Ο Βιτσώρης σκιτσάρει τον Μπέρναρντ Σω στον Πειραιά (1931)



Του Στέφανου Μίλεση

Στις 24 Μαρτίου 1931 εισέρχεται στο λιμάνι του Πειραιά το ατμόπλοιο "Θεόφιλος Γκωτιέ" προερχόμενο από την Ρόδο. Αν και μπαίνει αργά εντός του λιμένα, πολύ πρωί κοντά στις έξι, μέχρι να δέσει στην προβλήτα, δύο Έλληνες έξω στην στεριά έτρεχαν με αγωνία να προλάβουν να μπουν έγκαιρα μέσα στο πλοίο. Ο ένας εξ αυτών ήταν δημοσιογράφος και ο άλλος ο γνωστός σκιτσογράφος Δημήτρης Βιτσώρης. Αποστολή τους ήταν να δουν από κοντά και να πάρουν συνέντευξη από τον διάσημο Ιρλανδό θεατρικό συγγραφέα Τζορτζ Μπέρναντ Σω.

Ο Μπέρναντ Σω μετείχε μαζί με την σύζυγό του, μιας θαλάσσιας περιήγησης στην Μεσόγειο, οργανωμένη από Άγγλους διανοούμενους που μετείχαν επίσης αυτής.

Ο Βιτσώρης μαζί με τον φίλο του δημοσιογράφο είχαν ξεκινήσει από την Αθήνα για να κατέβουν στον Πειραιά, πριν ακόμη ξημερώσει. Η φήμη για την συμπεριφορά του Σω ήταν γνωστή και προξενούσε ακόμη περισσότερο αγωνία στους δύο Έλληνες.

 Μόλις χτυπούν την πόρτα της καμπίνας του ανοίγει ο ήδη ειδοποιημένος Σω για την άφιξή τους, φορώντας ένα μπλε κοστούμι και κρατώντας μια ομπρέλλα στο χέρι. Η πρώτη του αντίδραση ήταν να στραβομουτσουνίασει. 

- "Λυπάμαι κύριοι, με περιμένουν στο σαλόνι, έχω αργήσει" τους λέει, παρότι γνώριζε εκ των προτέρων για την συνέντευξη που θα έδινε.
-"Α΄ όχι τόσο εύκολα Μίστερ Σω. Δεν ξενυχτήσαμε για να κατέβουμε Πειραιά για να μας διώξετε!" "Τουλάχιστον δώστε μου ένα λεπτό, να σας φτιάξω το σκίτσο" λέει ο Βιτσώρης.

- "Τι λές φίλε μου, ούτε στην Αγγλία δεν φτιάχουν τόσο γρήγορα σκίτσα" λέει μάλλον ενοχλημένος ο Σω.

Τότε ο Βιτσώρης όχι μόνο φτιάχνει ένα, αλλά τρία σκίτσα, πριν καν συμπληρωθεί ένα λεπτό!
Μόλις τα δείχνει στον Σω εκείνος απαντά
- "Μα είσθε δαιμόνιος! Τόσο γρήγορα και μάλιστα είναι σκίτσα που πραγματικά μου μοιάζουν"

Τότε ο έκπληκτος Μπέρναντ Σω με το ταλέντο του Βιτσώρη, παίρνει το ένα εξ αυτών και γράφει πάνω του το όνομά του και από κάτω Πειραιάς 24 Μαρτίου 1931 (Piraeus 24 March 1931).

Όμως με μια κίνηση τα άλλα σκίτσα του Βιτσώρη που ήδη κρατούσε τα σκίζει αμέσως!

Ο Σω και στον Πειραιά, δικαίωσε την φήμη του που τον ήθελε να είναι μόνιμα ενοχλημένος από τις συνέπειες της δόξας του. 

Και αφού ο Βιτσώρης έχει καταφέρει να αποσπάσει ένα σκίτσο με την υπογραφή του, σειρά έχει ο φίλος του δημοσιογράφος που του απευθύνει ερώτηση:
- "Αν δει είστε ο Μπέρναντ Σω, ποιος θα θέλατε να είστε;"
-"Αν δεν ήμουν ο Μπέρναντ Σω, θα ήθελα να είμαι ο Μπέρναντ Σω" απαντά ο διάσημος συγγραφέας.

- "Όταν ήρθε στην Αγγλία ο Τσάρλι Τσάπλιν τον συναντήσατε;" συνεχίζει ακάθεκτος να ρωτά ο δημοσιογράφος
-"Όχι εγώ, αυτός ήρθε και με συνάντησε" απαντά ο Σω

Την επόμενη ημέρα έγινε γνωστό πως ο Μπέρναντ Σω πήγε στην Ακρόπολη κρατώντας μια ομπρέλα όχι από πάνω του για τον ήλιο, αλλά  μπροστά από το πρόσωπό του, κάθε φορά που συναντούσε κάποιον δημοσιογράφο. 

Εκεί στο τέλος πριν αποχωρήση έκανε και μια δήλωση που δίχασε τους Έλληνες δημοσιογράφους, καθώς άλλοι υποστήριξαν πως ήταν προσβλητικό αυτό που είπε, ενώ άλλοι είπαν πως ήταν απλώς ένα δείγμα της ευφυίας του, αφού με τον τρόπο που ελέχθη μάλλον ειρωνευόταν τους Άγγλους για την κλοπή. Συγκεκριμένα είπε: 
- "Τι να σας πω, ότι άξιζε να σας το κλέψουμε, το κλέψαμε και το ξέρουμε πως σας το κλέψαμε. Νομίζω πως είναι πολύ κουτοί οι Άγγλοι που ξεκινούν να έρθουν να δουν την Ακρόπολη, αφού ότι αξίζει το έχουν εντός του "Βρετανικού Μουσείου"!"  

Επιστρέφοντας κάποιος άλλος σκιτσογράφος του έδωσε ένα σκίτσο του για να το υπογράψει και ο Σω, έγραψε πάνω του με μεγάλα γράμματα "Δεν μου μοιάζει καθόλου!"
  
Ο Μπέρναντ Σω κολυμπά στις ελληνικές θάλασσες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"