Η αυλαία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά (1926)

"Αι Νύμφαι ακούουσαι τον Ορφέα" του Θεόδωρου Αρμενόπουλου


Του Στέφανου Μίλεση

Στις 29 Δεκεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς μια εκδήλωση αφενός για τη συμπλήρωση 180 ετών από τη σύσταση της σύγχρονης πόλης του Πειραιά, αφετέρου για τα 120 χρόνια ύπαρξης του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιώς.


Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που τίμησε την πόλη, τους κατοίκους της και το κτήριο κόσμημα για τον πολιτισμό, το Δημοτικό Θέατρο. Σε εκείνη την εκδήλωση μάλιστα, είχα την τιμή να συμμετάσχω κι εγώ στην διοργάνωση, γεγονός που θα παραμείνει ανεξίτηλα χαραγμένο στη μνήμη μου.  

180 χρόνια Δήμος Πειραιά -
120 χρόνια Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης της 29ης Δεκεμβρίου 2015, διανεμήθηκε κι ένα πολύ μικρό αλλά σπουδαίο εγχειρίδιο του Κώστα Κουρμουλάκη με τίτλο "Η αυλαία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά - Αι Νύμφαι ακούουσαι τον Ορφέα" μέσα από το οποίο λαμβάνουμε σημαντικές πληροφορίες για την κεντρική αυλαία του Δημοτικού Θεάτρου.

"Η Αυλαία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά"
του Κώστα Κουρμουλάκη,
έκδοση του Δήμου Πειραιά, 2015


Η αυλαία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιώς αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό θεατρικό τεκμήριο, καθώς είναι το μοναδικό δείγμα της τέχνης της σκηνογραφίας, από την περίοδο του Μεσοπολέμου που διασώθηκε στις μέρες μας. 

Αποτελεί ένα σχέδιο πάνω σε ύφασμα (σημαντικός παράγοντας διάσωσης καθώς τότε τα σκηνικά τα έφτιαχναν με χαρτί). Φέρει τον τίτλο "Αι νύμφαι ακούουσαι τον Ορφέα" (Διαστάσεων 11,60 Χ7,40 μ.) φιλοτεχνημένο το 1926 από τον σκηνογράφο Θεόδωρο Αρμενόπουλο.

Θεόδωρος Αρμενόπουλος

Ο Θεόδωρος Αρμενόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1880 και πέθανε ηλικία μόλις 62 ετών στις 4 Ιανουαρίου του 1942. Εργάστηκε ως σκηνογράφος και φιλοτέχνησε τα σκηνικά 90 τουλάχιστον παραστάσεων. Από το σπουδαίο έργο του σώζονται μόλις 23 μακέτες σκηνικών, ενώ μια εξ αυτών είναι και η αυλαία του Δημοτικού Θεάτρου. 
Πέθανε ξεχασμένος κατά τη διάρκεια της κατοχής από ασιτία σε ένα από τα πρόσκαιρα νοσοκομεία του Ερυθρού Σταυρού.

Ο Θεόδωρος Αρμενόπουλος συνεργάστηκε με τον Δήμο Πειραιά όταν Δήμαρχος ήταν ο Τάκης Παναγιωτόπουλος (1925 - 1931). Ο Κώστας Κουρμουλάκης μας ενημερώνει πως η κατασκευή της αυλαίας ξεκίνησε τον Αύγουστο του 1926 και ολοκληρώθηκε μέσα στον ίδιο χρόνο, όπως φαίνεται και από την ίδια την υπογραφή του καλλιτέχνη που υπάρχει στο κάτω μέρος των σκηνικών "Ατελιέ Θ. Αρμενόπουλου 1926". 

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως στην πίσω όψη των σκηνικών (στην αθέατη όψη της αυλαίας) έχει γραφτεί ένα κομμάτι της ιστορίας του Δημοτικού θεάτρου καθώς καλλιτέχνες, τεχνικοί, μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι, θεατράνθρωποι γενικά, έγραφαν στο πίσω μέρος της, την ώρα που αυτή ήταν κατεβασμένη, την ημερομηνία, το όνομά τους ή ακόμη και ζωγραφιές. Οι ημερομηνίες ξεκινούν από το 1937 και φτάνουν έως το 1945. 

Το μοναδικό σε σπουδαιότητα πίσω μέρος της αυλαίας του Δημοτικού Θεάτρου
 που έχει γράψει την δική του ιστορία

Στις 6 Μαΐου 2019 σε επίσημη τελετή παρουσιάστηκε η ζωγραφική αυλαία του Δημοτικού Θεάτρου "ΑΙ νύμφαι ΑΚΟΥΟΥΣΑΙ ΤΟΝ ΟΡΦΕΑ" από τον Δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη. 








Διαβάστε επίσης:

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (Η περιπέτεια της ανέγερσης)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"