Το ξενοδοχείο "Παρθενών" και ο Ελευθέριος Βενιζέλος



του Στέφανου Μίλεση


Την τελευταία εικοσαετία του 19ου αιώνα, ένα μεγάλο διώροφο σπίτι οικοδομήθηκε, δίπλα ακριβώς από την εκκλησία της Αγίας Τριάδας, ανάμεσα από τις σημερινές οδούς Μακράς Στοάς, Εθνικής Αντιστάσεως (Μιαούλη τότε) και Τσαμαδού. Το αρχοντόσπιτο αυτό ήταν γνωστό στην εποχή του ως "μεγάλη οικία Καλαμάρη", καθώς ανήκε στον εύπορο μεγαλέμπορα Νικόλαο Καλαμάρη. Το 1901 ο ιδιοκτήτης πεθαίνει και αμέσως μετά το θάνατό του το σπίτι πωλείται, ανακαινίζεται εκ βάθρων και μετατρέπεται σε ξενοδοχείο με την επωνυμία "Παρθενών".

Ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου είναι οι Α. Στεφανίδης, Ι. Κονιάρης και Σ. Μαρούτσης οι οποίοι αναγγέλλουν εξ αρχής ότι το 50 δωματίων ξενοδοχείο τους, διατίθεται αποκλειστικά για τη διαμονή επιβατών της ακτοπλοΐας. Όσα ξενοδοχεία την εποχή εκείνη, βρίσκονταν στο λιμάνι του Πειραιά, προορίζονταν για τη διανυκτέρευση ή διημέρευση επιβατών της ακτοπλοΐας. Τα περισσότερα δωμάτια του ξενοδοχείου είναι μονόκλινα και το σύνθημα του ξενοδοχείου είναι "κάθε επιβάτης στο δικό του δωμάτιο".



Ένα χρόνο περίπου μετά την έναρξη λειτουργίας του, οι ιδιοκτήτες έκριναν ότι το ξενοδοχείο δεν πέτυχε τους στόχους που είχαν τεθεί. Η διεύθυνση ανατέθηκε στους Εμμανουήλ Μαρσέλλο και Ιωάννη Δεσάρτη, οι οποίοι ήδη λειτουργούσαν από το 1894 το Μέγα Ξενοδοχείο Αθηνών (Grand Hotel) στην Πλατεία Συντάγματος και είχαν σημειώσει αξιόλογη πορεία στο χώρο των ξενοδοχείων. 


Το "Παρθενών" με τη νέα διεύθυνση, διακόπτει τη λειτουργία του και τίθεται ξανά σε ανακαίνιση από την οποία μειώνει τον αριθμό των δωματίων του σε 40 (προφανώς εκ μετατροπής των μικρών μονόκλινων σε μεγαλύτερα δωμάτια). Στις 15 Νοεμβρίου του 1904 ξεκινά και πάλι τη λειτουργία του.    

Φωτογραφία του Γαζιάδη με σκοπό την απεικόνιση του φωτογραφικού του ατελιέ στον Πειραιά έναντι της Αγίας Τριάδας. Στα δεξιά ωστόσο διακρίνεται το ξενοδοχείο "Παρθενών".


Αμέσως το Μέγα Ξενοδοχείο Ύπνου ο "Παρθενών" ξεχωρίζει καθώς το λιμάνι του Πειραιά στερείτο γενικώς αξιόλογων ξενοδοχείων. Το ξενοδοχείο αυτό ωστόσο έμεινε γνωστό στην πειραϊκή πολιτική ιστορία, καθώς επιλέχθηκε από τον ίδιο τον Ελευθέριο Βενιζέλο να είναι το εκλογικό κέντρο του Κόμματος των Φιλελευθέρων τόσο στις βουλευτικές όσο και στις δημοτικές εκλογές.

Το ξενοδοχείο "Παρθενών" το 1913 είναι ένα από τα 34 ξενοδοχεία ύπνου που λειτουργούσαν εκείνη τη χρονιά στον Πειραιά, όλα γύρω από εμπορικό λιμάνι. Το 1875 τα ξενοδοχεία του Πειραιά ήταν μόλις πέντε! Η αύξηση του αριθμού τους αντικατοπτρίζει πολλούς παράγοντες, όπως την αύξηση του πληθυσμού της πόλης, την ανάπτυξη του λιμανιού, την αύξηση του επιβατηγού στόλου κ.α. 
Ωστόσο το "Παρθενών" διακρίνεται ως επωνυμία ανάμεσα στα 34 ξενοδοχεία του Πειραιά, χάρη στην επιλογή του Ελ. Βενιζέλου.  

Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι στον Πειραιά του κόμματος των Φιλελευθέρων χρησιμοποιούσαν τους εξώστες του ξενοδοχείου για τις προεκλογικές τους ομιλίες, όσο και τους ισόγειους χώρους του, ως εκλογικά τους κέντρα, όπως ο Αναστάσιος Παναγιωτόπουλος και αμέσως μετά ο Τάκης Παναγιωτόπουλος.

1932 - Το εκλογικό κέντρο του Αθανασίου Μιαούλη στο ξενοδοχείο "Παρθενών" (αριστερά)


Το ξενοδοχείο ύστερα από την πετυχημένη πορεία του κόμματος των Φιλελευθέρων στον Πειραιά θεωρήθηκε τυχερό ("γουρλίδικο" κατά την έκφραση της εποχής) και έγιναν προσπάθειες κατά καιρούς να μισθωθεί και από τα αντίπαλα κόμματα. Η φήμη του ήταν τέτοια ώστε ακόμα και ο δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος που από το 1925 είχε καταλύσει την δημοκρατία συλλαμβάνοντας και εκτοπίζοντας τους πολιτικούς του αντιπάλους, το 1926 το δήλωσε ως "εκλογικό του κέντρο" το οποίο φυσικά χρησιμοποιούσε μόνο για να εκφωνεί λόγους μέχρι τον Αύγουστο του 1926 που ανατράπηκε από το κίνημα του Κονδύλη.   

2 Απριλίου 1926 ο Πρωθυπουργός Θ. Πάγκαλος στο Ξενοδοχείο "Παρθενών".


Όταν το κόμμα των Φιλελευθέρων παρήκμασε και οι εποχές άλλαξαν, το ξενοδοχείο διατήρησε τη φήμη του ως "γουρλίδικο" και χρησιμοποιήθηκε και πάλι ως εκλογικό κέντρο της "Ενώσεως Κέντρου". Η φήμη του ξενοδοχείου ότι έφερνε γούρι σε όσους το χρησιμοποιούσαν είτε ως εκλογικό κέντρο, είτε ως σημείο εκφώνησης λόγων. Η θέση του ήταν ιδανική καθώς δίπλα υπήρχε ο μεγάλος προαύλιος χώρος της Αγίας Τριάδας στον οποίο μπορούσε να συγκεντρωθεί πολύς κόσμος. Η ενοικίασή του ξενοδοχείου γινόταν από τους συνδυασμούς προληπτικά ακόμα και στην περίπτωση υποψίας εκλογικής αναμέτρησης πολλούς μήνες πριν από την διενέργειά της. 

Μεταπολεμική φωτογραφία τραβηγμένη από το μπαλκόνι του Ξενοδοχείου "Παρθενών" που δείχνει την εκκλησία της Αγίας Τριάδας κατεστραμμένη από τους βομβαρδισμούς της 11ης Ιανουαρίου. Από το μπαλκόνι αυτό σε ακόμα παλαιότερες εποχές, εκφωνήθηκαν προεκλογικές ομιλίες κυρίως του κόμματος των Φιλελευθέρων (Ελ. Βενιζέλου).

Το ξενοδοχείο "Παρθενών" σε φωτογράφιση του 1997.



Σήμερα στη θέση του ξενοδοχείου "Παρθενών" έχει ανεγερθεί μεγάλο εμπορικό κέντρο με την επωνυμία "Το Ρολόι" (ανέγερση που διήρκεσε από το 1991 έως το 1994) και που πραγματοποιήθηκε από τον Όμιλο Χαραγκιώνη που ιδρύθηκε το 1932 και δραστηριοποιείται στο χώρο των ακινήτων από το 1953. Ουσιαστικά πρόκειται για διατήρηση της εξωτερικής όψης του ξενοδοχείου με την προσθήκη ενός ακόμα ορόφου. 






Τριώροφο πλέον είναι από τα ελάχιστα κτήρια στον Πειραιά που έστω και μόνο ως προς την εξωτερική του όψη εκπέμπει την εικόνα μιας πόλης που πλέον δεν υπάρχει. Στο εσωτερικό του σημερινού εμπορικού κέντρου, στον τρίτο όροφο, δεσπόζει μια τεράστια τοιχογραφία που απεικονίζει τον Πειραιά στα χρόνια που το κτήριο λειτουργούσε ως ξενοδοχείο. 

        


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"