"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"

Στοά Κούβελου (οδό Ναυάρχου Μπήττυ 5)

Στοά Κούβελου
Η σημερινή οδός Καραολή και Δημητρίου στον Πειραιά, παλαιότερα έφερε το όνομα Ναυάρχου Μπήττυ και ακόμα πιο παλιά λέγονταν οδός Άρεως. 

Ο Ναύαρχος Δαβίδ Μπήττυ (David Richard Beatty, 1871-1936) έμεινε στην ιστορία κυρίως από την εμπλοκή του στην Μάχη της Γιουτλάνδης το 1916. Ήταν μια μεγάλη ναυμαχία του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και αποτέλεσε σημείο καμπής στο ναυτικό πόλεμο. Αν και η καταστροφή για το βρετανικό ναυτικό ήταν μεγάλη, ο γερμανικός στόλος εγκατέλειψε τη μάχη και η ναυμαχία αυτή θεωρήθηκε μια ήττα για την Γερμανία. 

10 Σεπτεμβρίου 1924 - Ο Λόρδος του Αγγλικού Ναυαρχείου Ναύαρχος Μπήττυ αφικνείεται δια επίσκεψιν στην χώρα μας

Ο Ναύαρχος Μπήττυ ήταν επίσης γνωστός για τα αποφεύγματά του. Προς τιμή του λοιπόν η μέχρι τότε οδός Άρεως μετονομάσθηκε και έφερε το όνομά του, σε μια περίοδο που οι Άγγλοι εθεωρούντο παραδοσιακοί μας σύμμαχοι. 

Ο Μπήττυ επίτιμος Δημότης Αθηνών:

Στις 7 Μαΐου του 1919 ο Ναύαρχος Μπήττυ καταφθάνει στον Φαληρικό Όρμο, επιβαίνοντας επί αγγλικού σκάφους (Θαλαμηγού) με την ιδιότητα του πρώτου Λόρδου του Αγγλικού Ναυαρχείου. Ο Δήμαρχος Πειραιώς τον καλοσωρίζει επί της θαλαμηγού. Την ίδια ημέρα, το Δημοτικό Συμβούλιο Αθηνών, σε έκτακτη συνεδρίασή του, με πρόταση του Δημάρχου Πάτση, τον ανακηρύσσει παμψηφεί, επίτιμο δημότη Αθηναίων. 

Από το 1919 ο Ναύαρχος Δαβίδ Μπήττυ, πρώτος Λόρδος του Αγγλικού Ναυαρχείου, γίνεται επίτιμος Δημότης Αθηναίων. Στον Πειραιά, η οδός Άρεως, μετονομάζεται σε Ναυάρχου Μπήττυ (φωτογραφία από wikipedia)
 Όταν αργότερα έγιναν τα επεισόδια με τους Άγγλους στην Κύπρο, με αποκορύφωμα τις καταδίκες σε θάνατο των αγωνιστών Μιχαλάκη Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου στις 10 Μαΐου 1956, αυτός αλλά και πολλοί άλλοι δρόμοι στον Πειραιά, άλλαξαν τις αγγλικές τους ονομασίες ως ένα σημάδι αποδοκιμασίας της αγγλικής πρακτικής στην Κύπρο.

Η προτομή του Ναυάρχου Μπήττυ, στην Πλατεία Τραφάλγκαρ (πηγή φωτογραφίας wikipedia)
  
Επί της οδού Ναυάρχου Μπήττυ 5 (σημερινή Καραολή -Δημητρίου 5), υπάρχει μέχρι σήμερα μια στοά γνωστή ως "Στοά Κούβελου". 


Αν και η στοά αυτή είναι περισσότερο γνωστή από το μαγαζί ΡΑΚΑΔΙΚΟ, ωστόσο οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι η στοά διατηρεί το χρώμα και την ατμόσφαιρα που κυριαρχούσε κάποτε σε όλη την Κεντρική αγορά του Πειραιά. Εντός της στοάς λειτουργεί και το παραδοσιακό "Καφενείον Ναυάρχου Μπήτυ" ιδιοκτησίας του Πειραιώτη Γιώργου Μυκονιάτη. 

Το Καφενείον Ναυάρχου Μπήτυ στον στοά ΚούβελουΟ Γιώργος Μυκονιάτης, ιδιοκτήτης του Καφενείου "Ναυάρχου Μπήτυ" και η Άννα από το Ρακάδικο


Εικόνα μιας άλλης εποχής που όμως υπάρχει σήμερα
Το δάπεδο της στοάς


Η στοά Κούβελου με το Ρακάδικο να έχει δημιουργήσει έναν όμορφο χώρο
Η στοά Κούβελου δημιουργήθηκε τμηματικά από οικήματα το ένα δίπλα στο άλλο που είχαν πρόσοψη ένα μικρό στενάκι κάθετο στην οδό Άρεως (αρχική ονομασία). Γύρω στα 1890 χρησιμοποιήθηκε ως Χάνι. Με την έννοια αυτή, υπήρχαν κάποια δωμάτια στον πάνω όροφο, ενώ κάτω ασφάλιζαν εντός της μικρής αυτής παρόδου τα υποζύγιά τους. Κοντά ευρίσκετο άλλωστε και η Πλατεία Αμαξοστασίου. 

Εντός της στοάς κυριαρχεί ένας παλαιός χάρτης του Πειραιά
Η στοά Κούβελου από το βάθος προς την έξοδο
Στο βάθος της στοάς βρίσκεται σε λειτουργία μέχρι και σήμερα κατάστημα με Κεντήματα, κλωστικά και δαντέλλες (ΚΟΣΜΟΚΕΝΤ)
 Όλες οι ταμπέλες εντός της στοάς είναι αναπαλαιωμένες ωστόσο πετυχαίνουν το σκοπό τους, αφού δημιουργούν την ατμόσφαιρα που επικρατούσε παλαιότερα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου