"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"

Νικόλαος Κασομούλης. Ο Μακεδόνας Πρώτος Φρούραρχος του ΠειραιάΤου Στέφανου Μίλεση

Ο Νικόλαος Κασομούλης αν και γεννήθηκε στην Κοζάνη (πιθανόν) το1795 σε όλη του την ζωή η τύχη ήθελε να είναι κατά κάποιο τρόπο συνδεδεμένος με τον Πειραιά, τόσο από την περίοδο της επανάστασης όσο και μετά.

Ο Κασομούλης θαυμαστής του Καραϊσκάκη θα τον ακολουθήσει ή καλύτερα θα προηγηθεί στον Πειραιά, καθώς αποβιβάστηκε στην Καστέλλα με τον Γκόρτον (Γόρδωνα), πριν ακόμα ο στρατάρχης στήσει το στρατόπεδό του στο Κερατσίνι.

Αλλά και μετά τον θάνατο του Καραϊσκάκη στο Φάληρο ο Κασομούλης θα συνεχίζει να ανήκει στο "Σώμα του Καραϊσκάκη" μια ένωση που υπερασπιζόταν τα δικαιώματα των συντρόφων του Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Σε όλη την επικράτεια τότε τρία ανάλογες ενώσεις. Του "Καραϊσκάκη", του "Μεσολογγίου" και της "Ακρόπολης". 

Χάρη στον Κασομούλη αυτόν τον Μακεδόνα αγωνιστή του '21, μαθαίνουμε σήμερα τις περισσότερες λεπτομέρειες για την Εκστρατεία του Καραϊσκάκη στον Πειραιά.  

Ο Κασομούλης στην συνέχεια ξαναβρέθηκε στον Πειραιά καθώς διατάχθηκε να διατελέσει πρώτος Φρούραρχος της πόλης! Αρχικά διατελεί Φρούραρχος Αθηνών για ένα διάστημα επτά μηνών. 

 Στις 19 Μαΐου του 1834 όμως λαμβάνει διαταγή να διακόψει την υπηρεσία του στην Αθήνα με σκοπό την μετάθεσή του στην πόλη μας, η οποία όμως επισήμως δεν έχει συσταθεί! Δύο μήνες αργότερα ο Κασομούλης θα παραλάβει τα νέα του καθήκοντα.

Παρόλα αυτά στις 12 Ιανουαρίου του 1835 νέα διαταγή επαναλαμβάνει την μετάθεση του Κασομούλη από το Φρουραρχείο Αθηνών σε αυτό του Πειραιά. Παράξενη η έκδοση αυτής της νέας διαταγής, καθώς ήδη ο Κασομούλης φαίνεται πως έχει αναλάβει στα νέα του καθήκοντα. Άλλωστε ο ίδιος γράφει στο ημερολόγιό του πως έμεινε Φρούραρχος Πειραιά για 19 μήνες. Και υπολογίζοντας κάποιος το πότε έφυγε, βλέπει πως πραγματικά παρέλαβε καθήκοντα τον Ιούλιο του 1834. 

Κατά την εγκατάστασή του στον Πειραιά, νοίκιασε κατοικία με μίσθωμα 10 δραχμών τον μήνα. Επιδόθηκε στην συγγραφή του πολύτιμου ιστορικού του έργου, τα "Στρατιωτικά Ενθυμήματα", που μέχρι τότε αριθμούσε 827 σελίδες. Στον Πειραιά πρόστεσε άλλες 813 σελίδες και κατόπιν σταμάτησε ξανά. Θα το ξαναρχίσει όταν θα μετατεθεί στο Ναύπλιο το 1840. 

Τον Μάιο του 1835 στο νοικιασμένο σπίτι που ζει φιλοξενεί και τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη

Για την θητεία του στον Πειραιά γράφει ο ίδιος στο ημερολόγιό του: 
"Βεβαρυμμένος από την δυστυχία την οποία υπέφερα αφ΄ ης διαλύθηκαν τα τάγματα... υπομείνας φρούραρχος Αθηνών 7 μήνας και μήνας 19 Πειραιώς προς 125 δραχμάς, από ταις οποίαις επλήρωνα 33 δια τα φορέματα, 20 δια χρέος, 10 δια ενοίκιον, 15 δια τον υπηρέτην, σύνολο: 78. Και μη δυνάμενος να ζήσω κατά την 23η Δεκεμβρίου του 1835 αναγκασμένος αναφέρθην εις τον Φρούραρχον Λύδερ, πρώτην φορά να θέση υπόψιν της Α.Μ. την αίτησή μου περί αυξήσεως του μισθού μου ή περιθάλψεως τινός ή αποζημιώσεως και αποτυχών (να δώσει δηλαδή απάντηση ο Λύδερ στο αίτημα), ενήργησα να μεταβώ εις άλλην θέσιν."

Την γενέθλια ημέρα της πόλης του Πειραιά, την 23η Δεκεμβρίου του 1835 που για πρώτη φορά ο Δήμαρχος Κυριάκος Σερφιώτης και το Δημοτικό Συμβούλιο αναλαμβάνουν τα καθήκοντα της πρώτης δημοτικής αρχής από την σύσταση της πόλης, δίνοντας μάλιστα τον νενομισμένο όρκο εντός των ερειπίων του Αγίου Σπυρίδωνος, ο Κασομούλης υποβάλλει αίτηση για αύξηση καθώς με τον μισθό που λαμβάνει αδυνατεί να ζήσει! 
Και ο Λύδερ ουδέποτε του απαντά!  

Έτσι στις 24 Φεβρουαρίου του 1836 λαμβάνει διαταγή να διακόψει τα καθήκοντα Φρούραρχου στον Πειραιά. Όμως όπως έγραψε ο Ιωάννης Μελετόπουλος, στο μεταξύ αγόρασε ένα οικόπεδο στον Πειραιά, εντός του υπ΄ αριθμ. 26 τετραγώνου του σχεδίου πόλεως, έκτασης 164 τ.μ.

Η περίπτωση του Νικόλαου Κασομούλη είναι εκείνη που μας δείχνει την καθολικότητα των Ελλήνων στην Επανάσταση του '21 και του μετέπειτα αγώνα για το στήσιμο του πρώτου Ελληνικού Κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου