Πάρκο Επιφανών Πειραιωτών

Δημοσίευμα του 1966. Δημουργία Πάρκου Επιφανών Πειραιωτών
Γράφει ο Στέφανος Μίλεσης

Τον Δεκέμβριο του 1966 είχε ανακοινωθεί στον ημερήσιο τύπο, ότι με απόφαση που είχε λάβει ο τότε Υπουργός Προεδρίας Κυβερνήσεως κ. Ευάγγελος Σαββόπουλος, οι προτομές όλων των Επιφανών Πειραιωτών που άφησαν τις περιουσίες τους στην πόλη του Πειραιά ή τίμησαν αυτόν με τις πράξεις τους, θα τοποθετούνταν σε ένα πάρκο που θα διαμορφώνονταν ειδικά για τον σκοπό αυτό και θα λάμβανε το όνομα "Πάρκο Επιφανών Πειραιωτών".  Σύμφωνα με την απόφαση του Πειραιώτη Υπουργού κ. Σαββόπουλου, το Πάρκο Επιφανών Πειραιωτών θα γίνονταν στην Φρεαττύδα, στον χώρο προ του Ναυτικού Μουσείου. Η απόφαση να γίνει στον συγκεκριμένο χώρο και όχι αλλού, είχε να κάνει φυσικά με το γεγονός ότι εκείνη την εποχή ήταν που διαμορφώνονταν ο χώρος έμπροσθεν του Ναυτικού Μουσείου αλλά και με το ότι ο τότε Πειραιώτης Υπουργός δεν επιθυμούσε να αλλάξει, να αλλοιώσει ή να μετασχηματίσει κάποιο πάρκο (Τερψιθέας, Τινάνειο ή άλλο) που ήδη εξυπηρετούσε κάποιον σκοπό, αλλά ήθελε να δημιουργήσει κάτι νέο.

Σκοπός του πολιτισμού άλλωστε έλεγε πως είναι η δημιουργία και η ανάπτυξη και όχι ο μετασχηματισμός ή μετονομασία ενός έργου.  "Αν πάρουμε έναν πίνακα ζωγραφικής που φέρει κάποιον τίτλο και του αλλάξουμε τον τίτλο, πάλι ο ίδιος πίνακας θα είναι" δίδασκαν κάποτε στη Σχολή Καλών Τεχνών, διαπίστωση που ταιριάζει απόλυτα με την άποψη του Ευάγγελου Σαββόπουλου.

Ποιος ήταν ο Πειραιώτης Υπουργός Ε. Σαββόπουλος:

Ο βουλευτής Πειραιώς κος Ευάγγελος Σαββόπουλος, είχε γίνει πανελλήνια γνωστός από την διαχείριση του θέματος της αποδέσμευσης των καταθέσεων Δημοσίου και ιδιωτών στην Αυστρία, καταθέσεις που έφταναν τότε το ποσό των 7 εκατομ. δολαρίων  Ήταν αυτός που ανακίνησε το θέμα αποζημιώσεως των βομβοπλήκτων και πολεμοπαθών. Το 1953 παρότι ήταν κυβερνητικός βουλευτής είχε καταθέσει ερώτηση για τις αποζημιώσεις σε βάρος της Γερμανίας (300 εκατομ. δολάρια  πλέον των 28 εκατομ. για τις αποζημιώσεις ιδιωτών). Εξαιτίας αυτής της θαρραλέας στάσης του το 1958 είχε ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης πολλών Κρητικών πόλεων και χωριών.

Ο Σαββόπουλος γεννήθηκε στον Πειραιά το 1916 από πατέρα Αρκάδα και μητέρα Σπετσιώτισσα. Υπήρξε μαθητής της Αναργύρειου και Κοργιαλένειου Σχολής Σπετσών.
Κατά την διάρκεια της κατοχής είχε ιδρύσει ομάδα αντίστασης.  Η τόλμη του χαρακτήρα του και η στάση του στα θέματα των πολεμικών αποζημιώσεων τίμησαν την πόλη του Πειραιά. Ήταν βουλευτής κόμματος μεν αλλά ποτέ δεν υπήρξε κομματικό στέλεχος, όπως συνήθως συμβαίνει σήμερα.
Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι είχε προταθεί και μια λίστα με 21 ονόματα Πειραιωτών, οι προτομές των οποίων θα κοσμούσαν το ανωτέρω πάρκο.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"