Άλλοτε και τώρα (Then and Now)

Στην στροφή της Καστέλλας το γνωστό μπαρ ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ
 
Κοινό χαρακτηριστικό των φωτογραφιών είναι η σχεδόν ίδια οπτική γωνία με την οποία ο φωτογράφος του τότε και ο φωτογράφος του σήμερα (δηλαδή εγώ) απεικόνισαν τοπία και κτήρια που θεωρούνται τα χαρακτηριστικά στοιχεία της πόλης. 

Κατά την σύγχρονη φωτογράφιση δεν λάμβανα υπόψη μου τις τυχόν υπάρχουσες καρτ-ποστάλ ή φωτογραφίες παλαιοτέρων ετών, απλά καδράριζα αυτό που μου φαινόταν ωραίο να απεικονιστεί. Στην πορεία ψάχνοντας κυρίως μέσα από το αρχείο φωτογραφιών του Ε.Λ.Ι.Α., διαπίστωσα ότι πλήθος φωτογραφιών είναι τραβηγμένες από σχεδόν ίδια οπτική γωνία.
 

Πάνω η έπαυλη του Κουμουνδούρου και κάτω στην θέση της έπαυλης ο Ναυτικός Όμιλος.


Ένα από τα δύο σπίτια της οδού Παυσιλύπου στην Καστέλλα. Η οπτική γωνία του φωτογράφου τότε με την δικιά μου διαφοροποιούνται ελάχιστα


Στην διασταύρωση των Βασ. Παύλου και Βασ. Γεωργίου Α΄ στην κορυφή του τοίχουςΣτην ίδια διασταύρωση

Είναι η βασιλέως Πέτρου Σερβίας στην Καστέλλα. Στα δεξιά ο μετασχηματιστής που υπάρχει ακόμα, στο βάθος το κτήριο που στεγάζεται σήμερα βρεφονηπιακός σταθμός


Το κτήριο που στεγάζεται γνωστός βρεφονηπιακός σταθμός από το παρκάκι της οδού Καραγιώργη Σερβίας. Το ΕΛΙΑ τον έχει ως "Ναός στον Πειραιά"


είναι το κτήριο αριστερά του ξενοδοχείου Cavo d' oro. Στην πάνω φωτογραφία το ξενοδοχείο δεν υπάρχει.Επί της οδού Βασ. Παύλου (ή Παπαναστασίου) στην Καστέλλα. Στην πάνω φωτογραφία (δεκαετίας 50) στο βάθος φαίνεται ο ποδηλατοδρόμιο ακόμα (το Στάδιο Καραϊσκάκη φτιάχτηκε δέκα χρόνια αργότερα). Στη κορυφή της στέγης του σπιτιού στην παλιά φωτογραφία επίσης φαίνεται ο Ναός της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας. Στην κάτω φωτογραφία το νέο γήπεδο Καραϊσκάκη και μπροστά του ο Ναός της Μυρτιδιώτισσας. Δείτε επίσης ότι η θάλασσα στην παλιά φωτογραφία εμφανίζεται πιο αριστερά καθότι δεν έχει γίνει ακόμα το μπάζωμα της παραλίας. Πάνω στο μπάζωμα είναι και το άλσος (δέντρα) που φαίνονται στην σύγχρονη φωτογραφία.


Το αντικαρκινικό νοσοκομείο "Μεταξά". Η δικιά μου φωτογραφία είναι τραβηγμένη κάτω από την Τερψιχόρη. Από το ύψος των κτηρίων δεν φαίνεται ο τρούλος του Αγίου Βασιλείου.


1 σχόλιο:

Κατια Μαρκουϊζου είπε...

φίλε μου υποκλίνομαι καλώς σε βρήκα

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"