνωστά στην ιστορία με το όνομα "Νοεμβριανά" και αποτέλεσαν την κορύφωση του Εθνικού Διχασμού, χωρίζοντας την Ελλάδα σε δύο μέρη.
Η φωτογραφία προέρχεται από το εικονογραφημένο γαλλικό περιοδικό "Le Miroir", φ. 7 Ιανουαρίου 1917.Χάρτης που απεικονίζει την οδική και σιδηροδρομική σύνδεση Αθήνα - Πειραιάς, τον κόλπο του Φαλήρου και γενικά το λεκανοπέδιο Αττικής. Εκδόθηκε στο γερμανικό εικονογραφημένο λεύκωμα Illustrierte Geschichte des Weltkrieges που αναφέρεται στα γεγονότα του έτους 1917.


Στιγμιότυπο από τη συμπλοκή δυνάμεων της Αντάντ, με επικεφαλής το ναύαρχο Φουρνιέ (Dartige du Fournet), με φιλοβασιλικές δυνάμεις στην Αθήνα και Πειραιά, το Νοέμβριο του 1916. Τα γεγονότα αυτά, που έμειναν γνωστά στην ιστορία ως "Νοεμβριανά", αποτέλεσαν ένα από τα πιο τραγικά επεισόδια του Εθνικού Διχασμού. Στην εικόνα διακρίνεται το λιμάνι του Πειραιά, στο οποίο έγινε η αποβίβαση των δυνάμεων της Αντάντ.
Αποβίβαση Ιταλών πεζοναυτών των συμμαχικών δυνάμεων της Αντάντ στον Πειραιά, την 1 Δεκεμβρίου 1916 (νέο ημερολόγιο), λίγο πριν την επίθεση που δέχτηκαν από μονάδες επιστράτων πιστών στο βασιλιά που κατέλαβαν στρατηγικά σημεία στην Αθήνα και τον Πειραιά. Οι σύμμαχοι αποβίβασαν μικρή δύναμη ελαφρά οπλισμένων πεζοναυτών (βλ. φωτογραφία) στον Πειραιά, η οποία αποκρούστηκε από τις μονάδες των επιστράτων. Η φωτογραφία προέρχεται από το εικονογραφημένο γαλλικό περιοδικό "Le Miroir", φ. 14 Ιανουαρίου 1917.
Προτομές του Βενιζέλου πωλούνται στην είσοδο του δημαρχείου του Πειραιά (ρολόι), μετά την επιτυχία του κινήματος της Εθνικής Άμυνας και την εδραίωση της εξουσίας του σε ολόκληρη την Ελλάδα, τον Ιούνιο του 1917, με την παρέμβαση των συμμαχικών δυνάμεων της Αντάντ και την απομάκρυνση του βασιλιά Κωνσταντίνου. Η φωτογραφία προέρχεται από το εικονογραφημένο γαλλικό περιοδικό "Le Miroir", φ. 22 Ιουλίου 1917.

Στιγμιότυπα από την εξορία των φιλοβασιλικών - αντιβενιζελικών αξιωματούχων Δημητρίου Γούναρη, Ιωάννη Μεταξά και Γεωργίου Πεσμαζόγλου, από το λιμάνι του Πειραιά, τον Ιούνιο 1917. Στη συγκεκριμένη φωτογραφία διακρίνεται σε πρώτο πλάνο ο Δημήτριος Γούναρης, λίγο πριν επιβιβαστεί στο πλοίο "Βασιλεύς Κωνσταντίνος", το οποίο τον μετέφερε στον τόπο της εξορίας του. Η φωτογραφία προέρχεται από το εικονογραφημένο γαλλικό περιοδικό "Le Miroir", φ. 5 Αυγούστου 1917. Πίσω φαίνεται καθαρά ο παλιός ναός της Αγίας Τριάδας.

Αναμνηστική φωτογραφία του Παύλου Μελά και της Σοφίας Μπαλτατζή. Η φωτογραφία τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια της περιοδείας τους στη Θεσσαλία, ενώ το συγκεκριμένο στιγμιότυπο προέρχεται από τη διαδρομή με καράβι Πειραιάς-Βόλος. Ο Μελάς πραγματοποιούσε την περιοδεία αυτή προκειμένου να επιθεωρήσει τις ζημίες που υπέστησαν οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις της περιοχής έπειτα από τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, ενώ η Μπαλτατζή είχα λάβει οδηγίες από τη βασίλισσα Όλγα να εκτιμήσει τις καταστροφές που είχαν υποστεί οι ναοί της περιοχής. Ο Μελάς είναι καθήμενος και ντυμένος με επίσημη στρατιωτική ενδυμασία και η Μπαλτατζή με επίσημη ενδυμασία. Ο Παύλος Μελάς επίσης ήταν απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων Πειραιά.


Σχέδιο λαϊκής λιθογραφίας που απεικονίζει τα τουρκικά κανόνια του Σαρανταπόρου στο λιμάνι του Πειραιά. Η νικηφόρα για τον ελληνικό στρατό μάχη του Σαρανταπόρου στις 10 Οκτωβρίου 1912 είχε ως αποτέλεσμα την απώθηση των Τούρκων και την απελευθέρωση των Σερβίων. Οι μεραρχίες του ελληνικού στρατού κυρίευσαν το σύνολο σχεδόν του πεδινού πυροβολικού και μέρος του λοιπού υλικού του εχθρού.


Στην φωτογραφία εικονίζεται το γαλλικό πολεμικό πλοίο Mirabeau κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού της Αθήνας και του Πειραιά την 1η Δεκεμβρίου 1916. Ο τίτλος και η λεζάντα είναι σαφώς προπαγανδιστικοί και δηλωτικοί του κλίματος της εποχής, καθώς αναφέρονται στην "ελληνική ενέδρα" ή "ελληνική προδοσία" και αναφέρονται στην αντίσταση των επιστράτων (φιλοβασιλικών) στην "συμμαχική επέμβαση".


 Στιγμιότυπο από την εξορία των φιλοβασιλικών - αντιβενιζελικών αξιωματούχων, από το λιμάνι του Πειραιά, τον Ιούνιο του 1917. Διακρίνονται οι Σπυρίδωνας Μερκούρης (παππούς της Μελίνας Μερκούρη), Δημήτριος Γούναρης, Καρατζάς και Ιωάννης Μεταξάς. Η πρωτοβουλία για εξορία στην Κορσική πολλών φιλοβασιλικών προσωπικοτήτων ανήκε στις γαλλικές αρχές που ήλεγχαν στρατιωτικά, το καλοκαίρι του 1917, την Αθήνα. Η φωτογραφία προέρχεται από το πρωτοσέλιδο του γαλλικού περιοδικού "Le Miroir", φύλλο 15 Ιουλίου 1917, και οι εξόριστοι χαρακτηρίζονται στη λεζάντα ως "ανεπιθύμητοι  Έλληνες". Το πλοίο είναι το Τένεδος.


 

Επιστολικό δελτάριο, το οποίο απεικονίζει τον ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη. Ο Κουντουριώτης γεννήθηκε στην Ύδρα το 1855, κατατάχθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό το 1874 και αποφοίτησε από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων Πειραιά το 1878. Στις 8 Ιουλίου 1911 παρέλαβε Κυβερνήτης του Θ/Κ ΑΒΕΡΩΦ το οποίο απέπλευσε από την Αγγλία στις 20 Αυγούστου και κατέπλευσε στο Φάληρο την 1η Σεπτεμβρίου 1911 όπου του έγινε ενθουσιώδης υποδοχή. Περίθαλψη τραυματία Βαλκανικών Πολέμων. Στη πίσω όψη έχει αναγραφεί: 2 Μαρτίου 1920  "Στρατιωτικόν Νοσοκομείον Πειραιώς (Χατζηκυριάκειον)"
Η "Αστραπή του Πειραιά" στην Λεζάντα με ημερομηνίες 1896 και 1897. Πρόκειται για τους Εμμανουήλ Λίτινα (αριστερά) και του Ε.Σκουντριδάκη (δεξιά), ντυμένοι με παραδοσιακές Κρητικές φορεσιές. Στα ντουφέκια τους έχουν αναγράψει τα ονόματά τους.
Ο Εμμανουή Λίτινας με πολιτικά ρούχα, φωτογραφημένος σε φωτογραφείο του Πειραιά την 15η Αυγούστου 1899. Στην πίσω όψη της φωτογραφεία κατά τις συνήθειες της εποχής αναγράφεται: Η ΑΣΤΡΑΠΗ (ο Λίτινας είχε το παρατσούκλι ως Αστραπή του Πειραιώς) ΣΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΕΙΟΝ ΤΗΣ ΑΥΛΗΣ ΤΗΣ Α. Μ. ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ - ΜΙΧΑΗΛ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ ΕΝ ΠΕΙΡΑΙΕΙ. L' ECLAIR PHOTOGRAPHIE DE LA COUR DE S.M. LE ROI MICHEL ZAPHIROPOULOS PIREE(GRECE).

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ωραία όλα αυτά αλλά ο Λίτινας και οι υπόλοιποι που αναφέρεστε δεν υπάρχουν πια και άρα δεν ψηφίζουν. Και αφού δεν ψηφίζουν ουδείς ασχολείται μαζί τους

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"