Ο Στρατηγός Μακρυγιάννης και η οδός Σκουζέ του Πειραιά




του Στέφανου Μίλεση

Ο Πειραιώτης Δικηγόρος Μιχαήλ Βλάμος στο πολύ καλό βιβλίο του "Πειραϊκά Μελετήματα" (έκδοση Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς - 2003) σε σχετική έρευνα για τον Πειραιά, βρήκε μεταξύ άλλων και το προικοσύμφωνο του Στρατηγού Μακρυγιάννη με την νεόνυμφο Αικατερίνη Σκουζέ. Ο γάμος τους τελέστηκε στις 26 Δεκεμβρίου 1825 στην διάρκεια του αγώνα της ανεξαρτησίας. 

Ο Μακρυγιάννης το 1822 ήταν υποφρούραρχος της Ακροπόλεως, το 1823 Πολιτάρχης δηλαδή αστυνόμος των Αθηνών, κατόπιν Χιλίαρχος και τέλος ο γνωστός σε όλους μας Στρατηγός. Και η νύφη το γένος Σκουζέ δηλαδή, ανήκε σε διακεκριμένη οικογένεια των Αθηνών.

Αυτός ο γάμος λοιπόν έφερε στον κόσμο 12 τέκνα (10 αγόρια και δύο κορίτσια). Το σπίτι του Μακρυγιάννη στην Αθήνα έδωσε όνομα σε όλη την συνοικία, σώζεται μέχρι σήμερα στην αρχή του πεζοδρόμου της Διονυσίου Αεροπαγίτου δίπλα στο κτήριο Βάϊλερ, ενσωματωμένο με το ομώνυμο στρατόπεδο Μακρυγιάννη όπου και έγινε το νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

Κατά την έρευνα του ανωτέρω ερευνητή δικηγόρου προέκυψε ότι
το 1828 ο Μακρυγιάννης είχε τουλάχιστον δύο εκτάσεις στον Πειραιά.

Η μία έκταση βρίσκονταν στο κεντρικό λιμάνι, δυτικά της μονής (τότε) του Αγίου Σπυρίδωνα και το άλλο στην περιφέρεια μεταξύ Ρέντη και Δράκου Στράτα (έτσι ονόμαζαν τότε την οδό Πειραιώς).

οδός Σκουζέ 17
Από την σημερινή οδό Σκουζέ

Όπως έχει καταγράψει ο δικηγόρος Μ. Βλάμος πρόκειται για τα:

1. Υπ΄ αριθμ. 555 συμβόλαιο της 1ης Μαρτίου 1828 στο οποίο αναφέρεται η ιδιοκτησία δυτικά του μοναστηρίου του Αγίου Σπυρίδωνα και

2. Υπ΄ αριθμ. 546 συμβόλαιο της 20ης Απριλίου 1828 που αφορά την αγορά έκτασης τριών στρεμμάτων μεταξύ Ρέντη και Πειραιώς. 

Σχετικά με την έκταση που αφορά δυτικά της μονής του Αγίου Σπυρίδωνα, θα πρέπει να πούμε ότι το μοναστήρι τότε καταλάμβανε σχετικά μεγάλη έκταση και όχι την έκταση που καταλαμβάνει σήμερα η εκκλησία φυσικά.

 Έτσι η σημερινή οδός Σκουζέ που ξεκινά από το Λιμάνι του Πειραιά και βρίσκεται δυτικά της σημερινής εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα  και πρόκειται για την έκταση που αναφέρεται στο 555/1-3-1828 συμβόλαιο Δυτικά της Μονής, που ίσως και να έδωσε το όνομα στον σημερινό δρόμο του Πειραιά ως επώνυμος ιδιοκτήτης γης. Μην ξεχνάμε ότι οι Σκουζέοι ονομάτισαν περιοχές και στην Αθήνα όπου κατείχαν εκτάσεις όπως ο γνωστός σε όλους μας λόφος Σκουζέ.

ΠΡΟΣΟΨΗ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ
Η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα σήμερα

Επίσης ένα άλλο γεγονός που μας αφορά σαν Πειραιώτες είναι ότι ένα από τα τέκνα του γάμου Μακρυγιάννη - Σκουζέ ήταν και ο Όθων Μακρυγιάννης ο οποίος εισήλθε το 1844 στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων η οποία τότε έδρευε στον Πειραιά (στο Μέγαρο του Φραγκίσκου Φεράλδη, έναντι του σημερινού Παλαιού Ταχυδρομείου Πειραιώς στο οικόπεδο που βλέπουμε να υπάρχει μέχρι σήμερα. Έμεινε στον Πειραιά μέχρι το 1854 που μεταφέρθηκε στην Αθήνα) σε ηλικία 11 ετών (από το 1834 αποφασίστηκε τα έτη φοίτησης στην Σχολή να είναι οκτώ και οι Δόκιμοι να εισάγονται σε ηλικία 12 ετών) αλλά δεν κατάφερε ποτέ να την τελειώσει λόγω των πολιτικών παθών που επικρατούσαν τότε σε υπέρτατο βαθμό 


Ο Όθων Μακρυγιάννης (γιός του Στρατηγού Μακρυγιάννη) εισήλθε το 1844 στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων Πειραιώς

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Όθων Μακρυγιάννης δεν μοιάζει με τον Νίκο Γκάλη :)

Αναστάσιος είπε...

Μπορεί να μου πει κάποιος που ακριβώς βρίσκεται το σπίτι του Μακρυγιάννη;;;;;;;

D.T. είπε...

Υπάρχουν στοιχεία για τα δώδεκα τέκνα και τους απογόνους;

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"