Μια φωτογραφία, μια ιστορία: Βασίλισσα της Αγγλίας Αλεξάνδρα (1905)

26 Απριλίου 1905. Πειραιώτες αναμένουν να δουν από κοντά την Βασίλισσα της Αγγλίας Αλεξάνδρας που θα αναχωρούσε από τον Πειραιά για Μάλτα. Βρίσκονται συγκεντρωμένοι έξω από τον ηλεκτρικό σταθμό Πειραιά, κάτω από μια ψεύτικη αψίδα που κατασκεύασε για την περίσταση ο μηχανικός του Δήμου Πειραιώς κ. Ροΐλος


Του Στέφανου Μίλεση

Ήταν Τετάρτη 26 Απριλίου 1905 όταν η Βασίλισσα της Αγγλίας Αλεξάνδρα, η οποία είχε φτάσει στην Ελλάδα για εθιμοτυπική επίσκεψη με την θαλαμηγό της "Βικτόρια και Αλβέρτος". Στην συνέχεια θα πραγματοποιούσε επίσκεψη στην Μάλτα. Η Αλεξάνδρα είχε φτάσει στην χώρα μας στις 19 Απριλίου μέσω πάλι του Λιμένος Πειραιώς.

η Βασίλισσα της Αγγλίας Αλεξάνδρα

Πυρετός ετοιμασιών στο Λιμάνι για την αναχώρηση, όπως συνέβαινε κάθε φορά βέβαια με όλους τους ξένους και εγχώριους επίσημους, αφού ο Πειραιάς ήταν το σημείο εισόδου, εξόδου όλων των υψηλών προσκεκλημένων.

Ο μηχανικός του Δήμου Πειραιώς Ροΐλος από την προηγούμενη ημέρα ανέλαβε να στήσει την ψεύτικη αψίδα η οποία στέκονταν κάθε φορά ανάμεσα από την είσοδο του Σταθμού και στα σκαλιά της προβλήτας που για συντομία έπεφταν οι ατμάκατοι των θαλαμηγών για να βρίσκονται οι εκλεκτοί επίσημοι πιο κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό. Η προετοιμασία αυτή εκτός από την ψεύτικη αψίδα περιελάμβανε και το στήσιμο ενός ξύλινου διαδρόμου κάτω από αυτήν καθώς και την διακόσμηση του σιδηροδρομικού σταθμού με άνθη, σημαίες και βασιλικούς θυρεούς αναλόγως των προσκεκλημένων. 

Η ψεύτικη αψίδα που στήνονταν κάθε φορά για την άφιξη ή αναχώρηση των ξένων επισήμων στο λιμάνι. Στην κορυφή της αψίδας ήταν γραμμένο "WELCOME"

Κάτω από την ψεύτικη αψίδα διέρχονταν ξύλινος διάδρομος πλαισιωμένος από ξύλινη κατασκευή στην οποία βρίσκονταν αναρτημένες σημαίες και θυρεοί αναλόγως των υψηλών προσκεκλημένων
Ο ειδικά διαμορφωμένος "Βασιλικός συρμός" αποτελείτο από 4 βαγόνια και το λεγόμενο "βασιλικό" που ήταν διαμορφωμένο στην Ευρώπη. Το βαγόνι αυτό εσωτερικώς ήταν διαιρεμένο σε τρία διαμερίσματα, το ένα ήταν καπνιστήριο και ήταν επενδεδυμένο με μετάξι κίτρινου χρώματος, ενώ τα άλλα δύο διαμερίσματα ήταν επενδεδυμένα με μπλε μετάξι. Εξωτερικώς το βασιλικό αυτό βαγόνι ήταν χρώματος μπλε και έφερε τους βασιλικούς θυρεούς. 
  
Από το εσωτερικό του ειδικά διαμορφωμένου βασιλικού βαγονιού
Το βασιλικό βαγόνι ήταν χωρισμένο σε τρία διαμερίσματα, το ένα εκ των οποίων ήταν το καπνιστήριο
Μεταγενέστερη φωτογραφία (του 1936) που απεικονίζει τον βασιλικό συρμό στον σταθμό του Πειραιά. Εξωτερικά ήταν χρώματος μπλε, έφερε τους βασιλικού θυρεούς και αποτελείτο από 4 βαγόνια και το λεγόμενο βασιλικό 

Οι Πειραιώτες που είχαν συγκεντρωθεί στο λιμάνι για να δουν από κοντά -την πρώτη επίσκεψη της Βασίλισσας της Αγγλίας στην Ελλάδα-. Άρχισαν να συγκεντρώνονται μετά το μεσημέρι αφού η αγγλική αποστολή κατέφθασε το απόγευμα στις πέντε στον Πειραιά, καθότι είχε αποφασιστεί να δοθεί ένα δείπνο επί της ελληνικής θαλαμηγού "Αμφιτρίτη",  και η αναχώρηση αυτών πραγματοποιήθηκε στις 22.00΄ ώρα.

Έξοδος εκ του λιμένος δια της πρύμνης:

Ήδη το ίδιο πρωί, η αγγλική θαλαμηγός είχε φροντίσει να εξέλθει του λιμένος και ανάμενε δεξιά της εισόδου, έτοιμη προς αναχώρηση, ενώ οι εφημερίδες της εποχής, ασχολούνταν με το αγγλικό καταδρομικό "Αβουκίρ" το οποίο πρωτοφανώς για τα ναυτικά χρονικά εξέπλευσε δια της πρύμνης από το λιμάνι, που θεωρείτο τότε δύσκολο ναυτικό κατόρθωμα.

Στην αναχώρηση της Βασίλισσας της Αγγλίας, όπως και στην υποδοχή αυτής, παιάνιζε και η φιλαρμονική του Δήμου Πειραιώς μαζί με την φιλαρμονική του "Πειραϊκού Συνδέσμου" επί ειδικά διαμορφωμένης εξέδρας, ενώ στο λιμάνι ανάμεσα στο πλήθος σκαφών ξεχώριζε η φαλαινίδα του Ομίλου Ερετών. Η αγγλική ατμάκατος με την οποία θα μετέβαινε η αγγλική αποστολή στην θαλαμηγό λέγονταν "ΔΑΓΜΑΡ". Προ της αγγλικής θαλαμηγού, βρίσκονταν η Ελληνική βασιλική θαλαμηγός "Αμφιτρίτη" επί της οποία όπως είπαμε θα δίνονταν δείπνο. Για τον λόγο αυτό η "ΔΑΓΜΑΡ" πλεύρισε την "Αμφιτρίτη" ενώ κατά τις 22.00 την άφησε και κατέφθασε στην αγγλική θαλαμηγό η οποία και ανεχώρησε για Μάλτα. Από εκεί στην συνέχεια μέσω Γιβραλτάρ θα επέστρεφε στην Αγγλία. 

Εικόνες από την άφιξη της Βασίλισσας Αγγλίας Αλεξάνδρας στον Πειραιά, την 19 Απριλίου 1905:

Η Αγγλική Θαλαμηγός "Βικτόρια και Αλβέρτος"

(φωτογραφίες από ΕΛΙΑ) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"