Μικρές ιστορίες άσημων και διάσημων Πειραιωτών

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΜΠΑΧΛΙΤΖΑΝΑΚΙ

  • Στο γνωστό κτήριο όπου στεγάστηκαν για χρόνια τα εκπαιδευτήρια Μπαχλιτζανάκι, έμενε η μεγάλη ηθοποιός Δέσπω Διαμαντίδου. Η Διαμαντίδου ήταν γεννημένη στον Πειραιά αλλά με καταγωγή από την Ρωσία. Έγινε γνωστή από την ταινία "Ποτέ την Κυριακή" του Ζυλ Ντασσέν με πρωταγωνίστρια την Μελίνα Μερκούρη. Το κτήριο λένε ότι είναι ιδιοκτησίας γνωστού εφοπλιστή. Μπρος το παρόν το βλέπουμε να καταρρέει άνευ ουδεμίας φροντίδας.

  •  Στην οδό Σχιστής (Καστέλλα) κατοικούσε η διάσημη σε όλο τον κόσμο Μαρία Κάλλας της οποίας ο πατέρας είχε το φαρμακείο εκεί κοντά.
1944 Τουρκολίμανο - Η Υακίνθη Καλογεροπούλου σε φωτογραφία με τα δίχτυα των ψαράδων. Πρόκειται για την Τζάκι Κάλλας αδελφή της Μαρίας Κάλλας

  • Το πρώτο σπίτι στο Νέο Φάληρο ήταν του Κωνσταντίνου Γιαννοπούλου (1875) στον δρόμο που φέρει σήμερα το όνομά του. Έφτιαξε εταιρία οικοδομών και έκτισε σχεδόν μόνος του την σημερινή Καλλιθέα. Το σπίτι του κατεδαφίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα για να κτιστεί το ξενοδοχέιο "ΑΚΤΑΙΟΝ". (Δείτε το εσωτερικό του)

  • Στο Νέο Φάληρο ξανά και στη γωνία των οδών Δημητρίου Φαληρέως και Σουρή, βρισκόταν το πατρικό σπίτι της διάσημης Ελληνίδας πιανίστας Τζίνας Μπαχάουερ, στο οποίο γεννήθηκε το 1913 και έμεινε για 19 ολόκληρα χρόνια. Από το 1976 έχει καθιερωθεί ο Διεθνής Διαγωνισμός Πιάνου Μπαχάουερ στο Σολτ Λέϊκ Σίτυ των ΗΠΑ. Στον πειραιά η πιανίστρια είναι μάλλον άγνωστη ακόμα, ενώ στο Χαλάνδρι που έμενε στο τέλος της ζωής της την έχει τιμήσει ανάλογα.
Τζίνα Μπαχάουερ
  • Ο Ρένος Λαμπελέτ γεννήθηκε στον Πειραιά το 1897 και ήταν γιός του Λουδοβίκου (διάβασε την: ιστορία της φιλαρμονικής του Δήμου Πειραιά) και της Ελπίδας Λαμπελέτ. Αφού σπούδασε στην Σχολή του Άγιου Παύλου Πειραιά (φρερ) μπήκε στην Σχολή Ευελπίδων. Ενώ ήταν μουσικό ταλέντο όπως και οι γονείς του, αυτός ακολούθησε την στρατιωτική καριέρα. Πήρε μέρος σε όλους τους πολέμους της περιόδου 1917-1922 και τελικά σκοτώθηκε στη μάχη του Εϋρέτ (Μ. Ασία) στις 16 Αυγούστου του '22.

  • Ένας ακόμα επιφανής αλλά σχετικά άγνωστος Πειραιώτης ήταν και ο Αθανάσιος Μιαούλης. Μιλάμε για τον δισέγγονο του ήρωα του 1821 Ανδρέα Μιαούλη. Φυσικά και αυτός ήταν αξιωματικός του ναυτικού, διετέλεσε και κυβερνήτης του "Πάνθηρ" στους Βαλκανικούς Πολέμους. Έχει μια πρωτιά καθώς ήταν ο 13ος δήμαρχος Πειραιά και ο μόνος που πέθανε ως δήμαρχος πειραιά κατά την διάρκεια της θητείας του (1932) (13ος είπαμε;).  
  • Η θρυλική γαλλίδα ηθοποιός Σάρα Μπερνάρ (Sarah Bernhardt) (1844-1923) γνωστή και ως η πιο φημισμένη ηθοποιός που γνώρισε ποτέ ο κόσμος, παντρεύτηκε τον Πειραιώτη Αριστείδη Δαμαλά ο οποίος επειδή ζούσε στην Γαλλία ήθελε να τον φωνάζουν Ζακ Δαμαλά (Jacques Damala). Μέσω αυτού ήλθε στην Ελλάδα και έπαιξε στο θεατράκι του Νέου Φαλήρου την εποχή που το φάληρο ήταν στις δόξες του (Διάβασε: Η χρυσή εποχή του Νέου φαλήρου). Φυσικά ο Αριστείδης Ζακ δεν ήταν ο μόνος άνδρας της ζωής της ως σύζυγος ή ως εραστής της αφού η Σάρα κατά την διάρκεια της καριέρας της συγκλόνιζε διαρκώς τον τύπο με σκάνδαλα. Ονομάστηκε η γυναίκα με τους 1000 εραστές ενώ ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο βασιλιάς της Αγγλίας Εδουάρδος ο 7ος. Όταν ο Αριστείδης παντρεύτηκε την Σάρα σε ηλικία 26 ετών, την έφερε να μείνει στον Πειραιά (1882) και ήταν η εποχή που όπως είπαμε ανέβασε έργα στο Φάληρο. Ανάμεσα στα έργα που ανέβασε ήταν και η "κυρία με τις καμελίες". Ο γάμος τους κράτησε φυσικά πολύ λίγο (μόλις δύο χρόνια) και όταν χώρισαν αυτό στοίχισε πολύ στον Δαμαλά που κατέφυγε στην μορφίνη και τελικά πέθανε το 1889 σε ηλικία μόλις 34 ετών. Η Σάρα αργότερα από ατύχημα έχασε το πόδι της και λέγεται ότι αρνήθηκε προσφορά κάποιου θαυμαστή της να αγοράσει το ακρωτηριασμένο πόδι της έναντι του ποσού των 10.000 δολλαρίων ΗΠΑ. Η Σάρα Μπερνάρ έχει αστέρι στην Λεωφόρο της δόξας (walk of fame) στο Χόλιγουντ.


 
Η διάσημη ηθοποιός Σάρα Μπερνάρ
Το θεατράκι του Νέου Φαλήρου που έπαιξε η Σάρα Μπερνάρ
Κυρία με τις καμέλιες σε πόστερ του 1896
Μέχρι το τέλος της ζωής της η Σάρρα Μπερνάρ δεν ξέχασε την ελλάδα και έρχονταν ακόμη και σε μεγάλη ηλικία να δώσει παραστάσεις


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Αριστείδης Δαμαλάς ήταν ο μικροτερος αδελφός του Παύλου Δαμαλά, ιδρυτου του Ομίλου Ερετών, Χιώτη εκ Γαλλίας.
Όταν η Σάρα Μπερνάρ έφτασε με ατμόπλοιο στον Πειραιά, ο ΄Παύλος Δαμαλάς απέστειλε οκτάκωπο του Ομίλου γιά να την παραλάβει από την ράδα του Πειραιά (πηγή ¨Ιστορικο αρχείο Ομίλου Ερετών

Stefanos Milesis είπε...

φοβερή πληροφορία θα φροντίσω να την προσθέσω στο κείμενο. Ευχαριστώ

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"