Όταν ο Βέρνερ φον Μπράουν έφτανε στον Πειραιά


Ο Βέρνερ φον Μπράουν (Wernher Magnus Maximilian Freiherr von Braun)·

Ήταν Γερμανός μηχανικός ο οποίος για λογαριασμό του Ναζιστικού Καθεστώτος κατασκεύασε τους καταστροφικούς πυραύλους V2 που στα γερμανικά σήμαινε όπλο εκδίκησης και χρησιμοποιήθηκαν από το 1942 κυρίως κατά της Αγγλίας (βομβαρδισμοί Λονδίνου).

Μετά την λήξη του πολέμου το 1945 ο φον Μπράουν και η ομάδα του υπήρξαν ανάμεσα στους δεκάδες Γερμανούς επιστήμονες που οι αμερικανικές δυνάμεις μετέφεραν στις Η.Π.Α. σαν μέρος της επιχείρησης Paperclip (Operation Paperclip). Εκεί ανέλαβε τη διεύθυνση του τμήματος ερευνών βαλλιστικών βλημάτων ειδικής υπηρεσίας του αμερικανικού στρατού (White Sands Proving Grounds) στο Νέο Μεξικό, όπου και συνέβαλε ουσιαστικά στην ανάπτυξη των μέσων στην εξερεύνηση του διαστήματος. Το 1955 απέκτησε την αμερικανική υπηκοότητα.

Στις Ιουνίου 1969, έφτασε με το κρουαζιερόπλοιο Stella Oceanis στο Λιμάνι του Πειραιά. Αξιοσημείωτο είναι ότι την ίδια ακριβώς χρονιά (1969) ο πύραυλος «Saturn V» που έφερε το διαστημόπλοιο Απόλλων 11, μετέφερε στο διάστημα τους πρώτους αστροναύτες οι οποίοι στις 20 Ιουνίου προσεληνώθηκαν και περπάτησαν στην Σελήνη. Ανεξήγητο δηλαδή πως το μεγαλύτερο βήμα του ανθρώπου στο διάστημα (που υποτίθεται πως έγινε) είχε τόσο μικρό αντίκτυπο στη ζωή του ώστε 4 μέρες αργότερα (;) να φύγει για κρουαζιέρα.

Ο φον Μπράουν αποχώρησε από τη NASA το 1972.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"