Μια φωτογραφία, μια ιστορία: Βίκτωρ Εμμανουήλ Γ΄

Ο διάδοχος του Ιταλικού Θρόνου Βίκτωρ Εμμανουήλ Γ΄στο Λιμάνι του Πειραιά. Η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι η τελευταία ως Διαδόχου του Ιταλικού θρόνου αφού την επομένη ημέρα ο πατέρας Ουμβέρτος θα δολοφονηθεί

Του Στέφανου Μίλεση

Είναι 16 Ιουλίου 1900, όταν ο διάδοχος του Ιταλικού Θρόνου, Βίκτωρ Εμμανουήλ Γ΄, στις 08.00 το πρωί φτάνει στο λιμάνι του Πειραιά. Ήδη απουσιάζει δύο μήνες από την χώρα του και κατά το διάστημα αυτό ταξιδεύει με την σύζυγό του στην Ανατολική  Μεσόγειο υπό αυστηρό ιγκόγνιτο, επιβαίνων στην θαλαμηγό του "Ζέλλα".

Αφού επισκέφθηκε διάφορα μέρη της Πελοποννήσου και της Θεσσαλίας, επισκέφθηκε και την Κωνσταντινούπολη όπου συνάντησε τον Σουλτάνο. Μετά από αυτή την περιοδεία, κατέφθασε στο Λιμάνι του Πειραιά. 

Από το σημείο αποβίβασης με ατμάκατο, επιβιβάσθηκε στον σιδηρόδρομο (σε ειδικά διαμορφωμένο βαγόνι υποδοχής υψηλών επισήμων, που πάντα υπήρχε στον σταθμό του Πειραιά) ανέβηκε στην Αθήνα. Στις 14.00 επέστρεψε στην θαλαμηγό του και δύο ώρες αργότερα (16.00΄) αναχώρησε  με προορισμό τη Νεάπολη.

 Επειδή όμως ο Ισθμός λειτουργούσε μέχρι την δύση του ηλίου (τον Ιούλιο μήνα, έκλεινε στις 20.00) και η θαλαμηγός "Ζέλλα" αδυνατούσε από τον Πειραιά σε 4 ώρες να διέλθει τον Ισθμό, ο διάδοχος αποφάσισε να ξεκινήσει την επομένη στις 0800 το πρωί από τον Πειραιά και να εκτελέσει το γύρο της Πελοποννήσου με ενδιάμεσες στάσεις, τις οποίες όμως δεν ανακοινώνει από πριν στις ελληνικές αρχές. 

Δολοφονία του πατέρα του Ουμβέρτου:

Στις 17 Ιουλίου (την επόμενη μέρα) ο πατέρας του Ουμβέρτος, Βασιλιάς της Ιταλίας την στιγμή που έβγαινε από κάποιο γυμναστήριο (παλαίστρα) όπου παρακολουθούσε γυμναστικούς αγώνες, πέφτει νεκρός από τις σφαίρες περιστρόφου άγνωστου μέχρι εκείνη την στιγμή δράστη. Βασιλιάς της Ιταλίας ανακηρύσσεται ο μέχρι τώρα διάδοχος αυτού, Βίκτωρ Εμμανουήλ Γ΄, πρίγκηπας της Νεαπόλεως. 


Ο Βίκτωρ Εμμανουήλ όμως ήδη έχει αναχωρήσει από το Λιμάνι του Πειραιά για τον γύρο της Πελοποννήσου και το σημείο στο οποίο βρίσκεται δεν είναι γνωστό. Η Ιταλική Πρεσβεία στην Ελλάδα, βρίσκεται λοιπόν σε στενάχωρη θέση, διότι αδυνατεί να πληροφορήσει τον Εμμανουήλ για τα συμβαίνοντα. Τότε ο α΄ γραμματέας της Ιταλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, Νόμπιλι παρουσιάζεται στον Έλληνα Πρωθυπουργό (Θεοτόκη) και ζητά την βοήθειά του. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Θεοτόκης που διατηρούσε παράλληλα και την ιδιότητα του Υπουργού Ναυτικών, διατάσσει όλους του Λιμενάρχες της Πελοποννήσου εάν καταπλεύσει στο λιμένα τους η θαλαμηγός "Ζέλλα" να παραμείνει εκεί ώστε να γίνει η μεταβίβαση των σπουδαίων τηλεγραφημάτων. Επειδή όμως θεώρησε ο Θεοτόκης εξίσου πιθανό η θαλαμηγός να μην καταπλεύσει πουθενά αλλά να πλεύσει κατευθείαν για τη Νεάπολη, δόθηκαν διαταγές και στα πολεμικά πλοία να εκτελούν περιπολίες για να συναντήσουν το ιταλικό σκάφος.

Από τα πρωτοσέλιδα των Ελληνικών Εφημερίδων, που παρουσίαζαν το νέο Βασιλιά της Ιταλίας Εμμανουήλ Γ΄ δύο μέρες μετά την αναχώρησή του από τον Πειραιά
  
Στις ελληνικές εφημερίδες αρθρογράφοι της εποχής όπως ο Αθηναίος γράφουν: 

"Επί ένα ημερονύκτιο η θάλασσα απέραντος και έρημος άφησε τον Βίκτορα Εμμανουήλ, αγνοούντο ότι είναι βασιλεύς, ενώ υπό τα κύματά της τα τηλεγραφικά καλώδια έφρισσον από το άγγελμα "Ο βασιλεύς πέθανε  ζήτω ο βασιλεύς". Αυτή η μυθιστορηματικού τύπου λεπτομέρεια θα παρακολουθεί το νέο βασιλιά σε όλο του τον βίον με φωτεινά σήματα σηματογράφων, με κρότους τηλεγραφικών χειριστηρίων, με κινητοποιήσεις ατμακάτων, με διασταυρώσεις όλων των αγγελτήριων δυνάμεων οι οποίες τέθηκαν σε κίνηση ανά την Μεσόγειο για την εξεύρεση του νέου Βασιλέως."  

Ο Βασιλιάς της Ιταλίας αγνοεί τη δολοφονία του πατέρα του και την ανακήρυξή του .
 Η τελευταία εμφάνισή του, έγινε στο Πειραιά

 Ο Βασιλιάς βρέθηκε:

Τελικώς στις 19 Ιουλίου 1900 η θαλαμηγός φθάνει στο Ρήγιο της Καλαβρίας στις 11.30 το πρωί. Εκεί μαθαίνει τα νέα και αναχωρεί αμέσως σιδηροδρομικώς για τη Μόντζα. Από εκεί ανεχώρησε για την Ρώμη όπου θα γίνονταν η τελετή στέψεως. Η Βασιλεία του Εμμανουήλ του Γ΄, ήταν τραγική όπως είχε προλογίσει ο Έλληνας χρονογράφος, αφού κατά την διάρκεια της βασιλείας του η Ιταλία ενεπλάκη σε δύο Παγκόσμιους Πολέμους και περιελάμβανε δυστυχώς και την άνοδο του ιταλικού φασισμού. Ο Εμμανουήλ ήταν αυτός που ανακήρυξε τον εαυτό του Αυτοκράτορα της Αιθιοπίας και Βασιλιά της Αλβανίας, παραιτήθηκε το 1946 κατέφυγε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και πέθανε το επόμενο έτος.

Το εθνόσημο του Εμμανουήλ Γ΄ χαραγμένο σε μάρμαρο στην Ρόδο


  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"