Αλέξανδρος Σκληβανιώτης: Ο Τελευταίος πειραιώτης του "ΕΛΛΗ"

Μοναδική και σπάνια φωτογραφία. Οι επιζώντες του "ΕΛΛΗ" μετά από τον τορπιλλισμό του φωτογραφίζονται μπροστά στον Ναό της Παναγίας Τήνου.

Στις 19 Απριλίου του 2012, επέστρεψε στον Δημιουργό ο συμπολίτης μας Αλέξανδρος Φ. Σκληβανιώτης, πλήρης ημερών, κάτοικος Νέου Φαλήρου από το 1923 όταν η οικογένεια εγκαταστάθηκε οριστικά στο Νέο Φάληρο.

Η εξόδιος ακολουθία πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων του Α΄ Νεκροταφείου Αθηνών και παρέστησαν εκτός των συγγενών, φίλων και Φαληριωτών, τα Μέλη του Δ.Σ. της Ενώσεως Παλαιών Προσκόπων και αντιπροσωπεία του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού με επικεφαλής τον Κυβερνήτη της Φρεγάτας ΕΛΛΗ αντιπλοίαρχο Π.Ν. Μιχαήλ Μάγκο καθώς και ο εκπρόσωπος της Ενώσεως αποστράτων αξιωματικών Ναυτικού συμπολίτης μας Γιώργος Γεωργαράς.

Δάφνινα στεφάνια έστειλαν τόσο το Γ.Ε.Ν. όσο και η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών.
Τον νεκρό αποχαιρέτησαν τόσο ο αδελφός του Άρης όσο και ο κυβερνήτης της Φρεγάτας Έλλης αντιπλοίαρχος Μιχαήλ Μάγκος.

Ο Αλέξανδρος Σκληβανιώτης γόνος αρχοντικής οικογένειας είχε την ατυχία να απολέσει τον πατέρα του σε μικρή ηλικία και εν συνεχεία το 1938 έχοντας αγαπήσει από μικρό παιδί την θάλασσα να καταταγεί ως πρότακτος στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Πόρου από το οποίο απεφοίτησε ως Σηματωρός και να ξεκινήσει την σταδιοδρομία του στο Πολεμικό Ναυτικό κατ΄ αρχάς στο αντιτορπιλικό ΑΕΤΟΣ, ακολούθως στο ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ και εν συνεχεία τον Ιούλιο του 1940 στο εύδρομο καταδρομικό ΕΛΛΗ με αποτέλεσμα να είναι στο άγημα του πλοίου που θα συνόδευε την Ιερά Εικόνα της Μεγαλόχαρης Παναγίας της Τήνου όταν αυτό τορπιλίστηκε άνανδρα στις 15 Αυγούστου του 1940 στο νησί της Τήνου.

Κατά την διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου μετείχε στις ναυτικές επιχειρήσεις του Στόλου στο Αιγαίο με το αντιτορπιλλικό ΙΕΡΑΞ για να συνοδεύσει με τον Ιέρακα το Θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ στη Μέση Ανατολή και να λάβει μέρος στις Ναυτικές Επιχειρήσεις στην Μεσόγειο μέχρι το Γιβραλτάρ, διακριθείς και τιμηθείς από το Πολεμικό Ναυτικό με τα ανάλογα Μετάλλια Αγώνος Ελληνοϊταλικού Πολέμου και Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μετά την απελευθέρωση της πατρίδας μας από τον γερμανικό ζυγό επέστρεψε ως Σηματονόμος με το Θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ για να συνεχίσει την δράση του στον εν συνεχεία Εμφύλιο Πόλεμο με τα Αρματαγωγά ΛΗΜΝΟΣ και ΑΛΦΕΙΟΣ που μετέφεραν στρατό και πολεμοφόδια από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνος στην Θεσσαλονίκη και να αποσυρθεί ακολούθως, για να αφοσιωθεί στην οικογένειά του.

Ο Αλέξανδρος Σκληβανιώτης υπήρξε άνθρωπος ήπιων τόνων δεν επιζητούσε την προβολή, Χριστιανικών Αρχών, καλός οικογενειάρχης, υπομονετικός με το χαμόγελο στα χείλη, ανοικτόκαρδος και γεμάτος καλοσύνη προς όλους τους συμπολίτες του.
Η μνήμη του ας μείνει Αιωνία σε όλους όσους τον γνώρισαν και τον συναναστράφηκαν.
Απρίλιος 2012

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"