Πως θα ήταν ο Πειραιάς αν ήταν ναυτιλιακό κέντρο


Πως θα ήταν ο Πειραιάς αν υπήρχε κράτος και δημοτικοί άρχοντες που τόσα χρόνια φρόντιζαν για την ανάπτυξή του; 
Που τον αγαπούσαν πραγματικά; 
Που φρόντιζαν για την ανάπτυξη και ευημερία των κατοίκων του;
Ας μεταφερθούμε λοιπόν με την φαντασία μας σε μια πόλη σύγχρονη που βρίσκεται στον 21ο αιώνα όχι μόνο χρονολογικά αλλά πραγματικά βαδίζοντας με αισιοδοξία, με ανάπτυξη με όραμα....
Όπως θα έπρεπε να είναι η πόλη μας αν αυτοί που την καταδίκασαν είχαν καταδικαστεί πρώτοι με το να περάσουν εδώ και χρόνια στο περιθώριο αντί να τους αφήσουμε να μας οδηγήσουν σε ασφυξία και οικονομικό μαρασμό.
Ο Πύργος του Πειραιά
ή μήπως έτσι με καλωσόρισμα στην κορυφή;
Ο Πειραιάς έγινε το ναυτιλιακό κέντρο που σκέφτονταν κάποτε να σχεδιάσουν. Οι εταιρείες δεν έφυγαν ποτέ από τον πειραιά για να πάνε Λονδίνο, γιατί τελικά τους δόθηκαν κίνητρα και η ελλάδα έγινε μέσα στις πρώτες 10 χώρες παγκοσμίως στο στήσιμο επιχειρήσεων.
Αριστερά βλέπουμε το city του πειραιά. Εκεί στεγάζονται όλες οι ναυτιλιακές εταιρείες και το χρηματιστηρίο του Πειραιά, όπως και το Μεσογειακό κέντρο Εμπορίου.
Αριστερά βλέπουμε το Πειραϊκό Ναυτικό Μουσείο (Piraeus Marine Museum). Το οποίο έφυγε από το στενό χώρο της φρεαττύδας εδώ και χρόνια και στεγάστηκε εδώ.
Αριστερά του Δημοτικού Θεάτρου βλέπουμε στην θέση που υπήρχε το γκαράζ του δήμου το πολιτιστικό κέντρο που στεγάζει την βιβλιοθήκη, το ίδρυμα πειραϊκών ερευνών και τάξεις επιμόρφωσης πειραιωτών.  Στα δεξιά του δημοτικού θεάτρου εκεί που παλιά ήταν το Μετρόπολις σήμερα βρίσκεται το Κ.Ε.Π. για εξυπηρέτηση των δημοτών. Στο κέντρο της πλατείας ο θεός της θάλασσας Ποσειδώνας (σε αντίθεση της Θεάς Αθηνάς της πρωτεύουσας)
Εναλλακτική πρόταση του Πειραιά με ενοποιημένο και καταπράσινο το κέντρο του
Κάποτε η πλατεία Κοραή ήταν έτσι
Σήμερα είναι έτσι. Αριστερά το δημαρχείο δεξιά η Ιωνίδειος
Μπαίνοντας στο Λιμάνι αριστερά το Ναυτικό Μουσείο με την τριήρη που βρίσκονταν στο τροκαντερό έμπροσθεν αυτού.
Ο Πειραιάς στα βήματα του 21ου αιώνα
Θέλει ακόμα -κι αυτό είναι ωραίο-

να παριστάνει τον ευρωπαίο.


Στα δυό φορώντας τα πόδια που'χει

στο 'να λουστρίνι, στ'αλλο τσαρούχι.

Πλατεία Κοραή. Άποψη του παλιού γκαράζ
Ωσάν πολίτης, σκυφτός ραγιάς

σαν πιάσει πόστο: δερβέναγας.


Ποιός είδε κράτος λιγοστό

σ' όλη τη γη μοναδικό,


εκατό να εξοδεύει


και πενήντα να μαζεύει;


Να τρέφει όλους τους αργούς,


νά'χει επτά Πρωθυπουργούς,


ταμείο δίχως χρήματα


και δόξης τόσα μνήματα;


Νά 'χει κλητήρες για φρουρά


και να σε κλέβουν φανερά,


κι ενώ αυτοί σε κλέβουνε

τον κλέφτη να γυρεύουνε;
Χαρά στους χασομέρηδες! χαρά στους αρλεκίνους!

σκλάβος ξανάσκυψε ο ρωμιός και δασκαλοκρατιέται.

Μαρίνα Ζέας, δεξιά μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα, μπροστά οργανωμένη παραλία


Τις φωτογραφίες έφτιαξε με photo shop ο Alexandris (Αλεξανδρής)  και τις ανέβασα κατόπιν αδείας του, αφού προηγουμένως τις είχε αναρτήσει στο www.skyscrapercity.com (στην ενότητα photoshop city)

Στίχοι από ποίηματα του Σουρή (1853-1919).


16 σχόλια:

ElenaG είπε...

τυχαία είδα μερικές...αλλα τώρα κατάλαβα πως είναι επιστημονικής φαντασίας!!!!!έλεγα κι εγώ...

il Primo είπε...

Οι περισσότερες μονταρισμένες φωτογραφίες, μπορεί όντως να μην είναι αυτό που θα θέλαμε όλοι να δούμε στη πόλη μας. Πολλοι θα διαφωνουν με τους ουρανοξύστες, και αλλοι θα συμφωνουν.
Αλλοι θα προτιμούσαν μια πόλη περισσότερο κλασσική, και άλλοι περισσότερο σύγχρονη.

Επειδή όμως αυτη τη στιγμή ο Πειραιάς δεν διατηρεί κανένα απο τα δυο παραπάνω πρόσωπα,(της κλασσικής η της σύγχρονης πόλης), καλό θα ήταν επιτέλους να κάτσουν όλοι στο ίδιο τραπέζι για να δουμε πως θέλουμε να κατασκευαστεί και να προοδεύσει η πόλη μας.

Ως λιμάνι πρέπει να αποκτήσει το κέντρο εμπορίου που της αξίζει, τα κτήρια που της αξίζουν, τις πλατείες τους δρόμους και τα πάρκα που της αξίζουν.
Ο Πειραιάς δεν δύναται πια να αποτελεί ένα μεγάλο τριτοκοσμικό χωριό δομημένο με άσχημες πολυκατοικίες. Πόλη χωρις parking παρκα, ανοιχτους χώρους, όμορφα κτήρια, αναπαλαιωμένα διατηρητέα, και μεγάλα εμβληματικά κτήρια γραφείων δεν είναι πόλη.

Και δεν θα μας σώνει για πολύ καιρό ακόμη, η όμορφη Μαρίνα Ζεας, η το μικρολίμανο. Επειδή βρεχόμαστε απο τη θάλασσα αυτο δεν παει να πει πως η πόλη μας ειναι και όμορφη. Σαν Γεωγραφικό σημείο, σαν φυσικό τοπίο, ΝΑΙ είναι πανέμορφη. Αλλα η ΄΄ενδυμασία΄΄ της πόλης που την αποτελεί τα κτήρια οι δρόμοι οι πλατείες κτλ, θυμίζουν όμορφη γυναίκα ντυμένη ρακενδυτη !!!

Για πόσο καιρό λοιπόν αυτη η όμορφη γυναίκα θα φαινεται όμορφη ρακένδυτη? Τα χρόνια περνάν και οι εποχές αλλάζουν. Μήπως ηρθε η στιγμή να αλλάξουμε φορεσιά?

Καιρός είναι ο Κ.Μιχαλολιάκος να συζητήσει σοβαρά με την διοικηση του ΟΛΠ, να παραχωρήσουν τις κομματικές τους διαφωνίες, και να κοιτάξουν και οι δυο το καλό του Πειραιά, και των δημοτων του.

Μια καλή αρχή θα ηταν με την περάτωση δυο κτηρίων που ασχημαίνουν το κέντρο της πόλης. Μιλω για τον Πυργο Πειραιά, και το κτήριο διπλα στο δημοτικό θεατρο που παραμένει στα μπετά 35 ολόκληρα έτη.
Ας τα περατώσει ο δήμος για να σηματοδοτήσουν την έναρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη πόλη μας.

Ειδικά ο πύργος του Πειραιά μπορεί να προσφέρει μέσα απο την οικονομική εκμετάλλευση των 30 χιλιάδων τ.μ. επιφανείας του, πολλά έσοδα στον πρώτο σε χρέη δήμο της χώρας !!!

Ελπίζω επιτέλους να δούμε την αρχή. Ποιος θα την κάνει όμως?

MLP είπε...

Θα παρακαλούσα τον κ. Αλεξανδρή να αποσύρει ΑΜΕΣΑ την τροποποιημένη φωτό της πλατείας Οδησσού και να ζητεί ΑΔΕΙΑ την επόμενη φορά για τη χρήση μιας Copyright Protected φωτογραφίας http://flic.kr/p/bcFC22
Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματός μου
(Επειδή σε αυτή τη χώρα πρέπει κάποια στιγμή να μάθουμε να σεβόμαστε τα αυτονόητα)
MLP

Stefanos Milesis είπε...

αυτή με την πλατεία οδησσού να την αποσύρω ή να βάλω το όνομα του Mike Lima Pappa από κάτω; ότι μου πεις.

Stefanos Milesis είπε...

Σχετικά με τις παρατηρήσεις σου νομίζω ότι πρέπει όπως είναι αυτούσιες να τις κάνω ξεχωριστή ανάρτηση εαν επιθυμείς και δεν έχεις πρόβλημα

MLP είπε...

Το "κακό" έχει ήδη γίνει.
Αναμένω την τοποθέτηση του κυρίου Αλεξανδρή.
Είναι εντελώς διαφορετικό να χρησιμοποιείται λ.χ. μια φωτογραφία του 1950, που δεν γνωρίζει κάποιος την πηγή προέλευσης και διαφορετικό να "βανδαλίζουμε" με το "έτσι θέλω" μια φωτογραφία τραβηγμένη 13.01.2012, με trademark και all rights reserved στο flickr.com.
Απαιτώ σεβασμό ειδάλλως η έλλειψη σεβασμού από μέρους μου θα είναι ανεπανάληπτη.
Το "μπαλάκι" στον κύριο Αλεξανδρή.

il Primo είπε...

O φίλος Μ.L. έχει δίκιο.
Η συγκεκριμένη φωτογραφία έχει σβηστεί και απο το blog, και απο το skyscraper city.
Και θα σβηστούν και απο τα υπολοιπα μέλη που τυχον την έχουν αναρτήσει. Εχουν ηδη ειδοποιηθεί.

Μια παρατήρηση.

Στο forum δώσαμε και το link του ιστοτοπου που έχει ανεβάσει τις φωτογραφίες του ο Κυριος M.L. όπως επίσης γράψαμε κάτω απο την φωτό που κακως δανειστήκαμε, και το όνομα του δημιουργού της.
Σε καμία περίπτωση δεν διεκδικήσαμε την πατρότητα της συγκεκριμένης φωτογραφίας.

Όμως, επειδή έχει δίκιο στο θέμα της ΜΗ αδειοδότησης, για αυτό και η φωτό διεγράφη.

Δεν χρειαζόταν η προσωπική επίθεση, και προσωπικά ευχαριστώ τον Κ. Μ.L. για τις όμορφες φωτογραφίες του.

Υπάρχουν τρόποι να διεκδικούμε και να απαιτούμε τα νόμιμα, με όμορφο και πολιτισμένο τρόπο.
Λάθος λοιπόν που προσωπικά δανείστηκα μια φωτό, χωρίς πρώτα να ζητήσω την άδεια.

Ελπίζω ο Κ. M.L. να ικανοποιείται απο την απαντηση μας.

MLP είπε...

Νομίζω πως υπάρχει μια σύγχυση του όρου "προσωπική επίθεση" και "προσωπική αναφορά". Έχω χρησιμοποιήσει τη λέξη "κύριος" μπροστά από κάθε αναφορά στο όνομά σας.
Αντιλαμβάνομαι βέβαια πως στην Ελλάδα, ακόμη και όταν κάποιος έχει ΑΔΙΚΟ, πρέπει να βρει κάτι να πει.
"Γάτος γαμεί, γάτος σκούζει" που λέει και ο λαός.
Σε λίγο θα πρέπει και να δικαιολογηθώ μου φαίνεται για την αναφορά στα πνευματικά μου δικαιώματα.
Η φωτό ΔΕΝ έπρεπε να χρησιμοποιηθεί. FULLSTOP
Η φώτο ΔΕΝ έπρεπε να παραποιηθεί ΧΩΡΙΣ άδεια. FULLSTOP AGAIN
Τα υπόλοιπα είναι περιττά λόγια.
Ο όμορφος και ο πολιτισμένος τρόπος όταν μια φωτογραφία αναδημοσιεύεται σε 3 πηγές διαφορετικές πάει περίπατο κύριε Αλεξανδρή.
Να είναι πρώτα όμορφοι και πολιτισμένοι οι "clopy-pasters" και μετά θα είμαι κι εγώ. Blog-αρω από το 2009 και ΠΟΤΕ δεν έχω "ποστάρει" φώτο άνευ αδείας ή άνευ αναφοράς στην πηγή. Αντιθέτως γίνομαι συνεχώς αντικείμενο αντιγραφής.

Enough said...

MLP

il Primo είπε...

Eυχάριστω λοιπόν που το θέμα λύθηκε.


Προτείνω στον ιδιοκτήτη του blog να σβήσει όλα τα παραπάνω, έτσι ωστε να διατηρηθεί η θεματολογία του νήματος καθαρή, μιας και δεν την αφορούν οι προσωπικές μας ΄΄διαμάχες΄΄ αλλα μόνο τα θέματα συζητήσεων για τη πόλη του Πειραιά.

Stefanos Milesis είπε...

η επίμαχη φωτογραφία απομακρύνθηκε και παρέμειναν οι υπόλοιπες χωρίς να αλλοιωθεί ελπίζω το περιεχόμενου της ανάρτησης.
Ευχαριστώ για την κατανόηση

il Primo είπε...

Πάντως όσες φορές έχω συμμετάσχει η ακούσει συζητήσεις για τον Πειραιά, το πρώτο πράγμα που εντοπίζουν οι περισσότεροι ως πρόβλημα, ειναι η καταστροφή των γειτονιών της πόλης, και κανείς δεν αναφέρει την αναγκη δημιουργίας επιχειρηματικών κέντρων.

Ο Πειραιάς είναι λιμάνι και μια μεγαλούπολη. Δεν δύναται εν έτη 2012 να αποτελεί ένα μεγάλο χωριό, και αυτό πρέπει ορισμένοι να το καταλάβουν.

Ως το κεντρικό λιμάνι της χώρας και ως ένα απο τα μεγαλύτερα λιμάνια της μεσογείου, έχει ανάγκη απο επιχειρήσεις που θα εδρεύουν στη πόλη μας.
Πρέπει να αναπτυχθεί τουριστικά και να εκμεταλλευτεί η πόλη τις ακτογραμμες της.

Χτίζοντας λοιπον σε ύψος, αποδεσμευουμε το έδαφος σε εμβαδόν.
Αν είχαμε δέκα πύργους των 22 ορόφων, σήμερα θα είχαμε 30 πολυκατοικίες λιγότερες, και στη θέση τους πάρκα. Όπως ακριβώς συμβαίνει και στο εξωτερικό στα μεγάλα λιμάνια και πόλεις.

Η πόλη κατα τη γνώμη μου πρέπει να βρεί το χαμένο της πρόσωπο.
Πρέπει να αναπαλαιωθούν όσα περισσότερα νεοκλασσικά διατηρητέα κτήρια γίνεται, απο τα 220 που υπάρχουν στη πόλη μας. Επίσης πρέπει να δεχθούν γενναίο καλλωπισμό οι περισσότερες άσχημες γκρι πολυκατοικίες της πόλης, και να δημιουργηθούν πολλά μικρά πάρκα σε όσους ελευθερους χώρους σωζονται ως σήμερα.

Πρέπει να περατωθεί ο μικρος ουρανοξύστης, και το κτήριο διπλα στο δημοτικό θεατρο του Πειραια, τα οποια με τη σημερινή τους μορφή αποτελούν ντροπή για τη πόλη του Πειραιά.

Τέλος πιστεύω πως σε μια συγκεκριμένη περιοχή, πρέπει να αναπτυχθεί το επιχειρηματικό κέντρο του λιμανιου, ετσι ωστε να αποσυμφορηθει το κέντρο της πόλης.

Η ανάπτυξη μιας πόλης στηρίζεται πάντα στην ιδιωτική πρωτοβουλία, στο ιδιωτικό επιχειρείν.
Ελπίζω ο Κ.Μιχαλολιάκος να είναι ο δήμαρχος, που επιτέλους θα κάνει την αρχή, και να δούμε επιτελους και το μουσείο στη περιοχή του Σιλό, να κατασκευάζεται, και να γίνει πράξη και ο εκσυγχρονισμός του λιμένα για να καλύψει τις ανάγκες των τουριστών και εμπορευμάτων.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

Ωραία η πρώτη πρόταση για τον πύργο.
Το γυαλί στην πρόσοψη θυμίζει κύμα.
Ότι πρέπει για Πειραιά. Εύστοχο!

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχώς τη γλιτώσαμε από τους ουρανοξύστες και μου θέλετε κι από αυτούς; Εγώ δε συμφωνώ. Αρκετά με το χτίσιμο, γενικώς.Δυστυχώς δεν διακρινόμαστε για το υψηλό μας γούστο. Αρκούν αυτοί που υπάρχουν, ας επισκευαστούν και τέλος. Είναι που είναι χάλια οι περισσότεροι-εκτός λίγων εξαιρέσεων (αισθητικής Βωβού και κάτω), πόσο μάλιστα να χτίζονταν μαζικά. Αλλά θα είχαμε χώρους πρασίνου γύρω γύρω; Χα χα, ας καγχάσω...

Unknown είπε...

Θες να εργαστείς σε ένα κλάδο που αντιστέκεται στην Οικονομική Κρίση?

ΣΠΟΥΔΑΣΕ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΑ ΣΤΟ ΙΕΚ ΞΥΝΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ Και βάλε ρότα για την Επαγγελματική σου Επιτυχία!
ΛΑΒΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ

Έρευνα

Πληροφορίες – Εγγραφές Λ. Βουλιαγμένης 67 – Αχιλλέως 31-33 Γλυφάδα – 2109640117

Kadmos de Lorraine είπε...

Προσωπικά, δε γνωρίζω κανένα λιμάνι του μεγέθους του Πειραιά που να μπορεί να αξιοποιηθεί ΚΑΙ τουριστικά. Στην προκειμένη, έχει υπάρξει ιστορικό προηγούμενο (με το θέρετρο του Νέου Φαλήρου και πάλι όμως σε ικανή απόσταση από το λιμάνι) αλλά αυτό συνέβη στη στροφή 19ου και 20ου αιώνα. Τώρα, η ανάπτυξη πλαζ στο Πασαλιμάνι μου φαίνεται στην καλύτερη ως "μεγάλη χίμαιρα" (για να δανειστώ και τίτλο του υμνητή του Πειραιά, Μ. Καραγάτση).

Οι δε ουρανοξύστες πάνω ακριβώς στις προκυμαίες είναι απλώς και μόνο πιθανό να πραγματοποιηθούν στο photoshop. Τα θεμέλια που χρειάζονται, γαρ, δεν μπορούν να γίνουν στο νερό.

Προσωπικά, μη όντας μεν Πειραιώτης, αλλά αποτελώντας τη δεύτερη γενιά Αθηναίων που έχουν την οικογενειακή τους επιχείρηση στον Πειραιά, συμφωνώ με το σχόλιο ότι ο Πειραιάς πρέπει να σταματήσει να είναι ένα μεγάλο χωριό. Αλλά από την άλλη δεν μπορεί να είναι και μια ανεξάρτητη αυτοτελής πόλη δίπλα στην Αθήνα, που την ανταγωνίζεται σε κάθε επίπεδο.

Ούτε οι ουρανοξύστες από γυαλί, κτήριο που θεωρείται απαρχαιωμένο από τη σύγχρονη αρχιτεκτονική, ιδίως σε περιβάλλοντα όπως το ελληνικό (κυρίως λόγω του ενεργοβόρου και αντιπεριβαλλοντικού του χαρακτήρα), θα βοηθήσουν τον Πειραιά να ξεπεράσει το σύμπλεγμα της προβληματικής αστικότητάς του. Τα πράγματα είναι απλά. Η πόλη χρειάζεται να ανασυστήσει τον αστικό της ιστό, την αστική της μνήμη. Σε αυτήν την κατεύθυνση πρωτοβουλίες όπως η ανέγερση του Ρολογιού είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Τέλος, ένα μικρό σχόλιο. Ο Πειραιάς ως αστικός ιστός δεν είναι μόνο τα κτήριά του. Είναι και τα ιδρύματα, οι θεσμοί της πόλεως. Θεωρώ μεγάλη ντροπή που κανείς δε μιλάει για το αίσχος της κατάντιας της Ραλλείου και, λιγότερο, της Ιωνιδείου (αυτή τουλάχιστον έχει δικό της, σχετικά επαρκές, κτήριο). Αντί λοιπόν να ονειρευόμαστε φαραωνικά κτήρια γραφείων και παραλίες στη Ζέα, νομίζω καλύτερα να δούμε πώς μπορούμε να βγάλουμε το μίσχο του Πειραιά, τη νέα γενιά Πειραιωτών από το πολιτιστικό της τέλμα. Και όλα τα άλλα μετά δε θα αργήσουν να έλθουν!

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"