Πώς θα ήταν το γιαπί της Ραλλείου ολοκληρωμένο



του Στέφανου Μίλεση

Στέκεται ως τις μέρες μας σαν κτήριο φάντασμα, δίπλα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, καλυμμένο κάποιες φορές από τεράστιες φωτογραφίες ή αφίσες ώστε να περιορίζεται η ασχήμια του. Προσφάτως αποτέλεσε μήλο της έριδος ανάμεσα στις αντίπαλες παρατάξεις ενώ βρέθηκε ακόμα και βασικός διεκδικητής της μετεγκατάστασης των Δικαστηρίων Πειραιώς.

Πρόκειται για το ημιτελές κτίσμα που ορθώθηκε σε πρώην οικόπεδο Ραλλείου. Ανεγέρθηκε το 1971 υπό την Προεδρία του Στυλιανού Παττακού, με σκοπό να στεγάσει το νέο Δημαρχιακό Μέγαρο Πειραιά. Οι πολιτικές εξελίξεις ουδέποτε επέτρεψαν την ολοκλήρωσή του.

Ωστόσο το κτήριο αρχικώς, σχεδιάστηκε ώστε να στέκεται επάξια δίπλα στο Δημοτικό Θέατρο, ως προς την εξωτερική του εμφάνιση, ενώ εσωτερικώς θα ήταν διαρρυθμισμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες ενός κτηρίου που προορίζονταν να καλύψει τις ανάγκες στέγασης Δημαρχείου.

Το σχέδιο του εν λόγω κτηρίου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 12 Αυγούστου του 1971 από τον σχεδιαστή του, αρχιτέκτονα Ι. Αντωνιάδη. Και πράγματι οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι αρχική του μορφή μας εντυπωσιάζει!

Το σχέδιο του λεγομένου γιαπιού της Ραλλείου, όπως είναι γνωστό σήμερα, όταν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1971. Φυσικά προορισμός του κτηρίου ήταν να σταθεί επάξια δίπλα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς, ως Νέο Δημαρχείο Πειραιά
    

2 σχόλια:

mahler76 είπε...

Ωχ και μου το έλεγε η μάνα μου πως είχαν σκοπό να το κάνουν "αντίγραφο" του Δημοτικού Θεάτρου και την έκραζα πως αποκλείεται. Πάντως το κτήριο μετά από 40 χρόνια απροστάτευτο στις καιρικές συνθήκες αλλά και χτισμένο με άλλους αντισεισμικούς κανονισμούς, είναι σήμερα μόνο για γκρέμισμα.

Unknown είπε...

απο το εκτρωμα κουτι που στεγαζει το σημερινο δημαρχειο , 1000 φορες καλυτερο. μακαρι να μπορουσε καπως να αξιοποιηθει

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"