Μαργαρίτα Παπαγεωργίου: Το γλυκό κορίτσι από το Νέο Φάληρο

Μαργαρίτα Παπαγεωργίου, Ντίνος Ηλιόπουλος και ο Γιάννης Αργύρης (πίσω αριστερά) σε σκηνή από την ταινία του σκηνοθέτη Νίκου Κούνδουρου "Ο ΔΡΑΚΟΣ"


Η Μαργαρίτα Παπαγεωργίου γεννήθηκε το 1935 στο Νέο Φάληρο. Το σπίτι της ήταν πολύ κοντά στο σπίτι του επίσης Νεοφαληριώτη μεγάλου μας κωμικού Θανάση Βέγγου. Ο πατέρας της Μαργαρίτας μάλιστα βλέποντας την απόλυτη φτώχεια του Βέγγου, πέρασε μέσα από τα δένδρα που χώριζαν τα σπίτια τους ένα καλώδιο και του έδωσε ρεύμα. Μέσω του Θανάση Βέγγου η Μαργαρίτα γνωρίστηκε με τον μεγάλο σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο. Για την γνωριμία της με τον Βέγγο και τον Κούνδουρο κάποτε είπε η ίδια:

"Ήμουν 5 χρονών όταν γνωριστήκαμε. Εκείνος ήταν 9 χρόνια μεγαλύτερός μου. Μέναμε δίπλα στο Νέο Φάληρο. Ζούσε με την οικογένειά του σε μια καμαρούλα. Οι δυσκολίες που αντιμετώπιζαν μεγάλες. Ο πατέρας του ήταν αριστερός, τον είχαν διώξει από την δουλειά και δεν είχαν ούτε καν ηλεκτρικό. Ο πατέρας μου πέρασε ένα καλώδιο μέσα από τα δέντρα και τους έδωσε φως. Ο Θανάσης δεν το ξέχασε ποτέ αυτό. Στην γειτονιά βοηθούσε τους πάντες. Έβλεπε κάποιον να κρατά κάτι βαρύ και αμέσως πήγαινε για να τον ξελαφρώσει. Όταν τον έστειλαν στην Μακρόνησο, πηγαίναμε με την μητέρα μου και κάναμε παρέα στους γονείς του. Εκεί γνώρισε τον Κούνδουρο και όταν επέστρεψε μου τον έφερε στο σπίτι. Έτσι βγήκα στο σινεμά. Στην "Μαγική πόλη" και στον "Δράκο" τις πρώτες ταινίες που συμμετείχε και ο Θανάσης. Την εποχή του "Δράκου" γνώρισε και την Ασημινούλα. Δεν ξανακοίταξε άλλη γυναίκα. Μείνανε όλοι μαζί σε εκείνο το σπιτάκι στο Νέο Φάληρο. Εγώ κι ο Κούνδουρος του στρώσαμε το νυφικό του κρεβάτι". 

Η Μαργαρίτα στην συνέχεια αποφοίτησε από το Εθνικό Θέατρο. 

Οι ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε ήταν:

Κυριακάτικο Ξύπνημα (1953)
Σε σενάριο και σκηνοθεσία του Μιχάλη Κακογιάννη. Η ταινία συμμετείχε στα Φεστιβάλ Καννών και Εδιμβούργου. Με την Έλλη Λαμπέτη και τον Δημήτρη Χόρν

Χαρούμενο ξεκίνημα (1954)
Ντίνος Ηλιόπουλος, Γιώργος Οικονομίδης, Βασίλης Αυλωνίτης, Γεωργία Βασιλειάδου, Νίκος Ρίζος.


Μαγική Πόλις (1954)
Σκηνοθεσία Νίκου Κούνδουρου και μουσική Μάνου Χατζιδάκι.
Μεγάλοι ηθοποιοί: Γιώργος Φούντας, Θανάσης Βέγγος, Μάνος Κατράκης, Μίμης Φωτόπουλος, Στέφανος Στρατηγός

Τζο ο τρομερός (1955)
Με Ντίνο Ηλιόπουλο που αγωνίζεται να κερδίσει την καρδιά της υπηρέτριας που είναι η Μαργαρίτα Παπαγεωργίου.

Ο Δράκος (1956)


Ίσως η καλύτερη ερμηνεία της Παπαγεωργίου που μαγεύει κυριολεκτικά το ανδρικό κοινό. Η ταινία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ της Βενετίας. Ήταν η πρώτη ελληνική ταινία τύπου "φιλμ νουάρ". Βασική πρωταγωνίστρια στο πλευρό του Ηλιόπουλου, τραγουδάει "Πως το λεν τον ποταμό" και το "Ο ήλιος έσβησε". Στο παρακάτω βίντεο από την ταινία Δράκος, συνοδεύει στο τραγούδι την Παπαγεωργίου ο μεγάλος Βασίλης Τσιτσάνης.







Πηγές:
Η αναφορά της Μαργαρίτας Παπαγεωργίου για τον Θ. Βέγγο προέρχεται από το βιβλίο "Ένας άνθρωπος παντού καιρού" του Γ. Σολδάτου 
Απόσπασμα ταινία από youtube.
Επιμέλεια κειμένου: Στέφανος Μίλεσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"