Δημοσθένης Πουρής η παλαιότερη πειραϊκή ποτοποιία

Δημοσθένη Πουρή - Η παλαιότερη ποτοποιία με έδρα τον Πειραιά


Ο Δημοσθένης Πουρής γεννήθηκε στην Καστανίτσα Κυνουρίας, αλλά πολύ μικρή ηλικία την εγκατέλειψε και εγκαταστάθηκε στον Πειραιά. Πέτυχε να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους βιομηχάνους της πόλης αλλά και Δημοτικός Σύμβουλός της. 




Το 1868 ο Δημοσθένης Πουρής, ίδρυσε το τελειότερο εργοστάσιό του με αποστακτήρια και μηχανήματα από την Γαλλία το οποίο έφερε την ονομασία ΡΕΑ. Γραφεία του εργοστασίου διατηρούσε στο κέντρο του Πειραιά, επί της οδού Τσαμαδού 5.

Το κονιάκ που κατασκευάζονταν τότε στο εργοστάσιο ταξίδευαν σε όλο τον κόσμο με ξύλινα κιβώτια.


Το 1875 πήρε μέρος στην Παγκόσμια Έκθεση στην Βιέννη και τιμήθηκε με το χρυσό βραβείο. Αυτό ήταν και το πρώτο βραβείο στην ιστορία που δόθηκε σε βιομήχανο με έδρα τον Πειραιά.


Το 1878 στην Διεθνή έκθεση Γαλλίας τιμήθηκε εκ νέου με το χρυσό βραβείο. Έκτοτε αποσπούσε συνεχώς τιμητικές διακρίσεις.


Το 1900 το εργοστάσιο Κονιάκ του Πουρή στον Πειραιά, ήταν ένα από τα 12 εργοστάσια του είδους αυτού που είχαν ως έδρα τον Πειραιά. Το 1910 εξελέγη Βουλευτής ενώ ασχολήθηκε και με τα κοινά του Πειραιά και εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος και Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου. Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος της Λιμενικής Επιτροπής Πειραιώς και Πρόεδρος του Ζαννείου Ορφανοτροφείου Αρρένων Πειραιώς. 



Ο Βιομήχανος Δημοσθένης Πουρής



Όταν πέθανε τον Οκτώβριο του 1918 τον διαδέχθηκαν τα παιδιά του Τάκης (Παναγιώτης) και Μιλτιάδης Πουρής. Ο Δημοσθένης Πουρής μερίμνησε μετά το θάνατό του να αποδοθούν διάφορα ποσά σε κοινωφελή ιδρύματα του Πειραιά. Συγκεκριμένα κληροδότησε συνολικά το ποσό των 36 χιλιάδων δραχμών που κατανεμήθηκε ως εξής:

Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά: 6 χιλιάδες δραχμές
Χατζηκυριάκειο Ορφανοτροφείο Θηλέων: 6 χιλιάδες δραχμές.
Ζάννειο Ορφανοτροφείο Αρρένων: 6 χιλιάδες δραχμές
Γηροκομείο Πειραιώς: 6 χιλιάδες δραχμές
Πειραϊκό Σύνδεσμο: 5 χιλιάδες δραχμές
Σύλλογο Κοινότητας Καστανίτσης: 5 χιλιάδες δραχμές
Σύλλογο Εργατών Οινοπνεύματος: 2 χιλιάδες δραχμές 

Ο γιος του Μιλτιάδης Πουρής, μεταπολεμικά πρωτοστάτησε στην ανοικοδόμηση του καταστραφέντος στον βομβαρδισμό της 11-1-1944 ιερού Μητροπολιτικού Ναού της Αγίας Τριάδος. 




Ο Μιλτιάδης Πουρής επίσης διετέλεσε πρόεδρος του Πειραϊκού Συνδέσμου, Τζανείου Ορφανοτροφείου, Ερυθρού Σταυρού και πλήθους άλλων κοινωνικών και πολιτιστικών ιδρυμάτων. Έκτισε και ευεργέτησε πλήθος εκκλησιών και τιμήθηκε με τον Σταυρό του Πανάγιου Τάφου από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. 

Τέλος ο Μιλτιάδης Πουρής υπήρξε γνωστός Τέκτονας και με δικές του ενέργειες οι Τέκτονες Πειραιά απέκτησαν το μέγαρο που στεγάζει την Στοά Μιαούλη.


Ο Μιλτιάδης Πουρής


Τα προϊόντα οινοπνεύματος του Δημοσθένη Πουρή εξάγονταν στις Η.Π.Α. Ρωσία, Βέλγιο κ.α. Στο Σουέζ είχε ως αποκλειστικό εισαγωγέα τον Δημοσθένη Κυριακίδη. 



Πηγές:
"Πειραιάς, ένα σεργιάνι" της Κάτιας Μητροπούλου
Φωτογραφίες από τα ιστορικά αφιερώματα της εφημερίδας "Καθημερινή"
Μεγάλη Στοά Ελλάδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"