Η Μις τέλος του κόσμου...και η πλατεία Πηγάδας

Η δήλωση του Ιταλού μάντη Έμμαν αφού πρώτα έκανε μερικούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να βρουν το τέλος τους για να μην τους βρει το τέλος του κόσμου

Κάποιοι κυκλοφόρησαν εδώ και καιρό μια πληροφορία σύμφωνα με την οποία ο κόσμος μας πλησιάζει στο τέλος του,  διότι οι Μάγια λέει προέβλεψαν ότι φέτος στις 21 Δεκεμβρίου και περί ώρας 13.13'  θα καταστραφούμε. Κι αυτό διότι την ώρα εκείνη θα ευθυγραμμιστεί το χειμερινό ηλιοστάσιο με το σκοτεινό ρήγμα του γαλαξία μας. Δεν ξέρω αν υπάρχει κι άλλο σκοτεινό ρήγμα στον γαλαξία μας εκτός από την τρύπα της οικονομίας μας αλλά οι αγαπητοί Μάγιας δεν μπόρεσαν να προβλέψουν το δικό τους τέλος, πόσο μάλλον να πιστέψουμε ότι μπόρεσαν να προβλέψουν το τέλος των πάντων. Αυτή η ανύψωση των πολιτισμών της συγκεκριμένης περιοχής έχει κατά την γνώμη μου υπερεκτιμηθεί παραβλέποντας οι περισσότεροι το γεγονός ότι οι πολιτισμοί αυτοί ήταν κανιβαλικοί, αφού επιδίδονταν σε θυσίες και ανθρωποφαγία. Και αυτοί έφυγαν και δεν άφησαν πίσω τους ούτε Αζτέκικο θέατρο, ούτε Μαγιάτικη φιλοσοφία, ούτε Ίνκικές τραγωδίες, παρά τοιχογραφίες τύπου τσελεμεντέ "Δέκα τρόποι να ξεριζώνετε την καρδιά του αντιπάλου και να την τρώτε"  και άλλοι ευχάριστοι τρόποι να περνάτε το απόγευμα εσείς και φίλοι σας. 

Παρόμοια περιστατικά καταστροφολογίας πολλά. 
Ένα περιστατικό τέτοιο όμως που ίσως είναι το λιγότερο γνωστό, παραλίγο να στείλει στον κόσμο των Μάγιας κάποια 19χρονη στην Πλατεία Πηγάδας.

Βρισκόμαστε λοιπόν στο Καλοκαίρι του 1960 όταν κάποιος "προφήτης" Αδελφός Έμμαν, όπως τον αποκαλούσαν, είχε προφητέψει ότι στις 14 Ιουλίου του αναφερόμενου έτους η γη θα καταστραφεί στις 12.45΄ ώρα Γκρίνουϊτς (ή 14.45΄ ώρα Ελλάδας).

 Αυτός ο κύριος Έμμαν είχε γίνει ανάρπαστος σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως μεταξύ νοικοκυρών αστικών περιοχών, που λόγω ότι δεν είχαν να ασχοληθούν με τα πρωϊνάδικα, με τα Τούρκικα και με τον Σουλεϊμάν (όπως συμβαίνει σήμερα) ασχολούνταν με τέτοιες ιστορίες που ήταν ανάρπαστες στα περιοδικά της μιας δραχμής και στους Καζαμίες
άλλοι τηλεφωνούσαν στον Πάπα και άλλοι διοργάνωναν καλλιστεία "Μις Τέλος του Κόσμου"


Πολλοί στην Ελλάδα και μάλιστα γνωστοί καλλιτέχνες είχαν ενταχθεί σε τέτοιες αδελφότητες, Γκουρού, Ενώσεις, Προφητικά Τάγματα και άλλοι είχαν εγκαταλείψει προσωρινώς τα εγκόσμια ζώντας σε σπηλιές, άλλοι μονίμως αφού είχαν "εγκαταλείψει τον μάταιο τούτο κόσμο" για να μην τους προλάβει η μεγάλη καταστροφή.

Αυτός ο Έμμαν μάλιστα με 100 πιστούς του είχαν σκαρφαλώσει σε μια βουνοκορφή και περίμεναν την ώρα να πάει 12.45΄ για να δουν την καταστροφή του κόσμου από πρώτη θέση. Το πρόβλημα όμως ήταν ότι η ώρα πέρασε και η καταστροφή δεν εγένετο με αποτέλεσμα όλοι να στραφούν στον Αδελφό Έμμαν και να τον ακούσουν να λέει κάτι περισπούδαστο. Αυτός όμως πήρε ένα ηλίθιο ύφος και είπε: "Έπεσα έξω στους υπολογισμούς μου! Το τέλος του κόσμου θα έρθει κάποια 14η Ιουλίου αλλά δεν ξέρω ποιου έτους".

Στο μεταξύ η προφητεία του Έμμαν πριν να αποδειχθεί "πατάτα", είχε προκαλέσει παγκόσμια υστερία. Στην Δανία, Σουηδία, Νορβηγία, Γαλλία, Ισπανία νέοι διοργάνωναν ολονύκτια  "αποχαιρετιστήρια πάρτι" και αρκετοί εξ αυτών "έφυγαν" από υπερβολική κατανάλωση ναρκωτικών ουσιών.

Ιλαροτραγωδία μιας νέας εις Πειραιά

Και φυσικά και Πειραιάς μας είχε και αυτός την δική του συμμετοχή στην ομαδική υστερία με την προφητεία του Ιταλού Μάντη. Αρκετοί Πειραιώτες είχαν κατακλύσει τα κυριότερα στέκια της περιοχής να διασκεδάσουν την παραμονή της "καταστροφής" με ούζα και μπακαλιαράκια, μιλώντας περί βουλιάγματος της πόλης και του λιμένος, ενώ άλλοι είχαν οργανώσει στην Φρεαττύδα διαγωνισμό ομορφιάς "Μις Τέλος του Κόσμου". 

Κι όμως βρέθηκε ένα κορίτσι  19 ετών η ......(σιγά μην λέγαμε όνομα, η περίπτωση είναι εν ζωή) που πραγματικά πίστεψε ότι η καταστροφή ήταν δεδομένη και η γη θα άνοιγε να καταπιεί την ίδια και το σπίτι της. Για αυτό πριν την καταπιεί η γη, πρόλαβε και κατάπιε δέκα πέντε ασπιρίνες!! (η απόπειρα με ασπιρίνη ήταν της μόδας τότε). Ευτυχώς το ταξίδι της προς την αιωνιότητα δεν ολοκληρώθηκε χάρη στην επέμβαση των ιατρών του Τζαννείου Νοσοκομείου.

Η κοπέλα αυτή αργότερα δήλωνε ότι είχε επηρεαστεί από τον συνεχή βομβαρδισμό ειδήσεων για την προφητεία του Έμμαν. Καθώς έτρωγε μάλιστα με τον πατέρα της και τη νύφη της, στο σπίτι της στην οδό Γεωργίου Θεοτόκη, το μάτι της έπεσε στην εφημερίδα του πατέρα της η οποία είχε ως τίτλο "ΑΥΡΙΟ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ ΑΠΟ ΑΤΟΜΟΒΟΜΒΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΡΑΓΕΙ ΣΤΟΝ ΒΟΡΕΙΟ ΠΟΛΟ". Μόλις το διάβασε αυτό έπαθε σοκ γιατί θεωρούσε την εφημερίδα του πατέρα της έγκυρη αφού ήταν πανελλήνιας κυκλοφορίας και ποτέ δεν ασχολείτο με ειδήσεις κουτσομπολιά. 

Έτσι όταν το ίδιο βράδυ οι δικοί της βγήκαν για περίπατο στην Φρεαττύδα για να διασκεδάσουν με τα  καμώματα της υστερίας, η .....έτρεξε σε ένα περίπτερο και προμηθεύτηκε ασπιρίνες. 
Για το προφίλ της κοπέλας αυτής το μόνο που ξέρουμε ήταν ότι είχε τελειώσει την πέμπτη τάξη του Γυμνασίου (το παράτησε) και είχε εκπαιδευθεί στην ραπτική. 

Όταν τελείωσε όλη αυτή η ιστορία ο Έμμαν δεν ξαναεμφανίστηκε και δυστυχώς άλλοι Γκουρού και Μέγα Διδάσκαλοι πήραν την θέση του και οι οπαδοί του Έμμαν έμαθαν να μην πιστεύουν στον τύπο ακόμα κι είναι πανελλήνιας εμβέλειας.  
  
  

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Sammis Papathanasiou ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΕΙΡΑΙΟΤΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΜΕ ΟΥΖΑ ΚΑΙ ΜΕΖΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΑΣΑΝΕ ΤΙΣ ΒΛΑΚΙΕΣ(ΚΑΣΤΕΛΛΙΩΤΗΣ ΕΤΩΝ 72)

Ανώνυμος είπε...

Giorgio Mihalatos ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΜΜΙ ΤΟ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΙΤΛΟΣ ΤΙΜΗΣ! ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΕΧΩ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΤΟΜΠΡΟΣΥΝΗ ΜΑΣ!

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"