"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"

Ο Εν Πειραιεί φωτογράφος Αναστάσιος Γαζιάδης

Ακριβώς μπροστά μας το Φωτογραφείο του ΓΑΖΙΑΔΗ. Ο Δρόμος με τα τραμ είναι η "Εθνικής Αντιστάσεως" (τότε Μιαούλη). Το τέλος της οδηγεί στην πλατεία Ιπποδαμείας. Ο κάθετος δρόμος λέγονταν τότε "Μακράς Στοάς". Δεξιά είναι η γωνία της πλατείας, όπου ευρίσκεται η Αγία Τριάδα. Ο αριστερός χώρος είναι η τότε "Πλατεία Θεμιστοκλέους", επί της οποίας μετέπειτα ανηγέρθη το μέγαρο της Εθνικής Τράπεζας (σήμερα μέγαρο ΝΑΤ και μέχρι πρόπερσι στεγαζότανε και η Τράπεζα Ελλάδος. Τα εκ δεξιών δύο κτήρια υπάρχουν και λειτουργούν. Ο μεταξύ των δύο δεξιών κτηρίων δρόμος είναι η "Τσαμαδού" (Επεξήγηση τοποθεσίας φωτογραφείου από ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΜΠΟΥΚΗ)

Μετά τους αδελφούς Βάθη που όπως προαναφέραμε στην προηγούμενη ανάρτηση, ήταν οι πρώτοι που άνοιξαν Φωτογραφείο στον Πειραιά, ακολουθεί ο Φωτογράφος Αναστάσιος Γαζιάδης


Ο Γαζιάδης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1853 και φοίτησε εκεί στρατιωτική φαρμακευτική. Όμως διέκοψε τις σπουδές του προκειμένου να καταταγεί στον Στρατό και με την απόλυσή του το 1880 έφτασε στην Ελλάδα. Ακολουθώντας τον πλανόδιο φωτογράφο Παναγιωτόπουλο μυήθηκε στην τέχνη της φωτογραφίας γυρίζοντας μαζί όλη την Ελλάδα.


Το 1887 ανοίγει το φωτογραφείο του στον Πειραιά, στην Πλατεία Θεμιστοκλέους και σύντομα γίνεται γνωστός όχι μόνο στους Πειραιώτες αλλά και σε όσους έχουν κανονίσει να ταξιδέψουν από το Λιμάνι που περνούν πρώτα από το φωτογραφείο του.

Φωτογραφία αγνώστου Ανθυπολοχαγού από τον Α. Γαζιάδη

Υπήρξε ο πρώτος στην Ελλάδα που ασχολήθηκε με την διαφημιστική φωτογραφία αφού φωτογράφιζε διαρκώς κτήρια, και προϊόντα. Επίσης φωτογράφιζε πλοία εμπορικά και πολεμικά.

Ο Νίκος Καζαντζάκης σε φωτογράφηση που έγινε από τον Αναστάσιο Γαζιάδη


Ονομάστηκε κι αυτός όπως και ο Σόλων Βάθης φωτογράφος της Βασιλικής Αυλής και φωτογράφισε τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας του 1896. Οι φωτογραφίες του δυστυχώς δεν έχουν εντοπιστεί. Λένε ότι φωτογράφησε τον Σπύρο Λούη και του έκανε δώρο τις φωτογραφίες. 
Gaziades - Piree

Αργότερα μετακόμισε το φωτογραφείο του στον οδό Τσαμαδού 17 και Μιαούλη (σημερινή Εθνικής Αντιστάσεως) και στα οπισθόφυλλα των φωτογραφιών του ανέγραφε "έναντι τηλεγραφείου Πειραιώς"

Το 1907 προσδιορίζει το φωτογραφείο του "έναντι Αγίας Τριάδος"

Το 1910 ανοίγει δεύτερο Φωτογραφείο στην Αθήνα αυτή την φορά στην οδό Μητροπόλεως 2, ενώ διατηρεί παράλληλα και το φωτογραφείο του Πειραιώς μέχρι το 1914 χρονολογία κατά την οποία κλείνει οριστικά. 

Η Βασίλισσα Όλγα σε επίσκεψη τραυματιών (Φωτογραφία Α. Γαζιάδης)

Και από την Μητροπόλεως όμως φεύγει και το 1915 τον συναντάμε στην συμβολή των Αιόλου και Σταδίου ενώ το 1920 ξαναεπιστρέφει στην Πλατεία Συντάγματος γωνία Φιλελλήνων και Μητροπόλεως 1.

Κοντά του εργάζονταν και οι τέσσερις γιοί του, δύο από τους οποίους ασχολήθηκαν αποκλειστικά με τον κινηματογράφο.

Ο Αναστάσιος Γαζιάδης πεθαίνει το 1931 και το φωτογραφείο του αναλαμβάνει αποκλειστικά ο γιός του Αλέκος Γαζιάδης.


Πηγή:
Άλκης Ξανθάκης "Λεξικό φωτογράφων 1839-1960. Έλληνες και ξένοι φωτογράφοι στην Ελλάδα"
Φωτογραφίες από ΕΛΙΑ

2 σχόλια:

φωτογραφία γάμου Θεσσαλονίκη είπε...

Ενδιαφέρουσα ανάρτηση για μια θρυλική μορφή στον χώρο της φωτογραφίας.

Ανώνυμος είπε...

ολα αυτα εχουν αξια. μπραβο σας

Δημοσίευση σχολίου