Έτσι Συνέβη...του Γεωργίου Σιαφλά



Την Τετάρτη 22 Μαΐου 2013, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου  " Έτσι συνέβη " του Γιώργου Σιαφλά. Πρόκειται για την πρώτη του ποιητική συλλογή, την πρώτη του απόπειρα συγγραφικής δημιουργίας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την συνεργασία της Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς και του Πειραϊκού Συνδέσμου, των δύο ιστορικότερων συλλόγων του Πειραιά. 

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα Βαρώνου Κίμωνος Ράλλη του Πειραϊκού, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τον Γιώργο Σιαφλά και την ποίησή του. Η εκδήλωση ξεκίνησε με προβολή video, που αφορούσε τη ζωή του μέσα από φωτογραφίες της ιδιαίτερης πατρίδας του, του Πλάτανου Αιγιαλείας και της μετέπειτα σταδιοδρομίας του. Αμέσως μετά έγινε η παράδοση αντιτύπων του βιβλίου στην κυρία Τσανάκη, Πρόεδρο του "Πειραϊκού Συνδέσμου" και στους κ.κ. Γιάννη Χατζημανωλάκη και Νίκο Παπαγιαννάκη, τέως και νυν προέδρους της "Φιλολογικής Στέγης". Ακολούθησε η ομιλία - εισαγωγή για τον άνθρωπο Γιώργο Σιαφλά από την κυρία Κυριακή Κανελλακοπούλου, ιατρό, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία με συγκίνηση, μας θύμισε τις δύσκολες στιγμές που βίωσε ο συγγραφέας με τις απώλειες της συζύγου του Μπέττυς και του αδελφού του Ανδρέα. Οι απαγγελίες των ποιημάτων που ακολούθησαν καθώς και τα μελοποιημένα τραγούδια πρόσφεραν στο ακροατήριο ακόμα μεγαλύτερη συγκίνηση, αφού το ταλέντο στην απόδοση των νοημάτων και στις μουσικές επενδύσεις ξεχείλισε. Οι ηθοποιοί Μάνος Χατζηγεωργίου, Μαρία Βλαχοδημήτρη και Κωνσταντίνος Σταματάκος, ζωντάνεψαν με τις φωνές τους την ποίηση του Γιώργου Σιαφλά. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Ειδική Γραμματέας της "Στέγης" κυρία Ειρήνη Σκαράκη.

Τελευταίος, τον λόγο πήρε ο ίδιος ο συγγραφέας που εμφανώς συγκινημένος ευχαρίστησε όλους για την στήριξή τους στην πρώτη του αυτή συγγραφική προσπάθεια.


Ο Γιώργος Σιαφλάς

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Πρόεδρος του Πειραϊκού Συνδέσμου Μαίρη Σορώτου - Τσανάκη, ο Επίτιμος Πρόεδρος της Φιλολογικής Στέγης Γιάννης Χατζημανωλάκης, ο Πρόεδρος του "Ιδρύματος Χριστουλάκη" Μανώλης Χριστουλάκης, ο Πρόεδρος του ΟΔΕΓ κος Παυλίδης, η ιατρός λογοτέχνιδα Τούλα Μπούτου, ο αντιπρόεδρος της "Στέγης" και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Πειραϊκών Μελετών Δημήτρης Κρασονικολάκης, ο έφορος Φιλολογικού του Π.Σ. Θεόδωρος Καστικάρος, ο Γεν. Γραμματέας της "Στέγης" Παύλος Μπαλόγλου, η πρ. πρόεδρος του "Ζήνωνα" Αγγελική Μπουλιέρη, η Διευθύντρια του "Ωδείου Τερψιθέας" Γεωργία Χατζημανωλάκη - Τσαγκάρη. Παρευρέθηκαν επίσης πολλά μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων, συλλόγων και φορέων του Πειραιά. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε και παρουσία πολλών συμπατριωτών του Γιώργου Σιαφλά από τον Πλάτανο Αιγιαλείας. 

Το κοινό με ενθουσιασμό χάρισε το χειροκρότημά του προς τους συντελεστές της εκδήλωσης για την αξιόλογη προσπάθεια που κατέβαλαν και βεβαίως προς τον Γιώργο Σιαφλά για την έκδοση του πρωτόλειου πονήματός του. 

Η εκδήλωση έκλεισε με δεξίωση που περιελάμβανε πολύ πλούσιο μπουφέ με ποικίλα εδέσματα.

Το βιβλίο "Έτσι συνέβη" του Γιώργου Σιαφλά, μοιράστηκε δωρεάν σε όλους τους παρευρισκόμενους.
Ευχόμαστε απ΄ την καρδιά μας στον Γιώργο, καλή δύναμη, καλή συνέχεια και να μας δώσει σύντομα και άλλα στοιχεία του ψυχικού του κόσμου, με αφορμές όχι πλέον του πόνου και της θλίψης, αλλά της αισιοδοξίας.


                                                         Νίκος Παπαγιαννάκης
                                         Πρόεδρος Φιλολογικής Στέγης Πειραιά   



Διαβάστε το βιογραφικό του Γιώργου Σιαφλά εδώ
Διαβάστε το βιβλίο εδώ 
Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση, μέσα από τον φακό της "Φωνής των Πειραιωτών", εδώ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"