Σωτήριος Στρατήγης (12/3/1878 - 10/10/1945)



Του Στέφανου Μίλεση

Ο Σωτήριος Στρατήγης γεννήθηκε στις 12 Μαρτίου 1878 στον Πειραιά. Ο ίδιος αποκαλούσε τον εαυτό του σε όλες τις προεκλογικές του ομιλίες, ως "βέρο Πειραιώτη". 

Υπήρξε ο Αρχηγός του Λαϊκού Συνδέσμου Πειραιώς, συγκέντρωνε δηλαδή τις προτιμήσεις όλων των Πειραιωτών που ήταν αντιβενιζελικοί ψηφοφόροι. Κάποτε οι Βενιζελικοί αμφισβήτησαν την Πειραϊκή του καταγωγή. Τότε τους παρέπεμψε στα Μητρώα της ενορίας του Αγίου Κωνσταντίνου για να πεισθούν ότι δεν έχουν δίκιο. 

Εκλογικό Κέντρο του Σωτήριου Στρατήγη το 1933, μόλις έχει δεχθεί την επίθεση Φιλοβενιζελικών. Θαμώνες δείχνουν στον φακό τα σημεία που έπεσαν οι πέτρες

Στον Πειραιά επίσης παρακολούθησε τα πρώτα του μαθήματα. 

Το 1896 εισήλθε στο Πανεπιστήμιο, στην Ιατρική σχολή, από όπου έλαβε το δίπλωμα του μαιευτήρα γυναικολόγου. Κατόπιν μετέβη στο Παρίσι και στο Λονδίνο, προκειμένου να συμπληρώσει τις σπουδές του. Επέστρεψε στον Πειραιά το 1903 όπου άρχισε να ασκεί το επάγγελμα του ιατρού, αναγνωριζόμενος ως πετυχημένος ιατρός στον κλάδο του αλλά και στην πόλη του Πειραιά.

Το 1907 εξελέγη για πρώτη φορά, Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά. Έκτοτε εκλέγονταν διαρκώς ως το 1925! Σε αυτό το χρονικό διάστημα ως Δημοτικός Σύμβουλος, επέδειξε έντονη δραστηριότητα που αφορούσε κυρίως τον εξωραϊσμό της πόλεως. Τον Φεβρουάριο του 1932 με δήλωση στον ημερήσιο τύπο, κατέβηκε ως υποψήφιος Δήμαρχος του Πειραιά σε συνδυασμό του Λαϊκού Κόμματος. Ο Στρατήγης παρά το εύπορο που του εξασφάλιζε το ιατρικό του επάγγελμα, είχε επιλέξει να διαμένει επί της οδού Νοταρά. 

Ο Στρατήγης ήταν γνωστός για την αμεσότητα των προεκλογικών του λόγων και κυρίως για την αντίθεσή του με τους Βενιζελικούς, όταν ο Πειραιάς θεωρούνταν "Κάστρο του Βενιζελισμού". 

Σε μια από τις προεκλογικές του ομιλίες έλεγε: 

- "Ολόκληρος ο Λαός του Πειραιώς διατελεί δικαίως σε αγανάκτηση, εναντίον της βενιζελικής φατρίας, η οποία καταβαράθρωσε κατά την τελευταία τετραετία την Ελλάδα. Οι εργατικές και επαγγελματικές τάξεις, που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των Πειραιωτών, βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, εξαιτίας της αχαρακτήριστης πολιτικής του Βενιζέλου. Ο προσεχής εκλογικός αγώνας, είναι αγώνας μεταξύ ηθικής και ανηθικότητας, της δικαιοσύνης και της αδικίας, του Λαού και των εκμεταλλευτών του, των κλεπτών και των κλεπτομένων...".

Πανηγυρισμοί υπέρ Στρατήγη 1932

Διετέλεσε Δήμαρχος Πειραιά την τετραετία 1/4/1934 - 30/9/1938. Παύθηκε από τον Ιωάννη Μεταξά και τον διαδέχθηκε ο Πρόεδρος του Ολυμπιακού Μιχάλης Μανούσκος.

Μελανό σημείο για πολλούς, υπήρξε ο διορισμός του ως Δημάρχου από την Κατοχική Κυβέρνηση, για τις περιόδους 1941-1943 και 1944-1945. Τότε το Δημαρχείο βρίσκονταν εντός οικήματος επί της Γρηγορίου Λαμπράκη (τότε Βασ. Σοφίας), απέναντι ακριβώς από το ναό της Ευαγγελίστριας. Εκείνος υποστήριζε ότι ανέλαβε την θέση εκείνη τις δύσκολες στιγμές, προκειμένου να ανακουφίσει μια πόλη που έχει ισοπεδωθεί, που καταμετρούσε πολλούς νεκρούς από το φάσμα της πείνας που είχε πέσει πάνω στην πόλη του Πειραιά.  

Πέθανε στις 10 Οκτωβρίου 1945. Η Κηδεία του έγινε στον Άγιο Κωνσταντίνο, στον ίδιο ναό δηλαδή που ο Στρατήγης βαπτίσθηκε και παρέπεμπε στα μητρώα του, τους πολιτικούς αντιπάλους του, προκειμένου να τους πείσει για την Πειραιώτικη καταγωγή του!

  
Οι παλιές φωτογραφίες της ανάρτησης, προέρχονται από τον ημερήσιο τύπο της εποχής στην οποία αναφέρονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"