Αγαπημένε μου Chateaubriand έφυγες νωρίς

Διαπιστευτήρια Γαλλικής Διπλωματικής Αποστολής στον Σουλτάνο γύρω στα 1700

Της Νανάς Ιωαννίδου


Στην Οθωμανική αυτοκρατορία, η Γαλλία πάντοτε τοποθετούσε ισχυρή και μόνιμη αντιπροσωπεία πρεσβευτών και μάλιστα διαβάζουμε, με μόνιμο εξοπλισμό τεσσάρων ισχυρών πλοίων της εποχής γύρω στο 1650.

Ένα τέτοιο πλοίο έστειλε ο πρεσβευτής της Γαλλίας το 1686 στον Πειραιά, από την Κωνσταντινούπολη με δύο ειδικούς Αξιωματικούς τους αδελφούς De Combes με ειδική αποστολή να χαρτογραφήσουν αλλά και να αποτυπώσουν τα βάθη του λιμανιού, για αυτό κι ο χάρτης αυτός που έφτιαξαν είναι και μοναδικός ως προς την ιστορική του αξία.


Στο  χάρτη  σημειώνονται  τα  βάθη  του  νερού, η  αρχαία  κεντρική  είσοδος με  τις δύο προβλήτες, το λιμανάκι  των  γαλέρων,   η  αφετηρία  της  αρχαίας  οδού  που  οδηγούν  στην  Αθήνα  και  η  οποία  όπως φαίνεται  βρισκόταν  στη  θέση  της  σημερινής  οδού  Μακράς  στοάς. Επίσης το μοναστήρι  του  Αγ. Σπυρίδωνα  και το  λίθινο  λιοντάρι όπου  φαίνεται  ήταν  στημένο στη  θέση  όπου  άλλοτε  ήταν  κτισμένο  το ιστορικό  ρολόι.

 Πολλοί  περιηγητές   καταγράφουν  τις  εποχές  εκείνες  την   πλήρη  ερημιά    σε  όλον τον  Φαληρικό  όρμο  αλλά  και  στο  λιμάνι του  Πειραιά.

Ο  Chateaubriand 100  χρόνια   αργότερα γύρω  στο  1800  μας περιγράφει ακόμα την απόλυτη ερήμωση του Πειραιά "Ούτε μία λέμβο δεν διακρίναμε στα τρια λιμάνια και οι μόνες φωνές μήνες τώρα ήταν των αλκυόνων και ο φλοίσβος των κυμάτων. Μια μικρά μονή σεσαθρωμένη έβλεπα και έναν θλιβερό Τούρκο  τελωνοφύλακα  φρουρό    εις  την  παραλία  διαμένων  εις  άθλιο  ξύλινο  παράπηγμα. Η  κατάσταση είναι  αξιοθρήνητη  για  το  λιμάνι, ούτε μία  λέμβο  δεν  είδαμε  για   αρκετό  καιρό  να  καταπλεύσει".

Έχοντας  διαβάσει ασφαλώς  τις αρχαίες περιγραφές  του  Παυσανία, για  μεγαλοπρεπή  ναύσταθμο, για περιστήλια, ναούς  με  μοναδικά  αγάλματα, αγορές που  αντηχούν  οι  φωνές  των  ναυτών στο  τέλος διερωτάται, "ποιός  άραγε  να  κατέστρεψε  τόσα  μνημεία  Θεών  και  ανθρώπων;"

Αγαπημένε  μου   R. F. Chateaubriand   έφυγες  νωρίς !
Δεν  πρόλαβα  να σού πώ ότι… θεοί  και  δαίμονες μας  κυνηγούν  και  μας  ζηλεύουν  !  Είμαστε  το καλυτερότερο  οικόπεδο  του  κόσμου , που κατοικείται  από  χαριτωμένους  ανθρώπους  !

1 σχόλιο:

αθεόφοβος είπε...

Ο Chateaubriand αναζητούσε, όπως και πολλοί από τους φιλέλληνες, να βρούν εδώ την συνέχεια της Αρχαίας Ελλάδας και όπως γράφει στο Οδοιπορικό του:
«"Λεωνίδα" έκραξα...αλλ’ ουδέν των ερειπίων επανέλαβε το μέγα τούτο όνομα» -

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"