Όταν το Καλυψώ του Κουστώ (COUSTEAU) έφθανε στην Ζέα.


του Στέφανου Μίλεση

Στις 7 Νοεμβρίου του 1975 το θρυλικό σκάφος "Καλυψώ", εισερχόταν αργά στο λιμένα της Ζέας. Το πρώην ναρκαλιευτικό είχε αγοραστεί από το πολεμικό ναυτικό της Μεγάλης Βρετανίας, από τον Ιρλανδό εκατομμυριούχο και πρώην βουλευτή Γκίνες (γνωστό από τις ομώνυμες μπύρες). 

Ο Γκίνες  ανακατασκεύασε το παλαιό σκαρί σύμφωνα με τις προδιαγραφές που είχε δώσει ο ίδιος ο Ζακ ΥΒ Κουστώ, ο οποίος φαινόταν πως το ενοικίαζε από τον πολυεκατομμυριούχο, αντί του συμβολικού ποσού του ενός γαλλικού φράγκου τον χρόνο.

Ο Κουστώ κατέπλευσε στον Πειραιά ύστερα από πρόσκληση της τότε Ελληνικής Κυβέρνηση, προκειμένου να αρχίσει την διενέργεια εξερευνήσεων σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου, αλλά κύρια ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Κρήτη. Εξερευνήθηκε επίσης μεταξύ άλλων και το αρχαίο ναυάγιο, στο οποίο είχε βρεθεί ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, ενώ ανακαλύφθηκε και το βυθισμένο πλοίο "Βρετανικός".  


Ο Κουστώ στη Ζέα. Πίσω του η πλώρη του θρυλικού "Καλυψώ"


Το "Καλυψώ" με τον Κουστώ και το θρυλικό πλήρωμά του έγιναν γνωστοί ως ένα από τα πρώτα σκάφη στον κόσμο που μελέτησε τα βάθη  των ωκεανών και φέρνοντας τον άγνωστο κόσμο του βυθού μέσα στα σαλόνια των σπιτιών μας. Για τα ντοκιμαντέρ αυτά κέρδισε πλήθος βραβείων όπως το βραβείο του φεστιβάλ των Κανών, ενώ για την ταινία "Σιωπηλός Κόσμος" βραβεύτηκε με Όσκαρ το 1956 και για την ταινία "Κόσμος χωρίς ήλιο" το Όσκαρ το 1964. 

Από το 1955 που ξεκίνησε αυτή η περιπέτεια, όταν προσκλήθηκε στην Ελλάδα ήταν ήδη διάσημος.

Με την είσοδό του, το σκάφος έδεσε ακριβώς μπροστά από την καφετέρια Πισίνα στον μώλο όπου λίγο αργότερα "έδεναν" τα "Ιπτάμενα Δελφίνια" της εταιρίας Ceres. 

Ο Κουστώ χρησιμοποίησε το κτήριο που αμέσως μετά θα στεγάσει για πολλά χρόνια τη θρυλική καφετέρια "Μαρίνα Ζέας". 

Στην τελευταία φωτογραφία πάνω φαίνεται ο Κουστώ να δίνει συνέντευξη χρησιμοποιώντας τον πάνω όροφο μπροστά από την τζαμαρία. Πίσω του ακριβώς είναι ο υπαίθριος χώρος (εξώστης) με την τέντα όπως τον ξέρουμε όλοι.


Ο Κουστώ στη Ζέα μπροστά από το "Καλυψώ"

Μετά το πέρας της αποστολής του απονεμήθηκε στον Κουστώ σε πανηγυρική εκδήλωση που έγινε στο Ναυτικό Μουσείο στην Ζέα, χρυσό μετάλλιο.

Όλη τη δεκαετία του 1970, δεν υπήρχε τηλεοπτικός δέκτης στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο που να μην προβάλει τα ντοκιμαντέρ του Κουστώ. Υπολογίζεται πως οι περιπέτειες του Κουστώ προβάλλονταν σε ένα κοινό 250 εκατομμυρίων θεατών.

Στα πλαίσια της επίσκεψης του Κουστώ στην Ελλάδα, υπογράφηκε και μνημόνιο συνεργασίας με τον Ε.Ο.Τ. για το γύρισμα δύο ταινιών ωριαίας διάρκειας έκαστη. Οι ταινίες αυτές ολοκληρώθηκαν προς το τέλος του 1977.


ΠΗΓΗ: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ

2 σχόλια:

iacob είπε...

σαν εκτελωνιστης του Γ.Φ.ΑΝΡΥ ΒΑΝ ΔΕΡ ΖΕ και ΣΙΑ ΑΕ,που ηταν οι ναυτικοι πρακτορες του ΚΑΛΥΨΩ,στον Πειραια,του παρεδωσα ολα τα υλικα εφοδια που παρελαβε κατα την διαμονη του στην Ελλαδα.

Stefanos Milesis είπε...

μήπως έχετε οπτικό υλικό ή ιστορίες να μας στείλετε;

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"