Ιάκωβος Βαγιάκης. Μια μεγάλη πνευματική προσωπικότητα του Πειραιά έφυγε.





του Στέφανου Μίλεση

Ο Ιάκωβος Βαγιάκης υπήρξε μια από τις μορφές του Πειραιά που διατήρησε άσβεστη την ιστορία της πόλης και τη μεταλαμπάδευσε στις νεώτερες γενιές μέσα από τα βιβλία και τα λευκώματα τα οποία εξέδωσε. 
Συγγραφέας, φιλοτελιστής και μέγας συλλέκτης πειραϊκών ενθυμημάτων κράτησε ζωντανό το παρελθόν του Πειραιά.

"Ενσυνείδητο Πειραιώτη" αποκαλούσε τον Ιάκωβο Βαγιάκη, ο πρόεδρος της Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς Γιάννης Χατζημανωλάκης. Και αυτό καθώς ήταν γνωστή η μεγάλη αγάπη που έτρεφε ο Βαγιάκης για τον Πειραιά. 

Η αντιπαροχή που σταδιακά κατέστρεψε τη φυσιογνωμία της γενέτειρας πόλης του, του δημιούργησε την ανάγκη που γρήγορα έγινε καθήκον, να αρχίσει να συλλέγει οτιδήποτε προερχόταν από τον Πειραιά του παρελθόντος όπως τον είχε γνωρίσει ο ίδιος. 
Δημιούργησε μια τεράστια συλλογή η οποία ζωντανεύει τη φυσιογνωμία και το χαρακτήρα μιας πόλης που δυστυχώς σήμερα έχει χαθεί.

Ο Ιάκωβος Βαγιάκης γεννήθηκε στον Πειραιά, αποφοίτησε από το 8ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων και την Ελληνογαλλική Σχολή "Saint Paul" του Πειραιά. Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπηρέτησε ως Έφεδρος Ανθυπολοχαγός Πυροβολικού. Κατά τη διάρκεια της θητείας του διετέλεσε και διοικητής πυροβολαρχίας (χρέη Λοχαγού) και προσωρινός Φρούραρχος της πόλης του Ρεθύμνου για έναν μήνα.

Κατά τη διάρκεια της κατοχής έλαβε μέρος στην αντίσταση και τιμήθηκε με το μετάλλιο εθνικής αντίστασης. Σπουδαίο μέρος των αναμνήσεών του προέρχονται από αυτή τη δύσκολη περίοδο. Μοναδικές περιγραφές για τον κατοχικό Πειραιά και τα διασωθέντα ενθυμήματα της μαύρης περιόδου. 







Υπηρέτησε με πίστη και αφοσίωση στη Μέση Γενική και Τεχνική Εκπαίδευση αλλά και στην Ανωτέρα Δημόσια Σχολή Εμπορικού Ναυτικού Πειραιώς. Υπήρξε Γενικός Διευθυντής και Διευθυντής Σπουδών των Τεχνικών Σχολών "ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ", Γυμνασιάρχης του 2ου Γυμνασίου Αρρένων Πειραιώς και του Ραλλείου Γυμνασίου Θηλέων Πειραιώς. 




Ο Ιάκωβος Βαγιάκης υπηρέτησε θερμά τον πειραϊκό προσκοπισμό. Υπήρξε πρόσκοπος του 13ου συστήματος Ναυτοπροσκόπων Πειραιώς και μετέπειτα του 1ου συστήματος. Διετέλεσε υπαρχηγός ομάδας Ανιχνευτών και μέλος της συντακτικής επιτροπής του προσκοπικού περιοδικού "Ανιχνευτής". Για την περιπέτεια έκδοσης του περιοδικού αυτού καθώς και για την ιστορία του πειραϊκού προσκοπισμού είχα την τύχη να συναντηθούμε και να μιλήσουμε. Ο Βαγιάκης ήταν από τα πρώτα μεγάλα ονόματα της πειραϊκής ιστορίας που δημοσίευσαν στο Πειραιόραμα τις αναμνήσεις τους. Τον συναντήσαμε μια μέρα μαζί με τον Δημήτρη Κρασονικολάκη στο στέκι του τότε σύχναζε κοντά στο σπίτι του, στην καφετέρια του Καλτσά στη Χαριλάου Τρικούπη. Οι αναμνήσεις του γύρω από τον προσκοπισμό καταγράφηκαν αργότερα στο άρθρο "Οι προσκοπικοί νεώσοικοι στο Πασαλιμάνι και ο Ανιχνευτής" . 


Προσκοπικό περιοδικό "Ο ΑΝΙΧΝΕΥΤΗΣ" του 13ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Πειραιώς. Ένας από τους συντάκτες του περιοδικού υπήρξε και ο Ιάκωβος Βαγιάκης. Το σήμα του τίτλου υπήρξε δημιούργημα του επίσης μαθητή του Saint Paul και παλαιού προσκόπου του 1ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Πειραιώς Παναγιώτη Ανακέφαλου.


Εκτός όμως από τον προσκοπισμό ο Ιάκωβος Βαγιάκης υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου αποφοίτων "Saint Paul", μέλος του Πολιτιστικού Επιμορφωτικού Οργανισμού της Νομαρχίας Πειραιά και μέλος της Επιτροπής Παιδείας.

Άφησε πίσω του και συγγραφικό έργο σε όλους τους προαναφερόμενους τομείς δηλαδή της πειραϊκής ιστορίας, του προσκοπισμού, του φιλοτελισμού. 





16 Μαΐου 2011 -  βράβευση του αποφοίτου της Σχολής, του κ. Βαγιάκη Ιάκωβου, αποφοίτου του 1946.

Η Σχολή τίμησε τον Ιάκωβο Βαγιάκη, για την καθοριστική συμβολή του στην ίδρυση του Συλλόγου Αποφοίτων το 1974, αλλά και για την εν γένει προσφορά του στην πόλη του Πειραιά και στη Σχολή, κυρίως για την παραχώρηση και επιμέλεια μέρους της πλούσιας συλλογής του με θέμα τον Πειραιά που δημοσιεύτηκε σε δύο συνεχόμενα τεύχη της επιτυχημένης σειράς «Αφιέρωμα» με τίτλο «Πειραιώς Ενθύμια» που εξέδωσε το 2010 και 2011 η Ελληνογαλλική Σχολή Πειραιά.


Ο ίδιος ο Ιάκωβος Βαγιάκης γράφει διηγούμενος τη ζωή του στο βιβλίο αφιέρωμα "Πειραϊκά ενθύμια" (έκδοση της Ελληνογαλλικής Σχολής Πειραιά). 

"Δέκα περίπου από τα χρόνια της ζωής μου τα έζησα στα Χανιά και στο Ρέθυμνο. Τα υπόλοιπα στον Πειραιά. Αγαπώ την Κρήτη διότι το μισό αίμα μου είναι Κρητικό, αλλά στην καρδιά μου είναι θρονιασμένος ο Πειραιάς. 

Στον Πειραιά ανδρώθηκα, στον Πειραιά ένιωσα καλά τον κόσμο, στον Πειραιά ερωτεύτηκα, στον Πειραιά παντρεύτηκα, στον Πειραιά εργάστηκα, στον Πειραιά γεννήθηκαν τα παιδιά μου και μεγάλωσαν τα εγγόνια μου.

Τα πρώτα συλλεκτικά μου βήματα, τα ξεκίνησα στα Χανιά, με τον Φιλοτελισμό. Όμως, φαίνεται ότι μέσα μου υπήρχε το σπέρμα του συλλεκτισμού διότι ποτέ δεν σταμάτησα, όπως συμβαίνει με τους περισσότερους, να είμαι συλλέκτης. 

Η αντιπαροχή που κατέστρεψε τη μορφή και το περιβάλλον των περισσότερων πόλεων ήταν αυτή που άλλαξε την πόλη μου, αυτή που με έκανε να νοσταλγήσω το περιβάλλον στο οποίο έμαθα να ζω και να κινούμαι. Έτσι, σιγά-σιγά και χωρίς σχεδόν να το καταλάβω, άρχισα να βάζω στην άκρη ό,τι είχε σχέση με τον Πειραιά μου, τον δικό μου Πειραιά από τον οποίο ποτέ δεν θέλησα να φύγω, παρόλο που κάποτε πιέστηκα να το κάνω."

Δημοσιεύσεις του Ιάκωβου Βαγιάκη:

Αναμνηστικές σφραγίδες Ελλάδος (1900 - 1978) (Φιλοτελική Ηχώ - 1980).

Η Ιταλική λογοκρισία κατά την κατοχή της Ελλάδος 1941 - 1943 (Φιλοτελική Εταιρεία Πειραιώς - 1982).

Οι Έλληνες κρατούμενοι στα ιταλικά στρατόπεδα αιχμαλώτων κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο (Φιλοτέλεια - 1985).

Το κεντρικό Ταχυδρομείο Πειραιώς και οι μεταστεγάσεις του (Φιλοτέλεια).

Αναζητώντας το χθες του Πειραιώς (Έκδοση περιοδικού "Συλλογές" - 2005).

Αναμνήσεις 1940 - 1945 (Συλλογές - 2012)

Πειραιώς ενθύμια (Δύο τεύχη) (Έκδοση Ελληνογαλλικής Σχολής Πειραιά Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ - 2010).



Κάποια από τα ενθυμήματα του Βαγιάκη:





Τουρκολίμανο 1930 - Φωτογραφία από τη συλλογή του Ι. Βαγιάκη




  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"