Άγαλμα της Μητέρας, από την Ένωση Ελληνίδων Πειραιώς "Πρόοδος"

Το άγαλμα της Μητέρας σε αναμονή στο ατελιέ του γλύπτη Γιάννη Παππά



του Στέφανου Μίλεση

Ήταν μεσημέρι Κυριακής της 29ης Μαρτίου του 1959, όταν έγιναν στον Πειραιά τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος της Μητέρας, που στήθηκε στην διασταύρωση των Λεωφόρων Βασιλέως Γεωργίου Α΄ και της τότε Βασιλίσσης Σοφίας (νυν Γρηγόρη Λαμπράκη). Στην βάση του αγάλματος έφερε επιγραφή

Ο ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ ΣΤΗ ΜΑΝΑ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ
1959

Στα αποκαλυπτήρια παρέστησαν οι Υπουργοί κ.κ. Ανδριανόπουλος και Αλιμπράντης. Δήμαρχος Πειραιώς ήταν τότε ο κ. Λεούσης. 

Το άγαλμα αυτό λαξευμένο από τον Γλύπτη Γιάννη Παππά (1913 - 2005) και  αφιερωμένο στην μητέρα,  παρέμεινε αρκετό χρόνο στο ατελιέ του καλλιτέχνη στου Ζωγράφου, σε αναμονή απόφασης της Δημοτικής Αρχής Πειραιά για το σημείο της  τοποθέτησής του. Το ύψος του φτάνει τα 3.60 μέτρα και είναι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από πεντελικό μάρμαρο. 

Η δαπάνη για την κατασκευή του έφτασε τις 120 χιλιάδες δραχμές εκ των οποίων οι 25 χιλιάδες δόθηκαν από την Ένωση Ελληνίδων Πειραιώς. Το υπόλοιπο ποσό καλύφθηκε από εράνους που διενεργήθηκαν μεταξύ των μαθητών των σχολείων του Πειραιά. Αξιόλογο ποσό προσέφερε και ο εφοπλιστής Λουκάς Νομικός, η ΕΒΕΠ, η "Γωνιά του Παιδιού" κ.α.




Γιατί στο σημείο εκείνο;

 Αποφασίστηκε να τοποθετηθεί στο προαναφερόμενο σημείο, ως ένδειξη τιμής και σεβασμού προς την κυρία Αικατερίνη (Κατίνα) Ορφανού, αφού στην περιοχή της Ευαγγελίστριας είχε αναπτύξει το φιλανθρωπικό της έργο, η εμπνευσμένη αυτή Πειραιώτισσα όπως θα δούμε πιο κάτω. 

Η Ορφανού αποφάσισε να τιμηθεί η "Μητέρα" και στον Πειραιά (τρία χρόνια πριν το 1956, αποκαλυπτήρια ενός παρόμοιου αγάλματος, αφιερωμένο στην Μητέρα, είχαν γίνει στον Ασπρόπυργο). 

Και η ωραία αυτή πρωτοβουλία, φυσικά δεν θα είχε υλοποιηθεί ποτέ χωρίς την συμβολή της κυρίας Αικατερίνης Ορφανού και της Ένωσης Ελληνίδων Πειραιώς "Πρόοδος". 

Ένα σημείο που είχε προταθεί να τοποθετηθεί, ήταν στο Πασαλιμάνι ώστε να είναι ορατό από περισσότερο κόσμο.

Πρόεδρος Ένωσις Ελληνίδων Πειραιώς, κυρία Αικατερίνη Ορφανού

Ποια ήταν η Αικατερίνη Ορφανού:

Όλη της η ζωή χαρακτηρίστηκε από προσφορά προς την πόλη που αγάπησε. Η δράση της ξεκινά το 1942 όταν ως εντεταλμένη της Ενορίας του Ιερού Ναού Ευαγγελίστριας Πειραιά, για την περίθαλψη αγνοουμένων, απόρων, κρατουμένων, εκτελεσθέντων κ.λ.π., Πρόεδρος της Εστίας της Ενορίας για τα συσσίτια της προσχολικής ηλικίας, Βρεφικού Σταθμού και Προστασίας της Μητρότητας. Ιδρυτικό Μέλος του γυναικείου Σωματείου "Κρητική Αλληλεγγύη" ενώ παράλληλα ήταν και υπεύθυνη για τις Κατασκηνώσεις Δημοτικής Εκπαίδευσης Β΄ περιφέρειας Πειραιά. 

Το 1951 υπήρξε ιδρυτικό Μέλος της Λέσχης Εργαζόμενου Νέου στον Πειραιά. Το ίδιο έτος εξελέγη Δημοτική Σύμβουλος Πειραιά, Μέλος του Συμβουλίου Πατριωτικού Ιδρύματος. 

Ίδρυσε την Ένωση Ελληνίδων Πειραιώς "Πρόοδος", με σκοπό την πνευματική εξύψωση της γυναίκας και την αναγνώριση της προσφοράς της στην ζωή. Με την Ένωση Ελληνίδων Πειραιώς, πέτυχε την ίδρυση νυχτερινού σχολείου, για την δωρεάν θεωρητική κατάρτιση των πρακτικών νοσοκόμων. Ο σύζυγός της Ιωάννης Ορφανός διετέλεσε βουλευτής Πειραιώς και ήταν γιατρός.

Ένωση Ελληνίδων Πειραιώς "Πρόοδος"
Ένωσις Ελληνίδων Πειραιώς "Η ΠΡΟΟΔΟΣ":

Η Ένωση ιδρύθηκε την 26η Μαρτίου του 1952 με κύριο σκοπό την αφύπνιση της εργαζόμενης γυναίκας. Πέτυχε την ίδρυση Νυχτερινού Σχολείου για την δωρεάν επιμόρφωση των πρακτικών νοσοκόμων. Τα πρώτα μόλις 5 χρόνια της λειτουργίας της αποφοίτησαν 205 πρακτικές νοσοκόμες.  Για την ανέγερση του Μνημείου της Μητέρας οργάνωσε Επιτροπή Παμπειραϊκή. 

Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείτο: Αικατερίνη Ορφανού (Πρόεδρος), Ελένη Καραντώνη (Αντιπρόεδρος), Σταυρούλα Κοτσώνη (Γεν. Γραμματεύς), Ευγενία Συθιακάκη (Ταμίας) και μέλη Αναστασία Ναυπλιώτου (ιατρός), Σοφία Στάη (οικονομολόγος), Σοφία Ανδρουλιδάκη (Καθηγήτρια Σωματικής Αγωγής), Άννα Χατζηδάκη, Νίτσα Θεοφανίδου (οδοντίατρος), Παπαμήτρου, Κούλα Καλλιγά (Καθηγήτρια Μουσικής), Αικατερίνη Ιωάννου, Αθηνά Πουρναράκου (οδοντίατρος) και Ευγενία Κατσούλη (Δικηγόρος).

Ο γλύπτης Γιάννης Παππάς:

Σήμερα το εργαστήριο του γλύπτη Γιάννη Παππά στου Ζωγράφου λειτουργεί ως μέρος του Μουσείου Μπενάκη, προσφορά από τον γιο του γλύπτη, Αλέκο Παππά. Ο Γιάννης Παππάς ήταν ο δημιουργός των περισσότερων γλυπτών που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα. Μεταξύ αυτών ο ανδριάντας του Ελευθερίου Βενιζέλου στον προαύλιο χώρο της Βουλής, του Οδυσσέα Ελύτη στο Κολωνάκι, των Στρατηγού Μακρυγιάννη, Χαρίλαου Τρικούπη, Δημητρίου Υψηλάντη και ο κατάλογος ατελείωτος. Χαρακτηριστικό είναι ότι το έργο του "Άγαλμα της Μητέρας" στον Πειραιά δεν αναφέρεται σχεδόν πουθενά...


Στον Πειραιά άλλο ένα έργο του ιδίου γλύπτη ήταν και η Προτομή του ιερέα Βασιλείου Αθανασίου στο Γηροκομείο Πειραιά.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"