Έξι βαθμοί χωρισμού


Η Θεωρία των Έξι βαθμών χωρισμού είναι πιο γνωστή ως θεωρία της Κεντρικότητας. Πρώτος ανέπτυξε την θεωρία αυτή ο Ούγγρος συγγραφέας Frigyes Karinthy. Σύμφωνα λοιπόν με τον Ούγγρο, κάθε άνθρωπος θεωρείται ότι απέχει ένα βήμα από κάποιον γνωστό του και δύο βήματα από τους φίλους των γνωστών μας.
Δηλαδή ξέρω τον Κώστα είμαι φίλος του (ένας βαθμός χωρισμού) και ο Κώστας ξέρει τον Νίκο τον οποίο όμως εγώ αγνοώ, αλλά επειδή γνωρίζω τον Κώστα είναι μαθηματικά βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα έρθω σε επαφή και με τον φίλο του τον Νίκο (δύο βαθμούς χωρισμού). Έτσι λοιπόν όλοι μας βρισκόμαστε έξι βήματα μακριά από οποιονδήποτε άλλο άνθρωπο στον πλανήτη.
Συμπέρασμα: Οποιοσδήποτε άνθρωπος πάνω στον πλανήτη μπορεί να συνδεθεί με οποιοδήποτε άλλο μέσω της κοινωνικής επαφής, χρησιμοποιώντας πέντε ή έξι γνωστούς.

Την πιο πάνω θεωρία, αποδέχθηκε στη συνέχεια και ο Ούγγρος Stanley Milgram ο οποίος μανιωδώς προσπαθούσε να αποδείξει την ακυρότητά της και αφού απέτυχε παταγωδώς στο τέλος υποχρεώθηκε να την αποδεχθεί.

Πάνω στη θεωρία αυτή στηρίχτηκε και η τηλεοπτική σειρά Lost, όπου οι ήρωες της σειράς -που βρίσκονται απομονωμένοι σε ένα νησί- συνδέονται μεταξύ τους με τυχαίες (;) συμπτώσεις όχι πάντα πρόσωπο με πρόσωπο αλλά έστω με κοινή παρουσία ταυτόχρονα σε ένα χώρο.

Και αν μου πείτε "σιγά ρε φίλε, στηρίζεις την θεωρία σε μια τηλεοπτική σειρά", τότε κάνετε λάθος. Γιατί το γνωστό σε όλους μας facebook έχει στηριχτεί πάνω σε αυτή την θεωρία, όπως και πολλές άλλες σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Στο facebook αφού προσθέσεις κάποιον στους φίλους σου, τότε όλοι οι δικοί του φίλοι γίνονται αμέσως προτεινόμενοι φίλοι σου. Πόσες φορές δεν έχει γίνει να βρείτε κάποιον φαινομενικά άγνωστο σε σας, ωστόσο να υπάρχει κάποιος κοινός φίλος ως συνδετικός κρίκος ανάμεσά σας;

Η θεωρία των έξι βαθμών χωρισμού πιστέψτε το ότι λειτουργεί θαυμάσια, το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι δεν ξέρετε εκ των προτέρων ποιοί είναι αυτοί οι γνωστοί σας οι οποίοι θα μεσολαβήσουν για να γίνουν γέφυρα με κάποιον που βρίσκεται στην άλλη άκρη του κόσμου.

Γενικά η θεωρία των έξι βαθμών στη σημερινή εποχή με την ύπαρξη των μέσων επικοινωνίας που εκμηδενίζουν τις αποστάσεις, μπορεί εύκολα να αποδείξη ότι ο πληθυσμός της Γης είναι πιο κοντά από ότι ποτέ πριν.

Επιλέγεται κάποιο τυχαίο πρόσωπο από τα 1,5 των δισεκατομμυρίων κατοίκων του πλανήτη μας. Σύμφωνα με την θεωρία αυτή υπάρχουν όχι περισσότερα από πέντε άτομα τα οποία κάποια στιγμή έχουν έρθει σε επαφή έστω και τυχαία με το άτομο που επιλέξατε.
Η θεωρία αυτή δεν ανάγεται σε κάποιο παιχνίδι της καφετέριας, αλλά έχει αποτελέσει αντικείμενο έρευνας τόσο από το πανεπιστήμιο του Παρισιού όσο και του Χάρβαντ. Διατριβή έχει εκπονηθεί και τιτλοφορείται ως "Το πρόβλημα του Μικρού Κόσμου".
Ο Μαθηματικός Benoit Mandelbrot με καταγωγή από την Λιθουανία, γύρισε όλο τον κόσμο και απέδειξε την εφαρμογή της θεωρίας, κάνοντας πράξη τις ίδιες του τις γνωριμίες. Μάλιστα σε περιοχές όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, οι βαθμοί χωρισμού των ανθρώπων ελαχιστοποιούνται σε τρεις, χωρίς να χρειαστούν ποτέ να φτάσουν στα έξι βήματα.
Βέβαια στον αντίποδα υπάρχουν και εκείνοι που αναφέρουν ότι η θεωρία αυτή είναι ένας ακόμα "αστικός μύθος" και μπορεί να λειτουργήσει μόνο εαν μετρώντας ως βήματα χωρισμού, αντί φυσικών προσώπων, οργανισμούς ή επιχειρήσεις. Δηλαδή υπηρέτησες κάποτε στην πολεμική αεροπορία. Ο Διοικητής σου πήγε για εκπαίδευση στην Αμερική, εκεί γνώρισε κάποιον άλλον εκπαιδευόμενο από την Ουρουγουάη ο οποίος είναι φίλος με κάποιον τον οποίο έχει εσύ ως στόχο. Εδώ μετράμε λοιπόν 1) Εσύ 2) Η πολεμική αεροπορία 3) Ο Διοικητής 4) Ο Ουρουγουανός 5) Ο φίλος που εσύ ψάχνεις. Χρησιμοποιώντας λοιπόν οργανισμούς πιάνεις τον στόχο σου με λιγότερο από τους έξι βαθμούς χωρισμού, ενώ με μόνο φυσικά πρόσωπα είναι αδύνατον να λειτουργήσει η θεωρία.

Από το 2009 όμως όλα δείχνουν να αλλάζουν στην θεωρία αυτή γιατί δημιουργήθηκε ένα πλάνο δικτύωσης που ονομάζεται Glacir. Αυτό φιλοδοξεί να πλέξει μεταξύ τους όλα τα γνωστά δίκτυα υπολογιστών και κοινωνικής δικτύωσης και να θεμελιώσει ένα παγκόσμιο δίκτυο γνωριμίας που θα κάνει πράξη τους έξι βαθμούς χωρισμού ή σύνδεσης.

5 σχόλια:

ria είπε...

με μπέρδεψες, ίσως πάλι να φταίει ότι μόλις τώρα γύρισα από τη δουλειά και λείπω από το σπίτι από τις έξι το πρωί...

καλό πάσχα!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΠΕΡΑΣΑ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!ΠΙΟ ΓΛΥΚΑ ΑΠΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ,ΠΙΟ ΓΕΡΑ ΑΠΟ ΑΒΓΑ,ΠΙΟ ΤΥΧΕΡΑ ΑΠΟ ΑΡΝΙΑ :)))

Phivos Nicolaides είπε...

Εύχομαι Καλή Ανάσταση!

Evie είπε...

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ!

Unknown είπε...

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα Φίλε και συντοπίτη.

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"