Η πρώτη πολυκατοικία του Πειραιά

 

του Στέφανου Μίλεση

 

Το 1951 υπήρξε το έτος εκείνο για τον Πειραιά που άρχισε να διαμορφώνεται η όψη και να μεταβάλλεται ο χαρακτήρας της πόλης. Ήταν τότε που άρχισαν να εκδίδονται άδειες για την οικοδόμηση κατοικιών που είχαν καταστραφεί από τον πόλεμο. Ανάμεσά τους και κάποιες πολυώροφες οικοδομές. Η καταστροφική κληρονομιά του Πειραιά από τους βομβαρδισμούς του πολέμου, αλλά και την οικονομική δυσπραγία που ακολούθησε λόγω του εμφυλίου, ανέκαμψε την προσπάθεια ανοικοδόμησης. Μέχρι το 1950 ο Πειραιάς εξακολουθούσε να παραμένει χωρίς προσπάθεια ανοικοδόμησης των καταστραμμένων οικιών. Οικογένειες δεν μπορούσαν να επισκευάσουν τα καταστραμμένα σπίτια τους και πολλές εξ αυτών είχαν εγκατασταθεί εκτός πόλης. 

Το 1951 υπήρξε το έτος που φαίνεται πως τα πράγματα έλαβαν κάποια στροφή. Στις συνοικίες μικρά μονώροφα σπίτια άρχισαν να επισκευάζονται και είναι χαρακτηριστικό ότι εκδόθηκαν για τη χρονιά εκείνη συνολικά 855 άδειες για μονώροφες και (λιγότερες για) διώροφες κατοικίες στον Πειραιά. Όσο για τις τριώροφες οικοδομές ήταν μετρημένες στα δάκτυλα! Μια ανεγέρθηκε από τους Σπύρο και Ευάγγελο Ζαμπέλη επί των οδών ΙΙ Μεραρχίας και Κουντουριώτου και άλλη από την Πανελλήνια Ένωση Γονέων "Χριστιανική Αγωγή" επί της οδού Φίλωνος. 

Όμως τη χρονιά εκείνη εκδόθηκε και πρώτη άδεια για ανέγερση πολυκατοικίας!  

Η πρώτη σύγχρονη πολυκατοικία που ανεγέρθηκε στον Πειραιά, ήταν του Π. Παυλίδη στην Πλατεία Κανάρη στο Πασαλιμάνι. Χαρακτηριστικό της ήταν ότι οι δύο πρώτοι όροφοι είχαν ήδη πωληθεί σε γνωστούς Πειραιώτες δημοσιογράφους της εποχής. 

Η πολυκατοικία Παυλίδη ήταν (και είναι) επταώροφος με ρετιρέ. Στα σχέδια τουλάχιστον, προβλεπόταν σε κάθε διαμέρισμα να υπάρχει δωμάτιο υπηρεσίας. Η πολυκατοικία αυτή  υπήρξε η πρώτη που παρείχε όλες εκείνες τις ανέσεις που θεωρούταν σύγχρονες όπως κεντρική θέρμανση με καλοριφέρ, υδραυλικές και ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, αποχέτευση και ασανσέρ. Αρχιτέκτονας της πολυκατοικίας ήταν ο Κ. Μακρής. 

Η πολυκατοικία Παυλίδη μόνη στέκει επί της Πλατείας Κανάρη.




Το 1952 υπήρξε έτος ανέγερσης μερικών ακόμα πολυκατοικιών, όπως εκείνη ιδιοκτησίας ΝΑΤ, ευρισκόμενη στη συμβολή των οδών Γεωργίου Α’ και Αλιβιάδου, αλλά και πάνω από τον όρμο της Φρεαττύδος (που ακόμα υφίστατο) επί της Λεωφόρου Φρεαττύδος (Φρεαττύος).  


Απεικόνιση του 1958 εμφανίζει μόνο τρεις πολυκατοικίες να έχουν οικοδομηθεί από την Πλατεία Κανάρη μέχρι την Πλατεία Αλεξάνδρας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"