Ξέρεις τον Πειραιά; Μύθος του Αισώπου

ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΕΩΝ
Ήταν συνήθεια στους ναύτες να έχουν πάνω στο πλοίο μαζί, σκύλους και πιθήκους για να διασκεδάζουν στο ταξίδι.

 Έτσι κάποιος ναύτης είχε μαζί του ένα πίθηκο και όταν το καράβι έφτασε στο Σούνιο -το ακρωτήριο της Αττικής- έτυχε να συναντήσει δυνατή τρικυμία. Το καράβι αναποδογύρισε και ενώ όλοι κολυμπούσαν έκανε το ίδιο και ο πίθηκος. Ένα δελφίνι τότε που τον είδε και νομίζοντας τον για άνθρωπο, χώθηκε από κάτω του και τον σήκωσε, κουβαλώντας τον στην στεριά. Όταν πλησίαζαν στην ακτή του Πειραιά, το δελφίνι ρώτησε τον πίθηκο μήπως ήταν Αθηναίος κατά την γενιά του και αυτός αποκρίθηκε πως ήταν Αθηναίος και από σπουδαία μάλιστα οικογένεια.

Το δελφίνι τον ξαναρώτησε "Ξέρεις τον Πειραιά"
Ο πίθηκος, νομίζοντας πως τον ρωτάει για πρόσωπο, του αποκρίθηκε πως είναι πολύ φίλος του και σχετικός του. Και το δελφίνι αγανακτισμένο για τα τόσα ψέματά του, τον βούλιαξε και τον έπνιξε.

Ο μύθος αυτός ταιριάζει σε εκείνους που ιδιοποιούνται την αλήθεια και νομίζουν πως μόνο αυτοί την κατέχουν, αγνοώντας έτσι και μάλιστα επιδεικτικά, αυτούς που πραγματικά όχι μόνο την γνωρίζουν αλλά και τους ευεργετούν όπως το δελφίνι τον πίθηκο.

Ο μύθος αυτός του Αισώπου, είναι ο "Πίθηκος και Δελφίς" και ο πρωτότυπος τίτλος του είναι "Επανήρετο, ει και τον Πειραιά επίσταται".

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Στέφανε,
αν και είμαι άθεος, θα κάνω χρήση του "πᾶς ὁ ὑψῶν ἑαυτὸν ταπεινωθήσεται, ὁ δὲ ταπεινῶν ἑαυτὸν ὑψωθήσεται" (Λουκ. ιη’ 10-14).
Δημοσθένης Μπούκης του Γιάννη

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"