Η ανεύρεση της χαμένης προτομής του Όθωνα




του Στέφανου Μίλεση

Πρόκειται για την προτομή του πρώτου Βασιλιά της σύγχρονης Ελλάδος, του Όθωνα. Τοποθετήθηκε στο κέντρο μιας πλατείας στο λιμάνι του Πειραιά που έφερε το όνομά του, Πλατεία Όθωνος και που σήμερα είναι γνωστή ως Πλατεία Καραϊσκάκη.

Από το 1851, βρισκόταν πάνω σε μια βάση που ήταν εκ παραλλήλου και δημόσια κρήνη (βρύση) καλύπτοντας τις ανάγκες του πληθυσμού σε προμήθεια νερού. Στα γεγονότα που έλαβαν χώρα στον Πειραιά την 11η Οκτωβρίου του 1862 με την έξωση του Όθωνα, αποκολλήθηκε βιαίως από την βάση της και ρίχθηκε στην θάλασσα από εξοργισμένους επαναστάτες κατά του Όθωνος.

Μετά από πολλά χρόνια η παρουσία της είχε ξεχασθεί, καθώς την θέση της στην Πλατεία, είχαν καταλάβει διαδοχικά η προτομή του αρχαίου θεού Απόλλωνα, ο ατυχής ανδριάντας ως προς την απεικόνιση του Καραϊσκάκη και τελικώς το σημερινό άγαλμα του Καραϊσκάκη.

1880 - Η πλατεία που αρχικώς ονομάζονταν Όθωνος, μετέπειτα Απόλλωνος και σήμερα Καραϊσκάκη. Διακρίνεται το οινοπνευματοποιείο του Καψαμπέλη

Κάποτε όταν γίνονταν εργασίες για την εκβάθυνση του λιμανιού του Πειραιά με την χρήση της λεγομένης "Βορβοροφάγου", μεταξύ των διαφόρων αρχαιοτήτων, κυρίως Ρωμαϊκής εποχής, που ανασύρονταν εκ του βυθού, ανελκύθηκε και η ξεχασμένη προτομή του Όθωνα. Εκ του προχείρου λοιπόν χαρακτηριζόμενη κι αυτή ως "Ρωμαϊκής εποχής" τέθηκε προς αποθήκευση στην ισόγειο αίθουσα του τότε "Γυμνασίου Πειραιώς" (μετέπειτα Ιωνιδείου) όπου φυλάσσονταν όλες οι Πειραϊκές αρχαιότητες.

Από τις εργασίες εκβάθυνσης του λιμένος Πειραιώς προς τα τέλη του 19ου αιώνα


Κάποια στιγμή ένας παλαιός μαθητής του συγκεκριμένου γυμνασίου, αναγνώρισε ότι επρόκειτο για τον Όθωνα, καθώς λάμβανε μέρος στις εκδηλώσεις που γίνονταν κάποτε στον Πειραιά προς τιμή του Βασιλιά Όθωνα, εκδηλώσεις που γίνονταν στην ομώνυμη τότε Πλατεία μπροστά στην προτομή. Μετά την αναγνώρισή της, απομακρύνθηκε από το Μουσείο καθώς δεν αποτελούσε αρχαιολογικό εύρημα και μεταφέρθηκε στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία Αθηνών όπου ευρίσκεται μέχρι και σήμερα.

Το ιστορικό της ανεύρεσης της χαμένης προτομής, το περιγράφει ο Ιωάννης Μελετόπουλος (Χρονικό του Πειραιώς) αναφέροντας δε πως ο μικρός μαθητής που αναγνώρισε την προτομή του Όθωνος ήταν ο πατέρας του Αλέξανδρος Μελετόπουλος. Ο Ιωάννης Μελετόπουλος διετέλεσε μάλιστα Γενικός Γραμματέας της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας και έφορος του Ιστορικού και Εθνικού Μουσείου, στο οποίο μεταφέρθηκε η προτομή, όταν αναγνωρίσθηκε από τον πατέρα του.  

 Σχετικές αναρτήσεις:

Έξωση του Όθωνα (τα επεισόδια στον Πειραιά)





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"