Η πραγματική αλήθεια για τον αριθμό των Δημ. Υπαλλήλων στην Ελλάδα


Πιστεύω ότι παίζονται πολλά με τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα. Το παιχνίδι αυτό θυμίζει έντονα τα μαγειρέματα των οικονομικών μεγεθών που μας οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση. Ουσιαστικά ενέταξαν στον όρο "ΔΗΜΟΣΙΟ" όλους το ένστολο προσωπικό του στρατού, του ναυτικού, της αεροπορίας, της αστυνομίας, του λιμενικού και της πυροσβεστικής. Ως γνωστό στον αριθμό δημοσίων υπαλλήλων με τον οποίο γίνονται οι συγκρίσεις αυτές στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν περιλαμβάνονται οι ένστολοι. Αυτή η σύγκριση αυτομάτως οδηγεί στην σκέψη "μα πόσους επιτέλους δημοσίους υπαλλήλους έχουμε σε αυτή την χώρα" σκέψη που οδηγεί αυτόματα και στην αποδοχή "λύσεων" όποιες και αν είναι αυτές. Δείτε λίγο τα παρακάτω και δείτε πόσο επικίνδυνες είναι οι προτεινόμενες λύσεις:
 • Ας ξεκινήσουμε με το βασικό γεγονός της γεωγραφικής μας θέσης και της προϊστορίας μας. Η Ελλάδα δεν γειτνιάζει δυστυχώς με την Σουηδία, την Φιλανδία και την Νορβηγία αλλά με χώρες όπως Αλβανία, Σκόπια, Τουρκία με ότι αυτό συνεπάγεται. Και αυτό που συνεπάγεται είναι η διατήρηση ενός στρατού ξηράς 120.000 ατόμων. Το πολιτικό προσωπικό που εργάζεται για λογαριασμό των ένοπλων δυνάμεων ανέρχεται στους 8.000 υπαλλήλους, αριθμός ανύπαρκτος ως προς τον όγκο και των συσχετισμό διαχείρισης υλικού, ατόμων.
 • Σε αυτό πρέπει να προσθέσουμε και την χρόνια απαίτηση μείωσης της στρατιωτικής θητείας. Όλοι ξέρουμε και έχουμε ακούσει ερωτήματα του στυλ "Δεν είμαστε στην Ευρώπη τώρα πιά; Τι εξυπηρετεί θητεία δύο ετών"; Ερωτήματα και απαιτήσεις κοινωνικές που αρχικά μείωναν τον χρόνο της θητείας (στους 9 μήνες σήμερα) και στο τέλος άνοιξαν ουσιαστικά τον δρόμο για κατάταξη χιλιάδων επαγγελματιών οπλιτών. Ήδη προβλέπεται η κατάταξη άλλων 17.000 επαγγελματιών οπλιτών τα επόμενα χρόνια προκειμένου να αντιμετωπισθεί το χρόνια πρόβλημα έλλειψης προσωπικού και επάνδρωσης μάχιμων μονάδων (χιλιάδες είναι ακόμα εκείνοι που τρέχουν στα γραφεία βουλευτών για να εξασφαλίσουν μια καλή θητεία για τον γιόκα τους).Απεναντί μας σκεφτείται ότι άνευ επιστράτευσης αντιπαρατάσσονται 500.000 τούρκοι στρατιώτες.

 • Διατηρούμε ένα τεράστιο αριθμό τεθωρακισμένων (1500) για φύλαξη κυρίως των θρακικών μας συνόρων. Ο αριθμός αυτός θεωρείται ο τρίτος μεγαλύτερος στην ευρώπη κι όμως το απίστευτο είναι ότι δεν είναι αρκετός αφού οι τούρκοι διατηρούν τριπλάσιο αριθμό από εμάς.
 • Η Ελλάδα έχει εκτεταμένη παραλιακή περίμετρο λόγω της πολύπλοκης μορφής των ακτών της και των πολυάριθμων νησιών της. Το συνολικό μήκος των ακτών της είναι περίπου 16.000 χιλιόμετρα, τιμή εντυπωσιακή για τη μικρή έκτασή της. Η Γαλλία, με έκταση 4 φορές μεγαλύτερη έχει μήκος ακτών μόνο 3.100 χιλιόμετρα. Οι ελληνικές ακτογραμές σε συνολικό μήκος φτάνουν τα 2/5 του ισημερινού της γης. Η ελληνική περίμετρος ακτών είναι η μεγαλύτερη στην ευρώπη και μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως. Η επίτηρηση αυτών των τεραστίων ακτογραμμών οδηγεί στην ύπαρξη ενός οργανωμένου Λιμενικού Σώματος επιτήρησής τους, με πλήθος λιμεναρχείων, υπολιμεναρχείων, λιμενικών τμημάτων, σταθμών και πλωτών μέσων. Ύπαρξη ενός επίσης τεραστίου φαρικού δικτύου. Η απόσταση κάλυψης της ελληνικής υδάτινης επιφάνειας φτάνει σε αριθμούς αφύσικα μεγάλους για κράτος με τα μεγέθη του δικού μας.

 • Στους παραπάνω αριθμούς ακτών θα πρέπει να προσθέσουμε το μήκος των ακτών της τουρκικής πλευράς της Μικράς Ασίας δηλαδή εκεί που ελίσσεται ο οδικός άξονας Τσανακαλέ - Αδραμύτιο - Σμύρνη - Κουσάντασι - Μαρμαρίδα μήκους 600 χιλιομέτρων, που με τις προσχόσεις και τις δαντελωτές ακτές του προσθέτει ακτές μήκους 1500 χιλιομέτρων που πρέπει να αστυνομεύονται διαρκώς για την είσοδο λαθρομεταναστών που με την βοήθεια τούρκων δουλεμπόρων εισέρχονται κατά κύματα στην ενδοχώρα. Η επιτήρηση αυτών των ακτών προϋποθέτει ύπαρξη ενός ενισχυμένου Λιμενικού Σώματος, Πολεμικού Ναυτικού και Πολεμικής αεροπορίας με παράλληλη ανάπτυξη μονάδων επίγειων ραντάρ και φυλακίων αναγνώρισης.
 • Κανείς δεν σκέφτεται ότι η Ελλάδα με την γεωγραφική ιδιομορφία των δύο χιλιάδων νησιών πρέπει να παρέχει παρουσία κράτους με επαρχεία, δημιοτικά, κοινοτικά ή διαμερισματικά γραφεία, αστυνομικούς σταθμούς, κέντρα υγείας, ΕΛ.ΤΑ, ελικοδρόμια και Λιμεναρχεία, τράπεζες και οργανισμούς λιμένων, σε κάθε μεγάλο, μικρό ή και μερικές φορές ακατοίκητο νησάκι. Είκοσι λιμένες βρίσκονται στην ελλάδα σε διαρκή βελτίωση για την συνεχή μεταφορά ανθρώπων και εμπορευμάτων προς την νησιωτική ελλάδα. Λιμένες που διατηρούν σταθμούς εμπορευματικούς, τελωνεία, οργανισμούς, φορτωτικές μονάδες.
 • Ότι η χώρα μας είναι πύλη εισόδου στην Ευρώπη, γεγονός που μας αναγκάζει να διατηρούμε σώμα συνοριακών φυλάκων με αριθμό μεγαλύτερο του μέσου ευρωπαϊκού. Το Βέλγιο ή η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Γερμανία και πολλές άλλες χώρες με την εφαρμογή της συνθήκης Σένγκεν, βρέθηκαν να μην έχουν καν εξωτερικά σύνορα. Αντιθέτως η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν συνόρευε χερσαία (μέχρι προσφάτως τουλάχιστον) με καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Δεν υπάρχει στην ευρώπη άλλη χώρα με περίπτωση παρόμοια με της ελλάδας. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πολύ ή λίγο συνορεύουν χερσαία με άλλο κράτος - μέλος. Αναμένεται ήδη η αύξηση του Σώματος των Συνοριακών Φυλάκων κατά 3.500 άτομα προκειμένου να αντιμετωπισθεί η ιδιομορφία αυτή.
 • Κανείς δεν σκέφτηκε επίσης ότι οι ελληνικές υπηρεσίες δεν είχαν σχεδιασθεί για να αντέξουν ξαφνικά δύο εκατομμύρια άτομα που εμφανίσθηκαν από το 1991 και μετά να συμμετέχουν εργασιακά και κοινωνικά. Τα νοσοκομεία μας, τα σχολεία μας, ο αστυνομικός σχεδιασμός ήταν τέτοιος που θα μπορούσε να ενσωματώσει τέτοιους αριθμούς; Τι διοικητική οργάνωση και τι οικονομικά μεγέθη απαιτούντο από κράτος να υποδεχτεί και να παράσχει πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας, παιδείας, ασφάλειας, κοινωνικού κράτους; Πόσα χρόνια ετοιμαζόνταν η Δυτική Γερμανία προκειμένου να ανταπεξέλθει στην ενσωμάτωση ενός λαού (του ανατολικού) με τα ίδια χαρακτηριστικά ήθη, έθιμα και πιστεύω;
 • Σε καμία χώρα της ευρώπης δεν υπάρχει σήμερα η περίπτωση απειλής εισβολής από τρίτη χώρα όπως συμβαίνει με την Ελλάδα. Ούτε φυσικά περίπτωση εθνικού εδάφους να είναι υπό κατοχή όπως συμβαίνει με την περίπτωση της Κύπρου. Στην Κύπρο και μόνο το ελληνικό κράτος οφείλει να δαπανεί για άμυνα ποσά τεράστια για την σημερινή κατάσταση, για την συντήρηση της ελληνικής δύναμης κύπρου που αριθμεί 950 άτομα. Σκεφτείται ότι οι Τούρκοι αντιπαραθέτουν δύναμη 50.000 ατόμων. Αυτό δηλαδή που σε εμάς φαντάζει υπερβολικό (σαν δαπάνη), σε αυτούς φαντάζει γελοίο (σαν μέγεθος).
 • Καμία χώρα της Ευρώπης ουδέποτε αντιμετώπιζε και ούτε αντιμετωπίζει σήμερα εισβολή οικονομικών μεταναστών που εμφανίζουν αλλυτρωτικές τάσεις. Πολλοί έλληνες σε προηγούμενες δεκαετίες υπήρξαν μετανάστες στην γερμανία, στο βέλγιο στην αυστραλία, στην αμερική, κανείς όμως από αυτούς δεν ισχυρίσθηκε ότι το Βερολίνο είναι ελληνικό, ούτε φυσικά έλληνες κυκλοφόρησαν χάρτες με πόλεις της γερμανίας να ανήκουν στην ελληνική επικράτεια, όπως συμβαίνει σήμερα στην ελλάδα με την περίπτωση του αλβανικού εθνικισμού και αλλυτρωτισμού (βλέπε τσαμουριά κ.λ.π.).
 • Το να συγκρίνεις την θέση της ελλάδας μέσα στην ευρώπη είναι σαν να συγκρίνεις τη γεωγραφική θέση του Ισραήλ με εκείνη της Σουηδίας. Είναι ορισμένες χώρες που εκ της θέσης τους δεν είναι δυνατόν να παρουσιάσουν οικονομική ανάπτυξη όταν η θέση αυτή τις αναγκάζει να βρίσκονται διαρκώς σε κατάσταση ετοιμότητας και πολεμικής επαγρύπνησης. Κάθε χώρα έχει την διαφορετικότητά της και την ιδιομορφία της, όμως σε γενικές γραμμές καμία ευρωπαίκή χώρα δεν συγκρίνεται με την ελληνική περίπτωση.
 • Αλήθεια έχει αναρωτηθεί κανείς πόσους λιγότερους "δημοσίους υπαλλήλους" θα είχαμε αν δεν χρειάζονταν να επανδρωθούν τα 12 υποβρύχιά μας, οι 14 φρεγάτες μας, οι 20 πυραυλάκατοί μας, οι 8 κανονιοφόροι μας, το πλήθος αεροπλάνων της πολεμικής μας αεροπορίας; Πόσα δισεκατομμύρια ευρώ θα είχαμε στην τσέπη μας αν η γεωγραφική μας θέση ήταν διαφορετική;
 • Κανείς δεν σκέφτεται τελικά ποιούς συμφέρει η εξαπάτηση που συμβαίνει μήνες τώρα με τη συνεχή παρουσίαση ψεύτικης εικόνας περί του αριθμού και όγκου τωνδημοσίων υπαλλήλων;
 • Γιατί αποκρύπτονται οι αριθμοί των δημοσίων υπαλλήλων σε χώρες της Ε.Ε; Στην Σουηδία εργάζονται 1,3 εκατ. δημόσιοι υπάλληλοι εκ των οποίων οι 250.000 στην κεντρική κυβέρνηση και αποτελούν το 6% του εργατικού δυναμικού με μέσο μισθό τα 2.350 ευρώ /μήνα.
 • Στην Γερμανία απασχολούνται 4.700.000 δημόσιοι υπάλληλοι χωρίς στους αριθμούς αυτούς να προσμετράται ούτε ένας ένστολος. Για ποιό γερμανικό παράδειγμα μας μιλάνε;
 • Στην ισπανία οι δημόσιοι υπάλληλοι φτάνουν το αριθμό των 1.800.000 ατόμων χωρίς να προσμετρούνται οι ένστολοι οι οποίοι ανέρχονται σε άλλους 500.000.
 • Στην Γαλλία οι δημόσιοι υπάλληλοι φτάνουν στο σεβαστό αριθμό των 5.000.000 χωρίς πάλι τους ενστόλους εντός και με ηλικία συνταξιοδότησης τα 60 έτη.
 • Στην ανύπαρκτη πληθυσμιακά Φινλανδία ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων φτάνει τα 561.500 άτομα δηλαδή το 25% του εργατικού δυναμικού.
 • Στην Ιρλανδία που έχουμε βαρεθεί να ακούμε σαν μέτρο σύγκρισης η μονιμότητα κυριαρχεί όχι μόνο στον δημόσιο τομέα αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων φτάνει στο 18, 5% του εργατικού δυναμικού της χώρας. Ο κατώτερος μισθός κατ΄ έτος φτάνει τις 20.000 ευρώ ενώ βγαίνεις στη σύνταξη με 40 χρόνια εργασίας ανεξάρτητα ηλικίας.
 • Από τους 62.500 ένστολους που υπηρετούν στην Ελλάδα στην αστυνομία μόνο οι 6.000 είναι οι πολιτικοί υπάλληλοι που εμπίπτουν στην πλήρη έννοια του δημοσίου υπαλλήλου όπως την προσμετρά η Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί τα στοιχεία που μας παρέχουν είναι ψευδή συνεπώς;
 • 192.000 είναι οι εκπαιδευτικοί των σχολειών μας (δάσκαλοι και καθηγητές), ενώ 4.000 είναι οι δικαστικοί και 14.000 γιατροί που δεν περιλαμβάνονται ούτε αυτοί στην έννοια του δημοσίου υπαλλήλου.
 • Τα στοιχεία αυτά γιατί ουδέποτε προβλήθηκαν από τους παπαγάλους των Μ.Μ.Ε. και γιατί τα αποσιωπούν πεισματικά;
 • Μήπως τους πολιτικούς που από το 1974 και μετά εξαφάνισαν οικονομικά με τις αποφάσεις τους την όποια πιθανότητα υπήρχε για οικονομική ανάπτυξη; Μήπως η μεταφορά ευθυνών στις πλάτες άλλων, προστατεύει τους πραγματικά ενόχους;
 • Μήπως συντελείται η στοχευμένη διάλυση του στρατεύματος με μαζικές αποχωρήσεις με προφάσεις και απαξίωση του έργου του μια από το ασφαλιστικό, μια από το φορολογικό, μια από το μισθολογικό; Γιατί ουδείς ανάφερε ότι δεν πρόκειται μόνο για μειώσεις μισθών στο "Δημόσιο Τομέα" αλλά για επιστροφή δεδουλευμένων αφού ο νόμος έχει αναδρομική ισχύ από την αρχή του έτους. Σε μια χώρα που ποτέ κανείς δεν ζήτησε πίσω ούτε τα κλεμένα, ζητάνε τώρα από τους ενστόλους να επιστρέψουν μέρος χρημάτων που έλαβαν για την εργασία τους από την αρχή του 2010. Πρόκειται για δεδουλευμένα 4 μηνών.

ΠΗΓΗ: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ

2 σχόλια:

Phivos Nicolaides είπε...

Πανέμορφο με ενδιαφέρον υλικό το σπιτικό σου!

Lucretia είπε...

Καλημέρα.Αυτή η οπτική της καταστασής μας ούτε μου είχε περάσει από το μυαλό.Πολύ ενδιαφέροντα αυτά που αναφέρεις.

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"