Πειραϊκές Πρωτιές (πανελλαδικές και παγκόσμιες)


- Ο Πειραιώτης, Υδραϊκής καταγωγής, Υπολοχαγός ΚΑΜΠΕΡΟΣ Δημήτριος το 1912 καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας από την πατρίδα καταγωγής του την Ύδρα στο Νέο Φάληρο, φτάνοντας τα 110 χλμ/ώρα! Η κατάρριψη του παγκόσμιου ρεκόρ έμεινε στην Ελλάδα, για χρονικό διάστημα περίπου δύο μηνών. Για να επιτευχθεί ο Καμπέρος, μετέτρεψε το πρώτο στρατιωτικό αεροπλάνο που ο ίδιος πετούσε, σε υδροπλάνο. Οι παράτολμες πτήσεις του όσο και το γεγονός πως ήταν ο πρώτος στρατιωτικός πιλότος που πραγματοποίησε στην Ελλάδα πτήση με στρατιωτικό αεροπλάνο, δημιούργησαν μύθο γύρω από το όνομά του και τον κατέταξαν στους θρύλους της αεροπορίας. Αρκετές ήταν και οι φορές που έκανε προσγείωση ανάμεσα σε πλήθος κόσμου στην παραλία του ΑΚΤΑΙΟΝ από όπου για την τόλμη του πήρε και το όνομα Τρελοκαμπέρος.

Ήταν γεννημένος στον Πειραιά το 1883 και δυστυχώς άφησε την τελευταία του πνοή άδοξα, όταν  περίοδο της Κατοχής το 1942, πέθανε από εισπνοή φωταερίου, που χρησιμοποιούσε για θέρμανση. Ο άνθρωπος που πρώτος αναφέρεται στα χρονικά να έριξε χειροβομβίδες πάνω από τον εχθρό, αν και ο ρόλος τότε των αεροπλάνων ήταν αναγνωριστικός, έφυγε από την ζωή όχι μόνο άδοξα αλλά και αθόρυβα, αφού η κατοχή τότε δεν άφησε περιθώρια για απόδοση τιμών στο πρόσωπό του. Ωστόσο μέχρι σήμερα αποκαλούμε κάποιον "Τρελοκαμπέρο", όταν οι πράξεις του είναι φανερά παράτολμες, δεν υπολογίζει τον κίνδυνο και αντιμετωπίζει τις καταστάσεις με θάρρος, γεγονός που αποκαλύπτει τον παράτολμο χαρακτήρα που είχε ο Δημήτριος Καμπέρος. - Οι πρώτοι σύγχρονοι ολυμπιακοί αγώνες στο αγώνισμα της ποδηλασίας (1896) έγιναν στο Ποδηλατοδρόμιο του Νέου Φαλήρου.
Με την λήξη των αγώνων ο Αυστριακός Ποδηλάτης Γκέντριχ ανεχώρησε από το Νέο Φάληρο για το Παρίσι με ποδήλατο διανύοντας 3.500 χιλιόμετρα. Η απόσταση αυτή  με ποδήλατο αποτέλεσε ρεκόρ και μοναδική πρωτιά για την εποχή εκείνη (περισσότερα διαβάστε εδώ)

Στην Φωτογραφία ο Έλληνας ολυμπιονίκης ποδηλασίας Άρης Κωνσταντινίδης στην ποδηλατοδρομία των 87 χιλιομέτρων
- Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες κολύμβησης έγιναν στον Πειραιά στο Λιμάνι Ζέας (1896) (αυτό που είναι γνωστό ως πασαλιμάνι). Εκεί υπάρχουν δύο πρωτιές. Η πρώτη αφορά παγκόσμια πρωτιά διαμαρτυρίας σε ολυμπιακούς αγώνες αφού ο νικητής Ούγγρος ΑΛΦΡΕΝΤ ΧΑΓΙΟΣ μαζί με τους άλλους Ούγγρους την ώρα της απονομής τραγούδησαν τον Εθνικό Ύμνο της χώρας τους υπερκαλύπτοντας την ελληνική Μπάντα που έπαιζε τον Εθνικό ύμνο της Αυστρίας αφού η Ουγγαρία τότε αποτελούσε μέρος της Αυστροουγγαρίας

Στην φωτογραφία ο Ούγγρος Χάγιος
Η δεύτερη πρωτιά αφορά τον αριθμό των θεατών στα αγωνίσματα κολύμβησης  που έφτασε τους 40.000 αφού είχαν κατακλύσει όλο τον κόλπο του πασαλιμανιού περιμετρικά από την Πλ. Αλεξάνδρας μέχρι και  το ύψος του Ναυτικού Νοσοκομείου, τοποθετώντας σε πολλές περιπτώσεις πάγκους για να κάθονται. Επίσης παρακολουθούσαν και από εκατοντάδες πλεούμενα απλωμένα σε όλο τον κόλπο της Ζέας. Αυτό το ρεκόρ παραμένει μέχρι σήμερα για αγώνες κολύμβησης  (περισσότερα διαβάστε εδώ)
Κατάμεστες ακόμα και βάρκες με κόσμο που παρακολουθεί τα αγωνίσματα Κολύμβησης  στους πρώτους Σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες κολύμβησης στην Ζέα, σημειώνοντας ρεκόρ θεατών (40.000) που διατηρείται μέχρι σήμερα.
  - Στο περίπτερο του Ναυτικού Ομίλου Νέου Φαλήρου (που το έκαψαν ανεγκέφαλοι το 1983), κατασκευάστηκε για τους 2ους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1906 και που στην συνέχεια ονομάστηκαν Μεσολυμπιάδα του 1906 με σκοπό την φιλοξενία των ναυταθλημάτων. Ο αριθμός των Ελλήνων αθλητών μόνο έφτασε στους 114 (!) αφού επρόκειτο για τα πληρώματα των σκαφών του Πολεμικού μας Ναυτικού. Αριθμός αυτός δεν καταρρίφθηκε ποτέ ενώ καταρρίφθηκε μόνο συνολικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 όταν ο αριθμός των Ελλήνων αθλητών που έλαβαν μέρος σε ολυμπιακούς Αγώνες ήταν μεγαλύτερος σε όλα όμως τα αθλήματα. (Διαβάστε περισσότερα εδώ)
Το Ναυτικό Περίπτερο του Νέου Φαλήρου. Ανεγκέφαλοι το έκαψαν και η πολιτεία έκτοτε το άφησε στην τύχη του. Εδώ συγκεντρώθηκαν οι περισσότεροι Έλληνες αθλητές σε ένα αγώνισμα ρεκόρ που υφίσταται μέχρι και σήμερα 

- Το 1960 στο Φεστιβάλ των Καννών, το τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι "Τα παιδιά του Πειραιά", που αποτελούσε το soundtrack της ταινίας "Ποτέ την Κυριακή", ήταν το πρώτο τραγούδι σε άλλη γλώσσα πλην της Αγγλικής που κέρδισε το Όσκαρ, ενώ ήταν και το πρώτο ελληνικό τραγούδι με τις περισσότερες διασκευές σε όλο τον κόσμο και τις περισσότερες ερμηνείες σε διαφορετικές γλώσσες παγκοσμίως.- Ο πρώτος ναός που κατασκευάστηκε από αστυνομικό και έγινε ενοριακός στην Ελλάδα είναι του Αγίου Βασιλείου αφού ο Βασίλειος Γεωργακάκος (Μπαρμπα Βασίλης) επί του παρακείμενου λόφου σε κτήματα του Καμπά το 1873 ήγειρε ναΐσκο δίνοντας το όνομά του. Αργότερα στην ίδια θέση κτίστηκε ο ναός που υπάρχει σήμερα. (Περισσότερα διαβάστε εδώ)

Ναός Αγίου Βασιλείου Πειραιά

- Το 1840 στον Πειραιά δόθηκε στον κόσμο για χρήση πλήρως οργανωμένη παραλία κολύμβησης (πλαζ) στο Πασαλιμάνι. Αυτή η οργανωμένη παραλία αποτελεί στην ουσία πρωτιά για ολόκληρη την ελλάδα στον τομέα των οργανωμένων θαλασσίων λουτρών.  Λίγα μόλις χρόνια μετά την σύσταση του ελληνικού κράτους το 1838 και συγκεκριμένα στις 19 Μαρτίου το Δημοτικό συμβούλιο Πειραιά με την Πράξη υπ΄ αριθμ. 34 αποφασίζει την ανέγερση λουτρικών παραπηγμάτων- Η πιο μεγάλη πιανίστρια παγκοσμίως θεωρείται η Τζίνα Μπαχάουερ η οποία είχε το πατρικό της σπίτι στο Νέο Φάληρο στην γωνία των οδών Δημητρίου Φαληρέως και Σουρή και στο οποίο έμενε για 16 χρόνια. Από το 1976 έχει καθιερωθεί ο Διεθνής Διαγωνισμός Πιάνου Τζίνα Μπαχάουερ στο Σολτ Λέίκ των Η.Π.Α. (περισσότερα διαβάστε εδώ)

Τζίνα Μπαχάουερ

- Ο Πειραιάς θεωρείτο μια από τις μεγαλύτερες πόλεις σε παραγωγή κονιάκ. Το 1900 είχαν έδρα 12 διαφορετικά εργοστάσια του είδους τον Πειραιά. Πρώτο σε αρχαιότητα ήταν το εργοστάσιο Κονιάκ του Δημοσθένη Πουρή (1868) ενώ το πιο διάσημο μέχρι και τις μέρες μας ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ παραμένει του Μεταξά. Η προσφορά της οικογένειας Μεταξά στην πόλη του πειραιά, είναι βεβαίως το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Μεταξά. 

Το 1875 το Κονιάκ του Πουρή τιμήθηκε με το χρυσό βραβείο στην Παγκόσμια Έκθεση της Βιέννης και ήταν και το πρώτο βραβείο στην ιστορία που δόθηκε σε βιομήχανο με έδρα τον Πειραιά. (περισσότερα εδώ)

Δημοσθένης Πουρής 1868

- Η Μελίνα Μερκούρη αναδείχθηκε από δύο σπουδαίες Πειραϊκές προσωπικότητες τον Δημήτρη Ροντήρη και Αιμίλιο Βεάκη και έγινε γνωστή παγκοσμίως από δύο ταινίες στις οποίες κάνει στην μεν πρώτη ταινία την γνωστή πειραιώτισσα Στέλλα που είναι ερωτευμένη με τον παίχτη του Ολυμπιακού Μίλτο στην δε δεύτερη την Ίλια που ζει από την πορνεία στο Λιμάνι του Πειραιά. Δικαιωματικά λοιπόν εμείς οι πειραιώτες την θεωρούμε δική μας είναι η μοναδική Ελληνίδα που κηδεύτηκε με τιμές αρχηγού Κράτους. Την ώρα της κηδείας της τα θέατρα και τα καταστήματα στο Μπρόντγουεϊ μένουν κλειστά. Καθιερώνει τον θεσμό της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης, ενώ η 6η Μαρτίου (ημέρα θανάτου της) έχει οριστεί από την UNESCO ως παγκόσμια ημέρα πολιτισμού. Η θρυλική ηθοποιός βωβού κινηματογράφου Σάρα Μπερνάρ είχε παντρευτεί τον Πειραιώτη Ζακ Δαμαλά και έμενε στον Πειραιά το 1882 ανεβάζοντας θεατρικές παραστάσεις στο θεατράκι του Φαλήρου. Παγκοσμίως την αγαπούσαν τόσο ώστε όταν από κάποιο ατύχημα έχασε το πόδι της λέγεται ότι αρνήθηκε προσφορά θαυμαστή της να αγοράσει το ακρωτηριασμένο πόδι έναντι του ποσού των 10.000 δολλαρίων Η.Π.Α. καταγράφοντας έτσι παγκόσμια πρωτιά. 
Η Σάρα Μπερνάρ έχει αστέρι στην Λεωφόρο της δόξα στο Χόλιγουντ. (περισσότερα διαβάστε εδώ)


Σάρα Μπερνάρ

- Στον Πειραιά υπάρχει επίσης η μοναδική περίπτωση κατασκόπου κατασκευαστή εκκλησίας. Πρόκειται για την περίπτωση του Ιταλού κατασκόπου Βικέντιου Καϊβάνο που ήταν σύζυγος της Ελληνίδας Κατερίνας Καϊβάνο. Συνελήφθη παραμονές του ελληνοϊταλικού πολέμου από την βρετανική αντικατασκοπεία. Η ομώνυμη εκκλησία υπάρχει μέχρι σήμερα (Περισσότερα διαβάστε εδώ) 
- Το πιο παλιό κτήριο παγκοσμίως που χρησιμοποιήθηκε ποτέ για να στεγάσει κέντρο διασκέδασης βρίσκεται στην Καστέλλα. Πρόκειται για το Κέντρο "Σπηλιά του Παρασκευά" που δεν είναι άλλη από το Σηράγγιο, κατασκευή από του Μινύες από τον Ορχομενό της Βοιωτίας που χάνονται στα βάθη της προϊστορίας. Μετασχηματίστηκε την δεκαετία του '50 σε νυχτερινό κέντρο, φιλοξενώντας όλα τα μεγάλα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου. Είχε δε τόση φήμη που πήγαν εκεί να διασκεδάσουν η Γκρέις Κέλλι και ο Ρενιέ του Μονακό, ο Ωνάσης, και η Μαρία Κάλλας. (Περισσότερα διαβάστε εδώ)


- Το 1929 τα πρώτα Καλλιστεία οργανώνονται στο Ξενοδοχείο ΑΚΤΑΙΟΝ στο Νέο Φάληρο, θεσμός που διατηρείται μέχρι και σήμερα.

- Ο πρώτος Ζωολογικός Κήπος στην Ελλάδα δημιουργήθηκε στο Νέο Φάληρο το 1900. Έκλεισε όμως το 1916 εξαιτίας των προβλημάτων του Α΄ παγκοσμίου πολέμου. (Στις περισσότερες ιστοσελίδες και μάλιστα έγκυρες ο Ζωολογικός αυτός κήπος αναφέρεται ως Παλαιού Φαλήρου λανθασμένα βεβαίως).2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τώρα κατάλαβα γιατί όταν μία θεία μου όταν έκανε κάτι παράτολμο (κάπνιζε δημοσίως την δεκαετία του 1960)την φωνάζανε "τρελλοκαμπέρω".
Ευχαριστώ. Ευθυμία Γρηγοροπούλου

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΜΟΥΤΣΟΥ είπε...

Αλλο ενα εξαιρετικο αρθρο, προσωπικα σας ευχαριστω κυριε Μιλεση για αυτα που μαθαινω μεσα απο τις αναρτησεις σας !!!!

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"