Σαν σήμερα - Θωμάς Γκόρντον


Στις 24 Ιανουαρίου του 1827, δύναμη από 2.000 Έλληνες ατάκτους και 400 τακτικούς με επικεφαλης τον Θωμά Γκόρντον, μεταφέρεται με πλοία από την Σαλαμίνα στην Καστέλλα, όπου την ασφαλίζει και χρησιμοποιώντας την ως ορμητήριό του, αρχίζει την πολιορκία της ισχυρής φρουράς που ήταν στο μοναστήρι του Αγίου Σπυρίδωνα. Την επόμενη μέρα 25 Ιανουαρίου η επίθεση ενισχύεται και από ένα σώμα 500 ανδρών υπό τον Ιωάννη Νοταρά, που σε συνδιασμό με κανονιοβολισμούς πλοίων διενεργούν μεγάλη επίθεση στην μονή η οποία όμως αποκρούεται.

Ποιός ήταν ο Γκόρντον;

Άγγλος στρατηγός από τη Σκωτία και φιλέλληνας, από τους πρώτους που πήραν ενεργό μέρος στην επανάσταση του 1821. Καταγόταν από οικογένεια ευγενών και αγαπούσε τα ταξίδια. Έτσι, αποχώρησε από το στράτευμα της Αγγλίας και από το 1810 άρχισε να ταξιδεύει. Επισκέφθηκε πολλά μέρη της τουρκοκρατούμενης Ελλάδας.
 Στην Κωνσταντινούπολη μάλιστα παντρεύτηκε Ελληνίδα αρμενικής καταγωγής. Έφτασε στην Ελλάδα με δικό του καράβι μεταφέροντας 600 όπλα, 3 κανόνια και μολύβι. 
Περισσότερες πληροφορίες για τον Γκόρντον, όλη του το έργο που διετέλεσε στην επανάσταση, η απογοήτευση που ένιωσε και την δράση του, θα βρείτε στην Αργολική Αρχειακή βιβλιοθήκη ιστορίας και πολιτισμού.

ΠΗΓΗ: ΑΡΓΟΛΙΚΗ ΑΡΧΕΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΦΩΤΟ: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"