Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας (Σ.Ε.Φ.)



Το όνομα αυτό δόθηκε απευθείας από τον τότε Πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου κατά τα εγκαίνια του Σταδίου στις 16 Φεβρουαρίου 1985 που έγινε και η επίσημη έναρξη του Πρωταθλήματος Κλειστού Στίβου. 


Το σύνθημα που κυριάρχησε στην τελετή αυτή ήταν "ανοίγει το κλειστό Στάδιο".
Τα εγκαίνια και αυτοί οι πρώτοι αγώνες έχουν αποθανατιστεί εδώ, σε βιντεάκι το οποίο διαρκεί όμως 18 λεπτά. 


Στο 4.55΄ όμως μπορείτε να πάτε απευθείας στην τελετή ονομασίας.


Κατά την μόδα της εποχής του νεοεισερχόμενου τότε στον πολιτικό χώρο κόμματοςπου ήθελε να επιδείξει σοσιαλιστικό πρόσωπο ονομάτιζε χώρους, σταθμούς, στάδια κατά τα ανατολικοευρωπαϊκά πρότυπα. Έτσι αντί να δοθεί κάποιο όνομα προερχόμενο από το ιστορικό παρελθόν του Πειραιά ή της Ελλάδας, προτιμήθηκε το "ειρήνης και φιλίας" (Peace and Friendship Stadium).  


 Μέχρι και λίγο πριν τα εγκαίνια οι κάτοικοι της περιοχής το ονόμαζαν ως παλαί ντε σπορ, πιστεύοντας ότι έτσι θα ονομαστεί. Κάποιοι το αποκαλούσαν και Θεμιστόκλειο.

Πληροφορίες για την κατασκευή του:

Το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (Σ.Ε.Φ.) βρίσκεται μόλις 2 χλμ από το κέντρο της πόλης του Πειραιά και 10 χλμ από το κέντρο της Αθήνας. Αρχιτέκτονας του έργου αυτού ήταν ο Θύμιος Παπαγιάννης και το 1983 που άρχισε η κατασκευή του ως το 1985 που ολοκληρώθηκε δαπανήθηκαν 8 δισ. δραχμές.  

Καταλαμβάνει έκταση 288 στρεμμάτων που δεν υπήρχαν τότε διαθέσιμα αλλά προήλθαν από εκχωματώσεις του χώρου (μπαζώματα) καταστρέφοντας όμως την πανέμορφη παραλία του Νέου Φαλήρου η οποία είχε καθιερωθεί στην μνήμη τόσο των Πειραιωτών όσο και των Αθηναίων από την εποχή του belle epoque. (διαβάστε εδώ για την χρυσή εποχή του Νέου Φαλήρου)

Εδώ μπορείτε να δείτε την παλιά παραλία του Νέου Φαλήρου που χάθηκε

Η κατασκευή του Σταδίου έδωσε στην παραλία αυτή την μορφή 
Στις φωτογραφίες κάτω που έχουν τραβηχτεί από το ίδιο σημείο της Καστέλλας, φαίνεται στην μεν πρώτη πίσω από το σπίτι που βρίσκεται η θάλασσα και που έφτασε στην δεύτερη σύγχρονη φωτογραφία




Το 1991 έλαβε το χρυσό βραβείο στον παγκόσμιο διαγωνισμό κατασκευής κλειστών σταδίων και αθλητικών εγκαταστάσεων.


Μπορεί να φιλοξενήσει αγώνες Μπάσκετ, κλειστού Στίβου, βόλεϋ, γυμναστικής, και σχεδόν όλων των αθλημάτων που μπορεί κάποιος να φανταστεί αλλά έχει φιλοξενήσει ακόμα και αγώνες super cross και πλήθος φυσικά από εκθέσεις.

Η παραλία που απέμεινε πίσω από τις εγκαταστάσεις Σ.Ε.Φ. και η είσοδος της παρακείμενης Μαρίνας

Είναι το μοναδικό Στάδιο στην Ελλάδα που διαθέτει από κατασκευής παγοδρόμιο με μόνιμη παγολεκάνη η οποία όμως εδώ και 15 χρόνια δεν χρησιμοποιείται αφενός λόγω του υψηλού κόστους συντήρησης όσο και έλλειψη αθλητικών διοργανώσεων που αφορούν τον συγκεκριμένο τομέα. Μπορείτε να δείτε βίντεο από το παγοδρόμιο του Σταδίου εδώ.



Ενώ φιλοξένησε από το 1983 πλήθος παγκοσμίων και πανευρωπαϊκών αθλητικών εκδηλώσεων το 2004 χρησιμοποιήθηκε μόνο για αγώνες βόλεϊ και αφού πρώτα ανακαινίσθηκε. Η ανακαίνιση αυτή κράτησε δύο χρόνια (2002-2004) και κόστισε 7,3 εκατομ. ευρώ. 

Επειδή ο χώρος που κατασκευάστηκε το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας προήλθε από εκχωματώσεις της θάλασσας, πλήθος από κανάλια υπάρχουν δημιουργώντας ένα φουτουριστικό σκηνικό στην γύρω περιοχή

Το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, μαζί με έναντι Στάδιο Καραΐσκάκη ήταν και οι μόνες αθλητικές εγκαταστάσεις του Πειραιά που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Οι εξωτερικές εγκαταστάσεις του Σταδίου έχουν φιλοξενήσει πλήθος δεξιώσεων

Μερικές κορυφαίες στιγμές του Σ.Ε.Φ. είναι ο Τελικός Κυπέλλου Πρωταθλητριών Μπάσκετ (1985), το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπάσκετ (1987), Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ (1998), Φάϊναλ Φορ (1993) κ.ο.κ. ενώ στον Στίβο έχει φιλοξενήσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου (1985) ενώ το 1994 έφτασε να φιλοξενήσει ακόμα και πορτογαλικές ταυρομαχίες ενώ το 1996 την Γιορτή ινδιάνων Carnival 2000.

Σήμερα χρησιμοποιείται ως έδρα της ομάδας Μπάσκετ του Ολυμπιακού Πειραιά. 

Η χωρητικότητά του ανέρχεται στους 11.390 θεατές όταν πρόκειται για αγώνες Μπάσκετ και 10.520 όταν πρόκειται για αγώνες στίβου. Σε κρίσιμους αγώνες Μπάσκετ λέγεται ότι οι θεατές έφτασαν τους 14.000.  

Το Στάδιο ως μονάδα υποστηρίζεται από πλήθος άλλες εγκαταστάσεις όπως εστιατόρια, χώρους προθέρμανσης, καφετέριες, μπαρ, ιατρεία, ενώ πέριξ αυτού μπορεί κάποιος να βρει ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, 6 ανοικτά γήπεδα Μπάσκετ, 3 γήπεδα βόλεϊ, 2 γήπεδα μίνι σόκερ, 1 γήπεδο χάντ μπολ και 2 μπιτς βόλεϊ. Διαθέτει πλήρη υποδομή για την υποδοχή και τεχνική εξυπηρέτηση 400 δημοσιογράφων. Ο χρόνος που απαιτείται για να αδειάσει το Στάδιο είναι μόλις 3 λεπτά. 



Διάσημοι που φιλοξενήθηκαν στο Σ.Ε.Φ:

Το 1985 είχε φιλοξενήσει συναυλία των Dire Straits (την οποία είχα παρακολουθήσει και εγώ), το 1986 παραστάσεις "χόλιντεϊ ον άϊς", συναυλίες των Μαρκόπουλου, Σπανού, επίδειξη των ΧΑΡΛΕΜ ΓΚΛΟΜΠ ΤΡΟΤΕΡΣ, το 1990 συναυλία των SCORPIONS, του Μπάρι Γουάϊτ, του Τζέρι Λι Λούις,  Αλεξίου, το 1991 τους Τζίπσι Κίνγκς, το 1992 τη Γκλόρια Έστεφαν, το 1993 τους UB40, το 1999 τον Μίκη Θεοδωράκη, το 2001 ξανά τους SCORPIONS. 
Το Σ.Ε.Φ. ξεκίνησε να φιλοξενεί μεγάλα ονόματα του καλλιτεχνικού χώρου ειδικά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του. Με το πέρασμα των ετών τα "μεγάλα ξένα ονόματα" έφυγαν, αλλά ο χώρος είναι προσιτός πλέον σε πλήθος τοπικών εκδηλώσεων σωματείων, συλλόγων, οργανισμών κ.ο.κ. 
Η σάλα του Σ.Ε.Φ. φωτογραφημένη (πάνω και κάτω) από το stadia.gr


Η επίσημη ιστοσελίδα του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας είναι αρκετά προσεγμένη και μπορείτε να κάνετε περιήγηση των χώρων του εδώ


Πηγές:
www.sef-stadium.gr (επίσημη ιστοσελίδα του ΣΕΦ)
www.stadia.gr   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"