Ο ανδριάντας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη φτάνει στον Πειραιά (1902)




του Στέφανου Μίλεση

Στις 5 Οκτωβρίου του 1902 καταφτάνουν στο λιμάνι του Πειραιά, μέλη της Επιτροπής Ανεγέρσεως του Ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη με σκοπό να παραλάβουν τα κιβώτια που απέστειλε από το Παρίσι ο γλύπτης Λάζαρος Σώχος και που είχαν εναποτεθεί από την προηγούμενη ημέρα στην πειραϊκή προκυμαία.


Επρόκειτο για τρία ξύλινα κιβώτια, που περιείχαν τον ορειχάλκινο έφιππο ανδριάντα του Κολοκοτρώνη που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Σώχος στο Παρίσι. Το πρώτο κιβώτιο περιείχε ολόκληρο τον ανδριάντα, ενώ τα άλλα δύο παραστάσεις της μάχης των Δερβενακίων και τον Κολοκοτρώνη να εμψυχώνει τους πολεμιστές του. Τα κιβώτια με αφετηρία το Παρίσι, έφτασαν στον Πειραιά μέσω Χάβρης όπου είχαν φορτωθεί σε ατμόπλοιο με προορισμό τον Πειραιά. 


Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε τα κιβώτια να έρθουν Πειραιά μέσω Μασσαλίας αλλά δεν εφαρμόσθηκε, καθώς το ύψος και οι διαστάσεις το ενός κιβωτίου δεν επέτρεπε τη φόρτωσή του σε σιδηρόδρομο και τη διέλευσή του από τα τούνελ της διαδρομής. Αυτός ο ανδριάντας αποτελούσε το δεύτερο αντίτυπο, με το πρώτο όμοιο ανδριάντα να τοποθετείται στο Ναύπλιο το 1901 ενώ το δεύτερο παρότι έφτασε στον Πειραιά το 1902 τοποθετήθηκε στην Αθήνα το 1904.

Στη φωτογραφία του Ε.Λ.Ι.Α. βλέπουμε τον ανδριάντα το Κολοκοτρώνη στην Αθήνα, αυτόν για τον οποίο αναφερόμαστε, με όπλα τοποθετημένα στη βάση του, λάφυρα των Βαλκανικών πολέμων του 1912 - 13.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"