"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"

Δημοσθένης Πουρής η παλαιότερη πειραϊκή ποτοποιία

Δημοσθένη Πουρή - Η παλαιότερη ποτοποία με έδρα τον Πειραιά


Ο Πουρής γεννήθηκε στην Καστανίτσα Κυνουρίας, αλλά πολύ μικρή ηλικία την εγκατέλειψε και εγκαταστάθηκε στον Πειραιά. Πέτυχε να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους βιομήχανους της πόλης αλλά και Δημοτικός Σύμβουλός της. 


Το 1868 ο Δημοσθένης Πουρής, ίδρυσε το τελειότερο εργοστάσιό του με αποστακτήρια και μηχανήματα από την Γαλλία το οποίο έφερε την ονομασία ΡΕΑ. Γραφεία του εργοστασίου διατηρούσε στο κέντρο του Πειραιά, επί της οδού Τσαμαδού 5.

Το κονιάκ που κατασκευάζονταν τότε στο εργοστάσιο ταξίδευαν σε όλο τον κόσμο με ξύλινα κιβώτια.


Το 1875 πήρε μέρος στην Παγκόσμια Έκθεση στην Βιέννη και τιμήθηκε με το χρυσό βραβείο. Αυτό ήταν και το πρώτο βραβείο στην ιστορία που δόθηκε σε βιομήχανο με έδρα τον Πειραιά.


Το 1878 στην Διεθνή έκθεση Γαλλίας τιμήθηκε εκ νέου με το χρυσό βραβείο. Έκτοτε αποσπούσε συνεχώς τιμητικές διακρίσεις.


Το 1900 το εργοστάσιο Κονιάκ του Πουρή στον Πειραιά, ήταν ένα από τα 12 εργοστάσια του είδους αυτού που είχαν ως έδρα τον Πειραιά. Ο ίδιος ασχολήθηκε με τα κοινά του Πειραιά και εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος και Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Βιομήχανος Δημοσθένης Πουρής
 
Τον Δημοσθένη Πουρή διαδέχθηκε ο γιός του Μιλτιάδης Πουρής, ο οποίος μεταπολεμικά πρωτοστάτησε στην ανοικοδόμηση του καταστραφέντος στον βομβαρδισμό της 11-1-1944 ιερού Μητροπολιτικού Ναού της Αγίας Τριάδος. Ο Δημοσθένης Πουρής πεθαίνει τον Οκτώβριο του 1918.


Ο Μιλτιάδης Πουρής μετά τον θάνατο του πατέρα του, ανέλαβε μαζί με τον αδελφό του βουλευτή Πειραιά Παναγιώτη Πουρή την διεύθυνση του εργοστασίου. 

Ο Μιλτιάδης διετέλεσε πρόεδρος του Πειραϊκού Συνδέσμου, Τζανείου Ορφανοτροφείου, Ερυθρού Σταυρού και πλήθους άλλων κοινωνικών και πολιτιστικών ιδρυμάτων. Έκτισε και ευεργέτησε πλήθος εκκλησιών και τιμήθηκε με τον Σταυρό του Πανάγιου Τάφου από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. 
Τέλος ο Μιλτιάδης Πουρής υπήρξε γνωστός Τέκτονας και με δικές του ενέργειες οι Τέκτονες Πειραιά απέκτησαν το μέγαρο που στεγάζει την Στοά Μιαούλη.

Τα προϊόντα του Δημοσθένη Πουρή εξάγονταν στις Η.Π.Α. Ρωσία, Βέλγιο κ.α. Στο Σουέζ είχε ως αποκλειστικό εισαγωγέα τον Δημοσθένη Κυριακίδη. Στο Μαλλάουι (!) ήταν ο Ε. Ρούσσης.Πηγές:
"Πειραιάς, ένα σεργιάνι" της Κάτιας Μητροπούλου
Φωτογραφίες από τα ιστορικά αφιερώματα της εφημερίδας "Καθημερινή"
Μεγάλη Στοά Ελλάδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου