Ο θρυλικός συγγραφέας T.H. White των ιστοριών του Αρθούρου και ο Πειραιάς

T.H. White

του Στέφανου Μίλεση

Ο Terence Hanbury White ή αλλιώς γνωστός ως "Τιμ" υπήρξε σπουδαίος Άγγλος συγγραφέας που έκτισε τη φήμη του συγγράφοντας μυθιστορήματα γύρω από τη ζωή, τις ιστορίες και τους θρύλους που Βασιλιά Αρθούρου.

Ο ίδιος γεννήθηκε στη Βομβάη της Ινδίας το 1906 καθώς εκεί υπηρετούσε ο πατέρας του ως ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας. Τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο μικρός Τιμ με τους γονείς του, ιδιαιτέρα με την άκαμπτη συμπεριφορά της μητέρας του, επέδρασαν δυσμενώς πάνω του. Ο ίδιος θα βρεθεί να κατηγορεί μεταγενέστερα τη μητέρα του για τα δύσκολα παιδικά του χρόνια.

Ο White τελείωσε το κολέγιο το 1928 όπου σπούδασε Αγγλική γλώσσα και λογοτεχνία και διορίσθηκε καθηγητής όπου παρέμεινε στη θέση αυτή για λίγα χρόνια. 
Γρήγορα τα άφησε όλα και αποσύρθηκε σε μια εξοχική κατοικία ασχολούμενος με τη συγγραφή, τα γεράκια τα οποία υπεραγαπούσε, το κυνήγι και το ψάρεμα. Στην απομόνωση της εξοχικής κατοικίας συνέγραψε μέρος της τετραλογίας που αφορούσε στη ζωή και στον θρύλο του βασιλιά Αρθούρου. 

Λίγο πριν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο εγκαταστάθηκε στην Ιρλανδία ενώ αμέσως μετά (το 1945) εγκαταστάθηκε στα βρετανικά νησιά Channel Islands. 

Τα βιβλία του για τον Αρθούρο έγιναν ανάρπαστα και ολόκληρα ή ιστορίες από αυτά έγιναν ταινίες. Ωστόσο ο White έγραψε μεγάλο αριθμό βιβλίων διαφορετικής θεματολογίας και δεν περιορίστηκε μόνο στις ιστορίες του Αρθούρου, έμελλε όμως να συνδέσει το όνομά του με αυτές. 



Το μεγαλύτερο μέρος των ταινιών που βλέπουμε σήμερα σε τηλεόραση και κινηματογράφο με θέμα τον Βασιλιά Αρθούρο βασίζονται στις ιστορίες του White. Το "Ξίφος στην πέτρα" έγινε ταινία κινουμένων σχεδίων από την Disney καθώς αναφέρεται στην παιδική ηλικία του Αρθούρου. Το ίδιο έργο προσαρμόστηκε και για εκπομπή στο ραδιόφωνο από το BBC. 

 


Το έργο του "Κερί στον άνεμο" (The candle in the wind) που ασχολείται με τις τελευταίες ημέρες της ζωής του Βασιλιά Αρθούρου, απέκτησε τεράστια φήμη και χρησιμοποιήθηκε ως τίτλος τραγουδιού του Έλτον Τζων αφιερωμένο στην Πριγκίπισσα Νταϊάνα και στις τελευταίες ημέρες της ζωής της.  

Ένα άλλο έργο του, το "Κάμελοτ" έγινε μιούζικαλ στο Broadway που από το 1960 έως το 1963 ανέβηκε σε 873 παραστάσεις με πρωταγωνιστές τη Τζούλι Άντριου και τον Ρίτσαρντ Μπάρτον. Η μουσική της παράστασης έγινε δίσκος που βρέθηκε στην κορυφή των πωλήσεων στις ΗΠΑ για 60 εβδομάδες. 

Το 1964 ο White βρέθηκε σε κρουαζιέρα στη Μεσόγειο με το κρουαζιερόπλοιο "Exeter" το οποίο έπιανε τα λιμάνια της Βαρκελώνης, Νάπολης, Πειραιά, Αιγύπτου και Λιβάνου. Όταν το πλοίο ήταν στον Πειραιά, ο White βρέθηκε νεκρός στην καμπίνα του. Ήταν μόλις 57 ετών. Ο ιατρός του πλοίου διέγνωσε ως πιθανή αιτία θανάτου την οξεία στεφανιαία νόσο. Το ημερολόγιο έδειχνε 17 Ιανουαρίου 1964 και ως τόπος θανάτου του σπουδαίου αυτού Άγγλου συγγραφέα καταγράφηκε ο Πειραιάς


O τάφος του White βρίσκεται σήμερα στο Α' κοιμητήριο Αθηνών ενώ πάνω στην ταφόπλακα του μνήματος είναι χαραγμένο το σπαθί του θρυλικού Αρθούρου!

Ο τάφος του White στην Αθήνα σε φωτογραφία του Iain MacFarlaine
(πηγή: https://www.findagrave.com/cgi-bin/fg.cgi?page=gr&GRid=7471221)


Το σπαθί του Βασιλιά Αρθούρου με τα μυθιστορήματα του οποίου ο White έγινε διάσημος (φωτογραφία του Iain MacFarlaine)
(πηγή: https://www.findagrave.com/cgi-bin/fg.cgi?page=gr&GRid=7471221)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"