Οίκος Κονιακοποιΐας Σ. Η. και Α. Μεταξά (Κονιάκ Μεταξά)

METAXA GREEK SPECIALTY LIQUEUR
Η γνωστή σε όλο τον κόσμο ετικέτα του Οίκου Μεταξά με έδρα τον Πειραιά
Πλατεία Καραϊσκάκη - οδό Αριστείδου 7 - Εν Πειραιεί
AU PIREE 



του Στέφανου Μίλεση

Ο Ελληνικός Βιομηχανικός Οίκος Κονιακοποιΐας Μεταξά (Σ.και Η. και Α. Μεταξά), ιδρύθηκε από τον Σπυρίδωνα Μεταξά (γεν. 1848) με τη συνδρομή του αδελφού του Ηλία. Ψυχή της επιχείρησης ήταν φυσικά ο Σπυρίδων που σκληρά εργαζόμενος πέτυχε μέχρι το 1885 να εξελίξει την επιχείρηση σε μια από τις μεγαλύτερες του είδους. 

Ο Σπυρίδων Μεταξάς χρησιμοποίησε για την παραγωγή του κονιάκ καθαρό απόσταγμα σταφυλιού.

Η Τουρκία και η Αίγυπτος ήταν οι πρώτες χώρες εκτός Ελλάδος, που το κονιάκ Μεταξά έγινε ανάρπαστο καθώς οι Έλληνες ομογενείς που ζούσαν εκεί, το κατανάλωναν και το διαφήμιζαν διαρκώς θεωρώντας το συνδετικό κρίκο με την μητέρα πατρίδα. Θεωρούσαν υποχρέωση να καταναλώνουν και να προσφέρουν ως δώρο μόνο το κονιάκ Μεταξά επιδεικνύοντας έτσι με αυτό τον τρόπο την αγάπη τους για την Ελλάδα. 

Ο ιδρυτής και βασικός δημιουργός του Οίκου Μεταξά, ο Σπυρίδων Μεταξάς


Στην Κωνσταντινούπολη την εποχή εκείνη Πρεσβευτής της Ελλάδας ήταν ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος που με θέρμη είχε αφοσιωθεί στην προώθηση των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό. Ανάμεσα στα προϊόντα αυτά κυρίαρχη θέση είχε και το κονιάκ Μεταξά. Στην Αίγυπτο την ίδια εποχή, ο εθνικός ευεργέτης Γεώργιος Αβέρωφ είχε ενεργοποιήσει επίσης πολλούς εμπορικούς οίκους στην εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων κονιάκ Μεταξά

Από την Αίγυπτο, το κονιάκ Μεταξά έγινε ανάρπαστο στην Παλαιστίνη, στην Συρία, ενώ από την Κωνσταντινούπολη μεταδόθηκε η κατανάλωση στην Ρουμανία όπου επίσης υπήρχε ελληνική κοινότητα. 

Το σήμα του Οίκου Μεταξά, ήταν εξόχως πειραϊκό σήμα!
Αναπαριστά τον τοξότη Τεύκρο στην περίφημη δίκη του στην Φρεαττύδα όταν απολογήθηκε από το πλοίο καθώς δεν είχε δικαίωμα να πατήσει το πόδι του στην στεριά. Το δικαστήριο της Φρεαττύδας ήταν ισότιμο του Αρείου Πάγου, με πανελλήνια ισχύ. Η ιστορία του Τεύκρου διασώζει μια σημαντική στιγμή της πειραϊκής ιστορίας, πολλά χρόνια πριν την ανάδειξη του Πειραιά σε ναυτική δύναμη από την εφαρμογή του οράματος του Θεμιστοκλή


Διατηρώντας ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς η Ρουμανία την εποχή εκείνη με την μεγάλη Ρωσία, δεν άργησε το κονιάκ Μεταξά, να μεταδοθεί και σε αυτήν. Η Τσαρική Ρωσία το 1900 άνοιξε διάπλατα τα εμπορικά της σύνορα και εισήγαγε τεράστιες ποσότητες κονιάκ.

Στην Ρωσία μετά την Βότκα το Κονιάκ ήταν την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα το δεύτερο σε κατανάλωση ποτό. Αν και η Οκτωβριανή επανάσταση του 1917 διέκοψε οριστικά την εισαγωγή κονιάκ Μεταξά, είχε στο μεταξύ επιτευχθεί η γιγάντωση της επιχείρησης αλλά τη θέση της Ρωσίας καταλάμβανε στο μεταξύ μια άλλη εξίσου τεράστια αγορά.  

Ο ελληνισμός των ΗΠΑ είχε καταφέρει να κάνει γνωστό το κονιάκ Μεταξά στους Αμερικανούς όπου έφτασε να γίνει μόδα! 

Τα δύο άλλα αδέλφια που μαζί με τον Σπυρίδωνα απάρτιζαν την αρχική τριανδρία του Οίκου Μεταξά, οι Ηλίας και Αλέξανδρος.


Εν τω μεταξύ από το 1893 είχε προστεθεί στην επιχείρηση και ο μικρότερος αδελφός Αλέξανδρος Μεταξάς

Το 1916 εισήχθηκαν στην Αμερική 36 χιλιάδες κιβώτια! 

Ο ιδρυτής και πρωτοπόρος μεγάλος αδελφός Μεταξάς ο Σπυρίδων, πέθανε το 1909 ωστόσο η εταιρεία συνέχισε την πετυχημένη πορεία της καθώς η κενή θέση αναπλήρωσε η σύζυγος του αποβιώσαντος Σπυρίδωνα, η Δέσποινα Μεταξά

Ο γιος του Σπυρίδωνα Μεταξά και συνεχιστής του μεγάλου ονόματος της επιχείρησης, ο Άγγελος Μεταξάς.

Η σύζυγος του Σπυρίδωνα Μεταξά, η Δέσποινα που μετά τον θάνατό του κατέλαβε τη θέση του στην επιχείρηση.


Το ίδιο συνέβη όταν αργότερα πέθανε και ο Αλέξανδρος που τη θέση του κατέλαβε η Αγγελική Μεταξά. Εν τω μεταξύ τα παιδιά των τριών αδελφών που μεγαλώνουν καταλαμβάνουν θέσεις στην εταιρεία. 

Το 1913 ο γιος του Σπυρίδωνα Μεταξά, ο Αλέξανδρος προσλαμβάνεται ως συνέταιρος και διευθυντής παραγωγής.

Το 1915 πεθαίνει και ο τελευταίος από τους τρεις αρχικούς ιδρυτές που ήταν ο Ηλίας Μεταξάς, αφήνοντας μόνο στην διεύθυνση τον Άγγελο Μεταξά που στο μεταξύ όμως είχε αποκτήσει την απαιτούμενη πείρα. 

Το 1920 πεθαίνει και η Δέσποινα Μεταξά και έτσι η διεύθυνση και διαχείριση της εταιρείας περνάει στους Άγγελο Μεταξά, Ανδρέα Μεταξά, Γεώργιο Μεταξά, και στις Θηρεσία και Αγγελική Μεταξά. 



Ο Άγγελος Μεταξάς που όπως αναφέραμε ήταν ο διευθυντής και ο κορμός πλέον της επιχείρησης ως υιός του δημιουργού και ιδρυτή Σπυρίδωνα είχε γεννηθεί το 1892. Η μητέρα του Δέσποινα το γένος Μοναρχίδου, είχε καταγωγή από τα Ψαρά. 

Ο Άγγελος Μεταξάς, ολοκλήρωσε τα εγκύκλια μαθήματα στον Πειραιά και στη συνέχεια φοίτησε στη Νομική Σχολή Αθηνών από την οποία ανακηρύχτηκε διδάκτορας το 1913. Μετά διάφορες εκπαιδεύσεις στο εξωτερικό προσλήφθηκε όπως είδαμε στον Βιομηχανικό οίκο Μεταξά όπου ανέλαβε και την διεύθυνση. 



Το 1917 εκλέχθηκε μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων και Βιοτεχνών, ενώ από την Ισπανική Κυβέρνηση ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόξενος της Ισπανίας στην Ελλάδα. Το 1919 έγινε μέλος της διοικούσης επιτροπής του Εμπορικού Επιμελητηρίου Πειραιώς. Τον Ιούνιο του ίδιου έτους (1919) έγινε μέλος της Βασιλικής Γεωγραφικής Ακαδημίας της Μαδρίτης και βραβεύθηκε με πολλά παράσημα και άλλες τιμές.

Η παράδοση Μεταξά συνεχίστηκε για χρόνια στον Πειραιά και η φήμη του στις διεθνείς αγορές διατηρείτο σταθερά στις πρώτες θέσεις. Την δεκαετία του 1960 η φήμη του Κονιάκ Μεταξά ήταν τέτοια στην Αμερική που τον Φεβρουάριο του 1965 όταν ο πυρηνοκίνητο εμπορικό πλοίο "Σαβάννα" κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά συνέβη το εξής. Στο περιθώριο των ομιλιών και των εορταστικών εκδηλώσεων που έγιναν για την υποδοχή του, το "Σαβάννα" φόρτωσε 15 χιλιάδες φιάλες κονιάκ Μεταξά, συνολικού βάρους 25 τόνων με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες! 

Η στιγμή που το Κονιάκ Μεταξά φορτώνεται στο πυρηνοκίνητο πλοίο "Σαβάννα" καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση ως ελληνικό εμπορικό προϊόν που φορτώθηκε και μεταφέρθηκε με πυρηνοκίνητο πλοίο. 

Το ελληνικό κονιάκ "Μεταξά" καταλάμβανε την τέταρτη θέση στην κατανάλωση αλκοόλ τη χρονιά εκείνη. Το κονιάκ Μεταξά αποτέλεσε επίσης το πρώτο ελληνικό είδος που μεταφέρθηκε με πυρηνοκίνητο πλοίο στην ιστορία. Η ετήσια παραγωγή κονιάκ Μεταξά, υπερέβη το 1965 τις 1,5 εκατομμύριο φιάλες. 

Ο Οίκος Μεταξά στο παλαιό πειραϊκό κοιμητήριο της Ανάστασης.
Συνεχίζοντας την παράδοση του παρελθόντος στον Πειραιά, όπου οι πετυχημένοι ευεργέτες κληροδοτούσαν χρήματα, εκτάσεις ή μέγαρα για κοινωφελούς σκοπούς έτσι και ο Άγγελος Μεταξάς διέθεσε το ποσό των 45 χιλιάδων χρυσών λιρών προκειμένου να αναγερθεί Αντικαρκινικό Νοσοκομείο στον Πειραιά, το οποίο το αφιέρωσε στη μνήμη των γονιών του Σπυρίδωνα και Δέσποινας Μεταξά.

Πραγματικά το 1957 έγινε η πώληση της Έπαυλης του Σκουλούδη στην Ακτή Θεμιστοκλέους στο "Αντικαρκινικό Ινστιτούτο Πειραιώς εις μνήμη Σπυρίδωνος και Δεσποίνης Μεταξά" που στο μεταξύ είχε συσταθεί ειδικά για τον σκοπό αυτό. Έτσι οι τέσσερις πρώτοι όροφοι του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου οικοδομούνται με χρήματα που κληροδότησε ο Άγγελος Μεταξάς.

Η προτομή του Άγγελου Μεταξά στον προαύλιο χώρο του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου που φέρει το όνομά του.


Ο θεμέλιος λίθος του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου Πειραιώς εις μνήμη Σπυρίδωνος και Δεσποίνης Μεταξά" τέθηκε το 1959 ενώ το νοσοκομείο λειτούργησε το 1967    

 
(Πάνω) η έπαυλη Σκουλούδη στην Φρεαττύδα τη θέση της οποία κατέλαβε το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Μεταξά (Κάτω)





Διαβάστε σχετικά:

Δημοσθένης Πουρής η παλαιότερη πειραϊκή ποτοποιία



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"