Ο Πειραιάς μέσα από το περιοδικό LIFE

Η λεζάντα του LIFE λέει: Δημήτριος Νάτσης (Μέλος ανεξάρτητου κόμματος) το 1946 με μπριγιαντίνη στα μαλλιά και το χαρακτηριστικό λεπτό μουστάκι

Μικρολίμανο 
Το περιοδικό Life έχει ως λεζάντα αόριστα, Νοέμβριος του 1948, σταθμός ταξί στον ΠΕΙΡΑΙΑ. Βλέπουμε Αμερικανούς ναύτες του 6ου Στόλου να επιβιβάζονται κατόπιν συμφωνίας για να πάνε στην Αθήνα.   

Φωτογραφία από το κατάστρωμα του ALBANY τον Νοέμβριο του 1948

Εναέρια λήψη Πασαλιμανιού (μπροστά) και Καστέλλας πίσω. Το νησάκι είναι η Σταλίδα  (του  Παρασκευά  ή  Κουμουνδούρου). Κάτω αριστερά η πλατεία Κανάρη και δεξιά στο τρίγωνο το Ρολόι στο Πασαλιμάνι.

Ο 6ος στόλος Νοέμβριος του 1948

Εκφόρτωση τζιπ από το USS ALBANY στον Πειραιά τον Νοέμβριο του 1948

Λούστρος Λιμανιού. Νοέμβριος 1948

Αγώνας για επιβίωση. Εποχή εμφυλίου, Απρίλιος 1946. Το κορίτσι πουλά μπαχαρικά και  μαστίχες χίου


Απρίλιος 1946 

Απρίλιος του 1946. Το LIFE μας πληροφορεί πως ιερέας από την επαρχία συζητά με δύο ανθρώπους της πόλης.

Απρίλιος του 1946 Ναύτες σε παράταξη. Πίσω τους το κτήριο είναι το παλιό Δημαρχείο Πειραιά (Ρολόι)

Εργασίες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά

Νοέμβριος του 1948. Κάλτσες εκεί που απλώνουν σήμερα χταπόδια οι παραλιακές ταβέρνες

Η φωτογραφία είναι πιο σύγχρονη σε σχέση με τις υπόλοιπες, είναι Ιούνιος του 1967. Το πλοίο πίσω μεταφέρει Έλληνες της Αιγύπτου που μεταφέρονται για ασφάλεια στην Ελλάδα, λόγω της Αραβο-ισραηλινής κρίσης που έχει ξεσπάσει. 

Άλλη μια άποψη του Μικρολίμανου. Ίσως η πιο φωτογραφημένη περιοχή του Πειραιά. Η παραλία ελεύθερη από τις ταβέρνες. Βρισκόμαστε στο 1948


Πασαλιμάνι 1948

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά το 1948. Πίσω όμως διακρίνονται ήδη πολυκατοικίες, άρα η χρονολογία του LIFE μάλλον είναι λάθος

Όπως λέει και λεζάντα της φωτογραφίας "Τουρκολίμανο"

Εργασίες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά

Ορφανά θύματα του Εμφυλίου Πολέμου από την Βόρεια Ελλάδα μεταφέρονται στον Πειραιά με σκοπό την μεταφορά τους στην Ρόδο, όπου έχει ετοιμαστεί κέντρο υποδοχής και περίθαλψης προσφύγων εμφυλίου (1948). Πάνω δεξιά διακρίνονται Έλληνες ναύτες

Εποχή εμφυλίου. Απρίλιος 1946. Η φωτογραφία πίσω απεικονίζει τον Ναπολέοντα Ζέρβα

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο Στέφανε!
Να σημειώσω ότι η φωτογραφία με τη λεζάντα "Το περιοδικό Life έχει ως λεζάντα αόριστα, Νοέμβριος του 1948, σταθμός ταξί στον ΠΕΙΡΑΙΑ. Βλέπουμε Αμερικανούς ναύτες του 6ου Στόλου να επιβιβάζονται κατόπιν συμφωνίας για να πάνε στην Αθήνα" αναφέρεται στην πλατεία Κανάρη ("Πασαλιμανιού"). Ο δρόμος είναι η Άγγελου Μεταξά (νυν πεζόδρομος-παραρέλα).
Συνέχισε ακάθεκτος.
Δημοσθένης Μπούκης του Γιάννη

Stefanos Milesis είπε...

δάσκαλε είχα σπάσει το κεφάλι μου να βρω που είναι. Θα έλεγα ότι ήταν κάτω στο Μικρολίμανο. Μετά σκέφτηκα ότι η φωτογραφία είναι στην Πλατεία Κανάρη αλλά είναι ανάποδη. Δηλαδή το αρνητικό της είναι τυπωμένο λάθος και η πλατεία που βλέπουμε στα δεξιά είναι στην πραγματικότητα αριστερά γιατί στην δεξιά πλευρά είναι η θάλασσα. Το ότι είναι όμως η Άγγελου Μεταξά (πασαρέλα) δεν το σκέφτηκα ποτέ.

habilis είπε...

Εξαιρετική ανάρτηση !!!

Unknown είπε...

Καλό απόγευμα, συγχαρητήρια γι' αυτήν την υπέροχη δουλειά. (Ξανα)έζησα στον Πειραιά της παιδικής μου ηλικίας και θυμήθηκα και συγκινήθηκα. Λόγω σπουδών και δουλειάς άφησα τον Πειραιά μου αρκετά χρόνια και τώρα που τον ξαναζώ ψάχνω να βρώ τις παλιές γωνιές του, τις μυρωδιές του και το χρώμα του. Μια τόσο ωραία πόλη που έχει υποστεί πολλά δεινά από κάποιους που ήθελαν μόνο τον δημαρχιακό θώκο και την μετέπειτα αποζημίωση. Από κάποια σχόλια καταλαβαίνω ότι μεγαλώσαμε στις ίδιες γειτονιές και ανήκουμε στην ίδια γενιά. Κι αυτό είναι πολύ συγκινητικό. Καλή δουλειά και καλή συνέχεια, για να θυμόμαστε, να μην ξεχνάμε κι όσο μπορούμε να εμποδίζουμε μελλοντικά λάθη κάποιων αλεξιπτωτιστών του Πειραιά.
Νιόνια Γ. Βαλλιανάτου

Unknown είπε...

μπράβο σου! δεν είμαι πειραιώτης,αλλά μου αρέσει πολύ η περιοχή και απολαμβάνω τις παλιές φωτό.

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"