Οι περιπέτειες του Τεντέν στον Πειραιά (1961)

Ο Τεντέν περιφέρεται χαμένος στο Λιμάνι του Πειραιά

Του Στέφανου Μίλεση

Ο αυθεντικός τίτλος της ταινίας είναι "Τεντέν και το μυστήριο του χρυσόμαλλου δέρατος" (Tintin et le Mystere de la Toison d'or). Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Γαλλία στις 6 Δεκεμβρίου του 1961. Η ταινία γυρίστηκε στην Κωνσταντινούπολη και στον Πειραιά σύμφωνα με τις περιγραφές της ταινίας αλλά φυσικά περιλαμβάνει για τις ανάγκες της ταινίας και τοποθεσίες που δεν είναι αναγνωρίσιμες.

Ο Τεντέν την στιγμή της αποβίβασης στον Πειραιά
Το πλοίο του Τεντέν ερχόμενο από Κωνσταντινούπολη (με τούρκικη σημαία) στον Πειραιά
Σκηνή από ταινία. Περίπτερο στο Λιμάνι με τον πλανόδιο σφουγγαρά στο βάθος

Αυτή είναι η πρώτη εικόνα  που εμφανίζεται στην ταινία από τον Πειραιά

Ηθοποιοί ζωντανεύουν τους γνωστούς ήρωες του καρτούν και μεταξύ αυτών συμμετέχουν και οι Έλληνες Δημήτρης Μυράτ, Δήμος Σταρένιος και με συμμετοχή συγκροτημάτων της Δόρας Στράτου.

Ο Δημήτρης Μυράτ στην ταινία "Τεντέν και το μυστήριο του χρυσόμαλλου δέρατος"
Ο Μυράτ υποδύεται έναν έμπορο όπλων με το όνομα Karabine. Κάθε φορά που στην ταινία γίνεται αναφορά για αυτόν τον έμπορο όπλων, η αναφορά αυτή συνοδεύεται με το γνωστό σήμα εταιρείας αλλά σε κόκκινο, προκαλώντας αντιδράσεις την εποχή εκείνη για τα υπονοούμενα που άφηνε
Η ταινία είναι για τους συλλέκτες των περιπετειών του Τεντέν πολύτιμη γιατί από την ταινία προήλθε και το επεισόδιο του κόμικ, αντίθετα με τις περισσότερες ταινίες του Τεντέν που πρώτα έβγαινε η περιπέτεια σε τεύχος και μετά γίνονταν ταινία.

Το τεύχος αυτό κυκλοφόρησε στα γαλλικά, αγγλικά και ισπανικά. 

Περίεργες αναφορές στην ταινία είναι όταν στο Λιμάνι του Πειραιά γίνεται αναφορά σε ένα φανταστικό βεβαίως μαγαζί με την επωνυμία "Karexport" του οποίου του σήμα είναι ένας κροκόδειλος κόκκινος που κοιτάει αριστερά αλλά θυμίζει τον κροκόδειλο γνωστής εταιρείας (ο κροκόδειλος της γνωστής εταιρείας είναι πράσινος και κοιτάει δεξιά). Ωστόσο επειδή το μαγαζί αυτό (της ταινίας) είναι κακόφημο και ανήκει σε κάποιον έμπορο όπλων με όνομα Karabine (λογοπαίγνιο με το όπλο), έψαχναν τότε να βρουν τη σύνδεση αυτή ή τυχόν υπονοούμενα που άφηνε η ταινία σχετικά με την γνωστή εταιρεία. 

Το σήμα της γνωστής εταιρείας ρούχων, κόκκινο και με αντίθετη φορά σε βιτρίνα καταστήματος ΠΡΟΠΟ στο λιμάνι του Πειραιά (για τις ανάγκες της ταινίας)
Στα πλάνα της ταινίας η κάμερα δείχνει και την γνωστή φίρμα "Χυτήρογλου"

Η Τουρκική κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε την εποχή εκείνη τα γυρίσματα στην Κωνσταντινούπολη προς όφελος τουριστικό και κυκλοφόρησε αποσπάσματα του Τεντέν με φόντο την τουρκική σημαία ή της Πόλης. Ακόμα και σήμερα διατηρείται σελίδα στα τουρκικά για την συγκεκριμένη σελίδα στην Wikipedia.

Ο Τεντέν με φόντο την Πόλη ή την τουρκική σημαία έγινε πηγή τουριστικής εκμετάλλευσης την δεκαετία του '60
Δήμος Σταρένιος θύμα απαγωγής κατά το σενάριο της ταινίας


Τελευταίο στους τίτλους εμφανίζεται και το όνομα της Δόρας Στράτου
Η αφίσα της ταινίας
Στο κόμικ του CORTO MALTESE  το 1976 (Μύθος της Βενετίας) είχε γίνει μια μικρή αναφορά για το λιοντάρι του Πειραιά . Είχε προηγηθεί ο Τεντέν "Το μυστήριο του Χρυσόμαλλου δέρατος" το 1961

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"