Θύμησες από τους Μπήτλς του 1967 στον Πειραιά

Ιούλιος 1967 και οι Μπήτλς βρίσκονται στο Πασαλιμάνι

Γράφει η Νανά Ιωαννίδου

Το 1967 το κατακαλόκαιρο ήλθαν οι Μπήτλς στην Ελλάδα, όχι για να απευθύνουν τον εγκάρδιο χαιρετισμό στον δικτάτορα Παπαδόπουλο, ούτε για συναυλία τους, αν και γράφτηκε τότε, ότι θέλησαν να κάνουν και δεν τους δόθηκε άδεια. Τότε οι Μπήτλς ήταν στη νιρβάνα τους !


Αριβάρισαν συν γυναιξί και τέκνοις καμιά εικοσαριά άτομα, για μια μικρή κρουαζιέρα στα πέριξ νησάκια Σαρωνικού και Ευβοϊκού και πήγαν και Ιτέα, Αράχωβα και Δελφούς κι όταν λέμε τότε Αράχωβα, ήταν η Αράχωβα του ΄21 ακόμα ! Όταν νοικιάζαμε εκείνα τα χρόνια σπίτι εκεί, κάτω από τα στρώματά μας υπήρχαν τουφέκια του '21! 
Την διαδρομή εκεί κοντά, Λιλαία - Αγόριανη την κάναμε με γαϊδουράκια σε μονοπάτι ακόμα και ήταν το '68!

Στην Αθήνα δεν βάρεσε συναγερμός με την άφιξή τους. Ούτε εμείς που είχαμε ξαφνικά προσβάσεις, νοιώσαμε κάτι ιδιαίτερο. Εδώ πρέπει να πω εμείς, δηλαδή η παρέα μας, τότε είμαστε η γενιά του Έλβις και τους Μπήτλς τους θεωρούσαμε απλώς οδοντόκρεμες! Ώρες ατελείωτες, νεανικών μουσικών αναλύσεων και διαφορών στα στέκια των ωδείων που φοιτούσαμε! Ο άδικος χαμός όμως του Λένον το '80 μας πάγωσε και μέχρι τώρα μας πληγώνει. Τότε είχε γράψει ο Νίκος Μαστοράκης ότι, τον είχε πάει σ΄ ένα μέντιουμ γνωστό της εποχής την Τασία Λούτα, που ο Λένον ζήτησε και του είχε προβλέψει την δολοφονία του σε νησί ! Έτσι κι έγινε, δολοφονήθηκε στο νησί Μανχάταν στη Νέα Υόρκη. Τα μυστήρια της ζωής. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε όλη την αλήθεια. 

Ο μάγειρας στο κότερο "ARVI" που θα ταξίδευαν, ήταν ο φίλος μας ο Νεοφαληριώτης Γιάννης Σκληβανίωτης. Πήγαν το ταξίδι αρκετές μέρες. Ξαφνικά παίρνουμε ένα τηλέφωνο από τον φίλο μας, ότι έφυγαν κι έχει έναν μεζέ να μας δώσει πεσκέσι από τους Μπήτλς! Ο λόγος ήταν, ότι ξαναέφευγε με άλλους Αμερικάνους σε λίγες ώρες και έπρεπε να πάμε να πάρουμε το πεσκέσι! Ραντεβού στο ρολόι στο Πασαλιμάνι...
Φτάνοντας βλέπουμε κρατάει έναν βρασμένο αστακό. Γέλιο άφθονο και θέλαμε και κουτσομπολιά αλλά και κανένα νέο πολιτικό ! Ο Γιάννης μας προσγείωσε: "Ρε παιδιά, οι Μπήτλς δεν ήρθαν για τον Παπαδόπουλο, ούτε συζητούσαν πολιτικά, όλο καζούρα έκαναν μεταξύ τους. Ο Πωλ μου είχε παραγγήλει ένα ταψί μπακλαβά κι ο Λένον κρυφά έρριξε το βράδυ μέσα στο ταψί έναν κουβά θάλασσα. Το πρωί κόντεψα να πάθω εγκεφαλικό, τι έφτιαξα είπα ο κερατάς! Όταν δοκίμασα κατάλαβα!"


Είχαν ξεναγηθεί και στην Τρούμπα, που ο Σκυλίτσης είχε ένα μαράζι, πως θα την κατεδαφίσει, για να πάει αναπαυμένος στον Άγιο Πέτρο! Ο Γιάννης έφυγε με τους νέους τουρίστες για τα νησιά, εμείς ... γυρνώντας είπαμε να πάμε μέχρι τη "Στάνη" στην πλατεία Κοραή για το πολίτικο καϊμάκι παγωτό που ήταν τότε ονομαστό, αλλά και για Νες που τότε πρωτοείχε βγεί και τον σερβίριζαν σε άδεια φλυτζάνια με δίπλα το φακελάκι για κλαπ - κλαπ χτύπημα, με όλη μας την φόρα ! Τον αστακό είπαμε μ΄ ένα συμπλήρωμα θα τον τρώγαμε με όλη την παρέα την άλλη μέρα στο σπίτι μου...
Εννοείται, όταν έχεις νειάτα, τρως άμα λάχει, και παγωτό με Νες και κομματάκια αστακό μέσα για χώνεψη !
Δεν πρόλαβε να πάει σπίτι ο αστακός  !
Νάχουμε κάτι να θυμόμαστε και στα γεράματά μας !
Ξεχνιέται αυτός ο Πειραιάς; 



3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κυρία Ιωαννίδου
οι περιγραφές σας, όπως πάντα, γλαφυρές και με αλάτι νοσταλγίας. Την χρονική περίοδο, που αναφέρεται το κείμενό σας, ήμουν έφηβος.
Η πλατεία "ΚΟΡΑΗ" του τότε είναι μέσα μου, βαθιά, αποτυπωμένη.
Δήμαρχος αυτή την περίοδο ήταν ο μακαρίτης Παναγιώτης Λεούσης.
Δημοσθένης Μπούκης του Γιάννη

νανα ιωαννιδου είπε...

Γεια σας κε Μπουκη
Μα ειναι αγαπησιαρικος ο Πειραιας ο τοτε, αλλα και παντα . Δυστυχως δεν τον αγαπησαν οι δημαρχοι του και σχεδον τον εγκατελειψαν . Τοσα χρονια αυτο το εξαμβλωμα ουρανοξυστη στο λιμανι , αυτη η Ραλλειος που τελειωμο δεν εχει . Σε κανενα μερος του κοσμου δεν υπαρχει πολη που να μην εχει κεντρικη αγορα . Οχι μονο τον εγκατελειψαν αλλα και τον λεηλατησαν κι απο ασχετοσυνη μπολικη . Αλλα εμεις παντα θα τον εχουμε στην καρδια μας ,αφου εδω μεγαλωσαμε και εδω εγραψε η νιοτη μας ολα τα χρωματα της .
Καλο καλοκαιρι

Ανώνυμος είπε...

Ta νησάκια που δήχνει το βίντεο είναι τα λειχαδονήσια μπροστά στα Καμένα Βούρλα , και υπήρχε σχέδιο αγοράς τους απο τους Beatles , σύμφωνα και με την βιογραφία του Χάρισον αλλά και άλλες πηγές

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"