Το βασιλικό μυστικό του Πειραιά του 1836

Το αγγλικό ατμοκίνητο πολεμικό Μήδεια σε απεικόνιση από "The Illustrated London News" το 1850. Το Σκάφος μετά τις ελληνικές θάλασσες έλαβε εντολή να προστατεύσει το αγγλικό εμπόριο στις θάλασσες της Κίνας



Του Στέφανου Μίλεση

Τέλη του Δεκεμβρίου του 1835, φθάνει στον Πειραιά με το αγγλικό πολεμικό ΜΗΔΕΙΑ ο πατέρας του Βασιλιά Όθωνα, Λουδοβίκος της Βαυαρίας. Το πλοίο του παραμένει στο Λιμάνι του Πειραιά καθώς η αγγλική Κυβέρνηση το είχε θέσει στην διάθεση του Λουδοβίκου. Η επίσκεψη αυτή του Λουδοβίκου, είχε γίνει για πολλούς λόγους, όπως για την ανέγερση των ανακτόρων του Όθωνα, για τον μελλοντικό γάμο του με κάποια γαλαζοαίματη της Ευρώπης, και πολλές συμβουλές γύρω από τα καθήκοντά του. Μια εξ αυτών, είχε να κάνει και με την εμφάνιση του Όθωνα που μέχρι τότε κυκλοφορούσε είτε με την γερμανική του στρατιωτική του στολή είτε με πολιτικά. Δέχτηκε λοιπόν την παρατήρηση του Λουδοβίκου, να φέρει στο εξής την Εθνική ενδυμασία της Ελλάδας. 

Ο Όθωνας που με προθυμία ακολούθησε την σύσταση του πατέρα του, αναζήτησε τον καλύτερο ράπτη που θα αναλάμβανε την κατασκευή της βασιλικής εθνικής ενδυμασίας. Έτσι σύστησαν στον Βασιλιά, πως ο καλύτερος ράπτης ήταν στο Ναύπλιο, καθώς μόνο εκείνος μπορούσε να πετύχει την τέλεια κατεργασία των χρυσών και αργυρών ποικιλμάτων της Εθνικής ενδυμασίας. Συνεπώς υπήρχε ανάγκη ο ράπτης αυτός να έχει τακτική επικοινωνία με τον Όθωνα και να επιστρέφει στο Ναύπλιο όπου διατηρούσε το εργαστήριό του.

Αποφασίστηκε η αγγλική Φρεγάτα ΜΗΔΕΙΑ να αναλάβει αυτό το έργο της μεταφοράς του ράπτη σε μια γραμμή επικοινωνίας αρκετά συχνή, Πειραιά - Ναύπλιο και αντιστρόφως. 

Στο μεταξύ το ΜΗΔΕΙΑ που βρισκότανε στον Πειραιά ήταν ευκόλως αντιληπτό όταν κάθε τόσο έβαζε ξαφνικά μπροστά τις ατμομηχανές του, γεγονός που δεν μπορούσε να μείνει απαρατήρητο από τους λιγοστούς τότε κατοίκους του Πειραιά αφού κάθε κίνηση μη εμπορικού πλοίου, πάντα προκαλούσε ανησυχία στον κόσμο, καθώς ο τουρκικός κίνδυνος ήταν υπαρκτός για το μικρό και ανίσχυρο βασίλειο.

Φήμες διαδίδονταν που μιλούσαν για απόβαση τουρκικών στρατευμάτων κάπου στην Πελοπόννησο ή για πολιτικές ταραχές διαφόρων παρατάξεων (φατριών) που τα ονόματά τους διαρκώς απασχολούσαν, καθώς ήθελαν να συμμετέχουν ενεργά στην διακυβέρνηση της χώρας. 

Στους καφενέδες και στα καπηλειά του λιμανιού, ο προορισμός του ΜΗΔΕΙΑ είχε γίνει γνωστός και κάποιοι μάλιστα σκέφτηκαν να στείλουν και "αντιπροσώπους" στον κυβερνήτη του, τον Πλοίαρχο Άουστιν για να μάθουν τον σκοπό των απόπλου του αγγλικού πολεμικού. Έτσι τον προσέγγισαν αλλά εκείνος ατάραχος τους απάντησε πως θα πήγαινε στο Ναύπλιο αλλά το γιατί ήταν Βασιλικό Μυστικό! Οι "αντιπρόσωποι" που δεν το έβαζαν κάτω, αποφάσισαν να αναμένουν την επόμενη άφιξη του ΜΗΔΕΙΑ ώστε να μάθουν επιτέλους την αποστολή του.

Πραγματικά το βράδυ της επομένης το ΜΗΔΕΙΑ επανέπλευσε στον Πειραιά, φέρνοντας τον διάσημο ράπτη από το Ναύπλιο, τον Σταύρο Κρεμμύδα! Έτσι έγινε και η αποκάλυψη του μεγάλου Βασιλικού μυστικού.  

Ο κόσμος που τον είδε τον αναγνώρισε αμέσως καθώς ο ράπτης Κρεμμύδας ήταν διάσημος από την εποχή της Τουρκοκρατίας ακόμα, για την υψηλή τεχνική του και την ικανότητά του να στολίζει με κεντίδια από χρυσή και ασημένια κλωστή την εθνική ενδυμασία. Αργότερα έγινε γνωστό, πως εκείνος που είχε προτείνει στον Όθωνα ως καλύτερο ράπτη τον Κρεμμύδα, ήταν ο Δήμαρχος του Ναυπλίου Σπυρίδων Παπαλεξόπουλος

Ο Όθωνας εδώ φέρει την επίσημη βαυαρική στολή



Ο Όθωνας φέρει πλέον την επίσημη ελληνική ενδυμασία που κατά τον πλοίαρχο Άουστιν του Αγγλικού Πολεμικού Μήδεια ήταν το μεγάλο "Διπλωματικό Μυστικό".

Ο Κρεμμύδας που από τον Πειραιά ανέβαινε με βασιλική άμαξα στα προσωρινά ανάκτορα της Αθήνας κατάφερε πραγματικά να ντύσει τον Όθωνα με μια εθνική ενδυμασία που χαρακτηρίστηκε θαύμα κομψότητας. Έτσι ο Βασιλιάς Όθωνας φόρεσε για πρώτη φορά την ελληνική φουστανέλα την 25η Ιανουαρίου του 1836

Έκτοτε η ενδυμασία αυτή χαρακτήρισε τον Όθωνα ενώ την έφερε και μετά στην μόνιμη εξορία του. Τέλος με αυτήν τάφηκε στις κρύπτες των ηγεμόνων της Βαυαρίας. 



2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πού το "ψάρεψες"; Μπράβο Στέφανε.
Δημοσθένης Μπούκης του Γιάννη

Stefanos Milesis είπε...

Καλημέρα Δημοσθένη μόλις επέστρεψα από λίγες διακοπές και ξανά επί του "πιεστηρίου"

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"