Η Έντα Μουσολίνι στον Πειραιά και ο πρώτος διεθνής αγώνας Ποδοσφαίρου.

Η Έντα Μουσολίνι δεξιά, κατά την αποβίβασή της στον Πειραιά, μαζί με τη σύζυγο του Ιταλού Πρεσβευτή στην Ελλάδα, την κυρία Αρλόττα.

"Περίεργο, ο ουρανός σας είναι το ίδιο γαλανός, όπως ο ουρανός της πατρίδας μου". 
(Έντα Μουσολίνι)


Του Στέφανου Μίλεση

Τον Απρίλιο του 1929 ο κόσμος εξακολουθούσε να έχει το φόβο και την αγωνία της επαναφοράς του Δάγκειου πυρετού, που μόλις το προηγούμενο έτος, είχε κτυπήσει σκληρά τον πληθυσμό. Γιαυτό και οι εφημερίδες της εποχής καταπιάνονται διαρκώς μόνο με αυτή την αόρατη απειλή. Ωστόσο η θεματολογία τους θα αλλάξει απότομα, όταν στις 6 Απριλίου, στις τρεις και μισή το μεσημέρι, θα φτάσει στον Πειραιά με το ιταλικό ατμόπλοιο "Τίβερις", η Έντα Μουσολίνι, πρωτότοκος κόρη του Ιταλού δικτάτορα της Ιταλίας Μπενίτο Μουσολίνι. 

Η Δεσποινίδα Έντα, που μόλις έχει επιστρέψει στην Ιταλία ύστερα από μεγάλες περιηγήσεις σε Κίνα και Ινδία, αποφασίζει να ξαναταξιδέψει προς την Ελλάδα, αποβιβαζόμενη στον Πειραιά, για δύο λόγους. Ο ένας είναι προκειμένου να παρακολουθήσει τον ποδοσφαιρικό αγώνα της Εθνικής ομάδας της χώρας της, με την αντίστοιχη της Ελλάδας.

Ο δεύτερος, για να μετάσχει στα εγκαίνια της Ιταλοελληνικής Εμπορικής Τράπεζας που θα άνοιγε στην Αθήνα. Και καθώς ακόμη οι Ιταλοί με τον Μουσολίνι μπροστάρη, δεν είχαν δείξει τις προθέσεις τους έναντι της Ελλάδας, οι Έλληνες υποδέχθηκαν την Έντα Μουσολίνι με τις τιμές εκείνες που αρμόζουν στην κόρη ενός Πρωθυπουργού (έτσι αποκαλούσαν τότε οι εφημερίδες τον Μουσολίνι).

Σκίτσο της Έντα Μουσολίνι κατά την άφιξή της στον Πειραιά
 με την υπογραφή της


Η Έντα, θα παρέμενε στην Ελλάδα για 4 ημέρες προκειμένου να επισκεφτεί αρχαιότητες, ενώ για την διαμονή της ο Ιταλός Πρεσβευτής, είχε φροντίσει να την εξασφαλίσει με κάθε πολυτέλεια στο ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρετανία". Από το πρωί όμως της ημέρας εκείνης το λιμάνι του Πειραιά ήταν κατάμεστο, καθώς εκτός της κόρης του Μουσολίνι, με το ίδιο πλοίο, το "Τίβερις" θα αποβιβαζόταν και η δεύτερη εθνική ομάδα της Ιταλίας (με την δεύτερη θα έπαιζαν εναντίον της Ελλάδας). 

Έτσι για τη μεν δεσποινίδα Έντα, είχαν συγκεντρωθεί οι μαθητές της Ιταλικής Σχολής Αθηνών, που της παρέδωσαν κατά την αποβίβασή της μια ανθοδέσμη από κρίνα. Για τους Ιταλούς ποδοσφαιριστές όμως, κόσμος πολύς ήταν συγκεντρωμένος, καθώς ήταν ο πρώτος διεθνής αγώνας που η εθνική ομάδα της Ελλάδας θα έδινε και όλοι ήθελαν να δουν από κοντά τους ξένους αντιπάλους. Άλλωστε από την ελληνική ενδεκάδα, οι έξι ποδοσφαιριστές προέρχονταν από σωματεία του Πειραιά.

Μόλις η Έντα βγήκε στο λιμάνι, η πρώτη κουβέντα που είπε προς τους δημοσιογράφους ήταν: "Περίεργο, ο ουρανός σας είναι γαλανός, όπως ο ουρανός της πατρίδας μου"


Η Έντα Μουσολίνι στα δεξιά


Η επίσκεψη της Έντα Μουσολίνι πέρα από την εθιμοτυπία, τις επίσημες δεξιώσεις που έγιναν στην Ιταλική Πρεσβεία, όπου μετείχε όλη κοσμική Αθήνα, σηματοδότησε ένα σημαντικό ποδοσφαιρικό γεγονός. Τον πρώτο επίσημα διεθνή αγώνα της Εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου. Και λέω επίσημα, καθώς ήταν ο πρώτος που διοργάνωνε η Ε.Π.Ο. που είχε ιδρυθεί το 1926.  Τότε ήταν που για πρώτη φορά, οι Έλληνες ποδοσφαιριστές φόρεσαν και επίσημα την κυανόλευκη εμφάνιση με το ελληνικό εθνόσημο. 

Μια μέρα μόλις πριν, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (Ε.Π.Ο.) συγκέντρωσε τους 21 Έλληνες ποδοσφαιριστές στα γραφεία της όπου άπαντες κλήθηκαν να υπογράψουν μια μεγάλη σε έκταση δήλωση, που μεταξύ άλλων έλεγε πως: 
"είμαστε πρόθυμοι όλοι μας να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας προς την Εθνική Ομάδα" ενώ πιο κάτω αναφέρεται πως "κατανοούμε ότι είναι άσκοπη και επιζήμια η απομάκρυνσή μας από την Αθήνα, μέχρι να διεξαχθεί ο αγώνας και υποσχόμαστε να περάσουμε αυτό το χρόνο σε πλήρη ηρεμία και ησυχία ώστε να προσέλθουμε στον αγώνα ξεκούραστοι"

Και για να εξασφαλιστεί σίγουρα η συμμετοχή τους στον αγώνα η δήλωση έκλεινε με την υπόσχεση ότι "αύριο Κυριακή 7 Απριλίου 1929 και ώρα 11.00' ακριβώς, θα βρισκόμαστε στα γραφεία της Ε.Π.Ο. φέροντας μαζί μας τα αναγκαία είδη ιματισμού"

Εθνική Ομάδα ποδοσφαίρου το 1929

Όσον αφορά τον ποδοσφαιρικό αγώνα Ελλάδας- Ιταλίας, αυτός έγινε στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, με τους Ιταλούς να βγαίνουν στον αγωνιστικό χώρο χαιρετώντας φασιστικά υψώνοντας δηλαδή το δεξί τους χέρι. Το πρώτο αυτό επίσημο παιχνίδι, έληξε με ήττα της Εθνικής μας, με τέσσερα - ένα, αποτέλεσμα που ικανοποίησε πλήρως της δεσποινίδα Έντα. 

Παρά την ήττα, ο κόσμος χάρηκε την εμφάνιση της εθνικής μας ομάδας, που για πρώτη φορά κατέβηκε να αγωνιστεί φέροντας λευκή φανέλα και κυανού χρώματος περισκελίδα. Πάντως η ιστορία κατέγραψε πως ο πρώτος επίσημος διεθνής αγώνας ποδοσφαίρου της Εθνικής ομάδας είχε ως επίσημη προσκεκλημένη την κόρη του Μπενίτο Μουσολίνι, την μόλις 19 ετών Έντα.

Όσον αφορά την πορεία της Έντα Μουσολίνι, τον επόμενο ακριβώς χρόνο (το 1930) θα παντρευτεί τον Κόμη Τσιάνο. Λίγο αργότερα θα αποκτήσουν δικό τους σκάφος, το "Sirocco", δώρο του Ιταλού δικτάτορα, με το οποίο θα επισκεφθούν πολλές φορές την Ελλάδα.




 Μεταπολεμικά το σκάφος αυτό της Έντα, θα βρεθεί σε ελληνικά χέρια με μόνιμο αγκυροβόλιο στο Πασαλιμάνι, κοντά στον Όμιλο Ερετών. Σήμερα το "Sirocco" βρίσκεται πεταμένο σε μουράγιο της Σαλαμίνας. 

Μπορείτε να διαβάσετε όλη την ιστορία του σκάφους, από την έρευνα που έκανε ο δημοσιογράφος Πέτρος Στεφανής και η εφημερίδα "Τα Νέα", από όπου και η φωτογραφία του σκάφους της Έντα.

Το σκάφος της Έντα Μουσολίνι, φωτογραφημένο από την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"